A gyerekkori étkezési zavarok, illetve a szelektív evés súlyos következményekkel, betegségekkel járhat - mondta Forgács Attila gasztropszichológus az M1-en pénteken.
A probléma lényege, hogy az egyoldalú étkezés miatt egyes tápanyagok és nyomelemek hiánya megugorhat a szervezetünkben, ami nem csak rossz közérzetet, ingerlékenységet okozhat, hanem egészségkárosító hatása is lehet, például az emésztésünk is bánhatja.
A szelektív evésnek - amikor valaki csak bizonyos ételeket fogyaszt - rengeteg oka lehet, többek között az evolúciós hagyományozódás, illetve a média befolyásoló hatása, a társadalmi változások. Szaporodnak a különféle evési hóbortok, amelyek általában kizárják bizonyos élelmiszerek fogyasztását.
A szelektív evésnél súlyosabb az úgynevezett monofág evés, amikor csak egyfajta élelmiszert hajlandó enni valaki - tette hozzá Forgács Attila.