Kitekintés: Visszajöttek a Trumppal folytatott meccsbe a demokraták

Unyatyinszki György 2018-11-07 07:16:00

Noha pontos végeredményről még nem lehet beszámolni a szavazatok magyar idő szerint szerda reggelig zajló számlálása miatt, annyi biztosan kijelenthető, hogy nyolc év után ismét többségbe került a Demokrata Párt az Egyesült Államok Képviselőházában az úgynevezett félidős választásokon.

A várható eredmények szerint tehát a republikánusok nem fognak tudni egyszerű többséggel semmilyen érdemi jogszabály módosítást elérni, mint azt tehették az elmúlt években, támogatva Donald Trump elnök politikáját. A demokraták tehát annyit elértek, hogy némileg ellenőrizni tudják a törvényhozást.

Azonban a Szenátusban nem érvényesült a "kék hullám", a republikánusok ráadásul tovább tudtak erősödni a törvényhozás másik fontos testületében. Szakértők - valamint a Republikánus Párt is - azzal számoltak, hogy itt lesz a legtöbb esélyük megtartani, illetve erősítenie pozíciójukat Trumpéknak, az elnök is sokkal több energiát fordított a republikánus szenátorjelöltek kampányára. Még Ted Cruz texasi szenátor mellett is kiállt, noha őt a két évvel korábbi republikánus előválasztáson mindennek elhordott - tegyük hozzá, kölcsönösen -, most mégis kiállt "Hazug Ted" mellett is.

A demokraták tudatosan nem szálltak be a Trump által kiemelt kampánykérdésként kommunikált bevándorláspolitikai vitába, helyette az egészségügyre, pontosabban a sokaknak járó egészségbiztosítási  rendszer leépülését tették kampánytémává. Érdekesség, hogy bár az elnök személye nem volt kérdés ezen a választáson, a demokraták kétharmada, a republikánus szavazók több mint fele gondolta úgy, hogy ezúttal a Trump-kormány tevékenységéről is ítélet mondanak a választók.

Az amerikai CBS televízió szakértői szerint mindkét párt elégedett lehet: a demokraták visszaszerezték a részleges ellenőrzést a törvényhozásban, a republikánusok erősödtek a Szenátusban.

Trump is nyugodtabb lehet: amennyiben vádemelést kezdeményeznének ellene az oroszokkal való esetleges 2016-os választási összejátszás miatt, mivel a Képviselőháznak és a Szenátusnak is támogatnia kellene az eljárást, a republikánus szenátorok megakadályozhatják azt.

Szólj hozzá!

Ungár: A külföldi nagyvállalatok helyett a tanárokat kéne támogatnia a kormánynak

Az LMP frakcióvezetője szerint a pedagógusok és úgy általában a közalkalmazottak fizetését jelentősen emelni kell, és ezt a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.

Valami sumákolás van a Győrben kihelyezett drága padok körül

A Győr-Szol szerint nem ők vették, ezért nem tudják megmondani, kitől vették. Viszont ők kapták meg rájuk a pénzt: 216 ezer forintba került darabja.

Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

A sztrájkot a jogszerűséghez október 7-én 16 óráig be kell jelenteni az intézményvezetőknek.

Egyet leszámítva minden világnapról megemlékezett a héten a győri polgármester

Tele volt a hét világnapokkal, de a pedagógusok világnapja pont kimaradt Dézsi Csaba András naptárából.

Sik: Úgy érzem, hogy ez a poszt ebben a kontextusban „bicskanyitogató” volt

Újabb beszélgetést szervezne a szentiváni fideszes képviselő a polgármesterrel, ezúttal családos fiatalokat meghívva.

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.