Végre kisöpörhetik a homepátiás szereket a lakások gyógyszeresfiókjaiból

Unyatyinszki György 2018-12-10 16:48:00
"A termék hatásossága nem bizonyított"

- és ez még egy finom javaslat, amit fel kellene tüntetni Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a homeopátiás készítmények ajánlásakor a betegek számára. A szakember a hvg.hu-nak nyilatkozott arról, hogy az új - még elfogadás előtt álló - egészségügyi törvénycsomag elrendelné, hogy a bizonyítottan hatás nélküli, legfeljebb csak placebóként használható szerekről írásban tájékoztatni kell a betegeket, ez a kötelezettség a patikusokra és az orvosokra vonatkozna elsősorban.

Hankó szerint az irány jó, mert visszaszoríthatja a hatástalan szerek fogyasztását, aminek valljuk meg, kisebb kultúrája alakult ki hazánkban, amolyan "alternatív gyógymódként" használták. Pedig a betegek számára előfordult, hogy még káros is volt: egyrészt azt hihették sokan, hogy valóban meggyógyulhatnak, miközben lehet csak romlott az állapotuk, másodsorban pedig előfordulhattak olyan összetevők, amelyek önmagukban károsak lehettek a beteg szervezetre.

A Magyar Homeopata Orvosi Egyesületet nem válaszolt a lap számos kérdésére, hogy mit szólnak ahhoz, hogy törvény mondhatja majd ki, hogy az általuk támogatott szerek haszontalanok, (sőt, késleltethetik a valóban segítő kezelések megkezdését), vagy hogy erről ők hogyan tájékoztatták eddig a betegeiket. A szervezet írásban mindössze annyit válaszolt, hogy a szerek gyártásának hasonló feltételei vannak, mint a hagyományos gyógyszerekének, illetve az általuk elfogadott kutatások szerint igenis hasznosak a homeopátiás készítmények.

Még nem megmondható, mennyire hamar tűnhetnek el ezek a szerek

- derült ki a lapnak nyilatkozó szakértők véleményéből. Ugyanis a már piacon lévő készítményekkel nem annyira szigorú a szabályozás, az új készítmények engedélyezési eljárása során nem kell a hatékonyságot igazolni, csak azt, hogy ártalmatlanok az egészségre, illetve a használathoz szükséges dokumentációt kell benyújtani.

Lényeg a lényeg, a módosítás után elvileg nem lehet majd gyógyszernek hívni a homeopátiás szereket, bár ez konkrétan nem szerepel a javaslatban. Mégis, ez talán sok betegnek felnyithatja a szemét.

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.