A botrányba fulladó győri közgyűlés öt legmeglepőbb pillanata

Pintér Bence
2019. november 8. péntek, 06:40
Kézitusa, felfújt kotonok, arconköpött képviselő és nyilvános ülésről kizárt állampolgárok: akkora felfordulás volt Győrben csütörtökön, hogy még Borkai Zsoltnak is csak a „kupleráj” szó jutott róla eszébe.

Botrányos körülmények között, a győri állampolgárokat kizárva tartották meg a győri közgyűlés alakuló ülését csütörtökön, amin a pénteken délután lemondó, a kampány során szexbotrányba keveredő győri polgármester, Borkai Zsolt megválasztotta alpolgármestereit, akik közül valaki helyettesíteni fogja őt a következő hónapokban.

 

Elevenítsük fel a tegnap délutáni ülés öt legmeglepőbb pillanatát!

 

5. Amikor lezárták az üléstermet a választók elől

 

A Fideszben nyilván tudtak róla, hogy balhé lesz, erre a következő pofonegyszerű megoldást eszelték ki: a nyilvános ülés helyett egy félig nyilvánosat tartottak, ahová a sajtót a sajtópáholyra beengedték, meg a meghívott vendégeket is, de mindenki másnak csak a városháza aulájában biztosítottak egy kivetítőt. Az ülésterembe vezető lépcsőt elkordonozták, és a Borkai-botrány kirobbanása óta a polgármester körül pár helyen már feltűnő gorillák biztosították a face controllt.

 

Az ötlet jól is működött egészen addig, amíg meg nem érkeztek a tüntetők, akik számukat tekintve jelentősen többen voltak a négy biztonsági őrnél, akik egy darabig állták a sarat, de aztán először egy kisebb csapat jutott fel az ülésteremig, aztán végül az emberek lent is áttörték a kordont, és felmentek a terem ajtajához, amit kisebb kézitusa után becsuktak és végig belülről támasztottak további biztonsági őrök.

 

Összességében egy teljesen felesleges, sajtóban rosszul mutató bukás lett az okosan kigondolt fideszes akció vége, bár tény, hogy az ülésteremben nem volt balhé, ami nyilván az első számú cél volt.

 

4. Amikor felfújt kotonokat aggattak a városháza ajtajára

 

Ezen nem kell sokat magyarázni, tény ami tény: meglepő akció volt.

 

3. Amikor arcon köpték az áruló jobbikost

 

Az üléstermet egy idő után nem csak belülről, de kívülről is biztonsági őrök védték, így a tömeg kivárt. Borkai Zsolt gyorsan távozott, így kaptak helyette egy adag anyázást és sípolást fideszes képviselők, az ünnepi közgyűlésre meghívott ártatlan óvodaigazgatók,

 

de a legnagyobb fújolást Fodor Roland egykori jobbikos politikus kapta, aki az utolsó héten kilépett az összefogásból.

 

Mi több: Fodor nem csak kiabálásokat, de egy adag nyálat is kapott az arcába, amikor egy magát közel verekedő tüntető arconköpte. Fodor kilépése ellenére az ellenzék közös listájáról szerzett ugye mandátumot, annak köszönhetően ül most a közgyűlésben.

 

2. Amikor nem engedték be az országgyűlési képviselőket

 

Az ajtó túloldalán nemcsak győri állampolgárok próbáltak bejutni a nyílt ülésre, hanem országgyűlési képviselők is. Gréczy Zsolt és Korózs Lajos még bejutottak, de Ungár Péter és a később érkező Varga-Damm Andrea már nem, őket annak ellenére sem akarták beengedni a biztonsági őrök, hogy felmutatták igazolványukat.

 

Az egész helyzet legnagyobb abszurduma az volt, hogy eközben az újságírók szabadon mehettek be a sajtópájolyba, ami előtt szintén biztonsági őrök álltak, és ahol szintén kialakult párszor szóváltás, tehát az újságírók is állandóan felkapták a fejüket, ha valaki belépett az ajtón. Az ülés végén aztán hirtelen beengedték Varga-Dammot és Ungárt – előbbi az „elképesztő, hogy egy országgyűlési képviselőt nem engednek be...” mondattal érkezett, majd jött rá, hogy az ülés közben végetért.

 

1. Amikor Borkai kijelentette, hogy az ellenzék teszi kuplerájjá a városházát

 

Borkai Zsolt így, hogy továbbra is távoltartották tőle a sajtót és az embereket, továbbra is a megszokott modortalanságával vezette az ülést, kiosztva minden ellenzéki megszólalót,

 

így hangozhatott el az a mondat is, hogy szerinte az ellenzék csinál kuplerájt a tüntetéssel a városházából,

 

amire többen hangosan felnevettek, őszintén megmondom: én is. Hiszen nem is mondhatott volna ennél jobbat, nem? Borkai egyébként alpolgármesternek az eddig is alpolgármesterként működő Radnóti Ákost és Fekete Dávidot ajánlotta, kettejük közül valaki lesz a helyettese a következő hónapokban a lemondás után.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás