fotó: MTI archívum

Hétfőn újra indul a parlament, tiltakozással kezdhet az ellenzék, Orbán is a ringben

Unyatyinszki György
2019. február 18. hétfő, 06:43
Új képviselők is leteszik az esküt a tavaszi ülésszak kezdetén.

A tavalyi őszi ülésszak utolsó napjához hasonló politizálást ígér a teljes ellenzék az Országgyűlésben - hangoztatták ellenzéki pártok a hétfői ülésnapot megelőzően. Orbán Viktor miniszterelnököt 60 percen át kérdezhetik az ellenzéki pártok az "azonnali kérdések órájában".

 

Mint emlékezetes, tavaly az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik, az LMP, a DK-án át a független képviselőkig egységesen próbálták megakadályozni a túlórákról szóló törvény, más nevén "rabszolgatörvény" elfogadását: elfoglalták az elnöki pulpitust, szirénáztak. Az ülésen a Fidesz-KDNP csak úgy tudta végigtolni az akaratát, hogy az ülést levezető elnököt átültették, a szavazórendszert átállították, valamint az ellenzéki jegyző üres helyére póttagot állítottak. Az ellenzéki pártok az Alkotmánybíróságon próbálják elérni, hogy a bírói testület kimondja: szabálytalan volt aznap a rabszolgatörvény, valamint a közigazgatási bíróságok felállításáról törvény elfogadása.

 

Új képviselők is leteszik az esküt: a kormánypárti padsorokban Hollik István (KDNP) kormányszóvivő kerül a decemberben elhunyt Hirt Ferenc (Fidesz) helyére, míg a Jobbik frakciójából távozó Staudt Gábor és Szávay István helyére Csányi Tamás és Bencsik János érkezik.

 

A képviselőknek ezután határozniuk kell a becsületsértés miatt feljelentett Budai Gyula (Fidesz) mentelmi jogáról, majd két ellenzéki képviselő: Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) tiszteletdíját csökkenthetik fegyelmi ügyeikben.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás