fotó: MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas

Eltemették az első áldozatait az új-zélandi terrortámadásnak

Unyatyinszki György
2019. március 20. szerda, 08:10

Öt nappal az új-zélandi Christchurch két mecsetében elkövetett terrorcselekmény után az áldozatok rokonai szerdán megkezdhették meggyilkolt szeretteik temetését. Az iszlám szokások szerint a halottakat minél hamarabb el kell temetni, erre az orvosszakértői vizsgálatok miatt azonban napokig nem volt lehetősége a családoknak.

 

Az első temetésen a szíriai polgárháború elől "a világ legbiztonságosabb országába" menekült apát és fiát, a 44 éves Halíd Musztafát és 15 éves fiát, Hamza Musztafát helyezték nyugalomra.

 

Kiemelésre méltó, hogy a christchurchi városi sírkertben egymás szomszédságában fekszenek keresztények, muszlimok és más vallásúak földi maradványai - a különböző vallásoknak külön-külön parcellái vannak. Illetékesek szerint a félszáz áldozat nagy részét ezen a helyen temetik majd el, míg más áldozatok holttestét szülőhazájukba szállítják a hozzátartozók.

 

Jacinda Ardern miniszterelnök ellátogatott abba az iskolába, amelynek diákja volt a múlt pénteki chritschurchi mészárlás két fiú áldozata, a 14 éves Sayyad Milneand és a 15 éves Hamza Musztafa. Hamza 13 éves öccse, Zaíd a lábán sebesült meg a merénylő lövéseitől. A Cashmere Középiskolában mondott beszédében Ardern azt tanácsolta a gyerekeknek, hogy vigyázzanak egymásra, és közben tegyenek meg mindent azért, "hogy Új-Zéland olyan hely legyen, amely elutasítja a rasszizmust". A terrorcselekmény elkövetőjére nagy figyelem fog irányulni - mondta, és arra kérte az iskola tanulóit, hogy ne említsék egymás között az elkövető nevét, és ne foglalkozzanak személyével.

 

Ardern egy nappal korábban parlamenti beszédében kijelentette, hogy a 28 éves szélsőséges ausztrál elkövetőt mindig csak név nélkül fogja említeni. "Lehet, hogy hírnévre vágyott, de mi itt Új-Zélandon (ebből) semmit sem fogunk megadni neki, még a nevét sem" - mondta.

 

via MTI

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás