ÉLŐ - Orbán Viktor ünnepi beszéde a Terror Házánál

Farkas Bazsi Unyatyinszki György 2018-10-23 15:10:00
A helyszínről jelentjük.

16:21

Gyors összegzéssel: Orbán az 1956-os ünnepen az európai választásokra hangolt. 

Májusban lehet menni voksolni. 
 

Gyuri megy át a Gellér térre, ahol Puzsér Róbert próbálja meg megállítani a tandíjat. 

 

16:15 Jön egy kis aktuálpolitika

Azt hihettük a miniszterelnök szerint, hogy megnyugodhatunk a szovjetek távozása után. Elfoglalhattuk a helyünket Európában. Nem gondolhattuk, hogy új kihívas elé fogunk nézni. Nem külső fenyegetés, hanem a belső, saját bajai miatt.

Minden európai egy nemzet tagjának születik. Európa a nemzetek hazája, nem olvasztótégely. Ki gondolhatta, hogy mégis előre tör a birodalmi gondolat, hogy koholmányokkal támadnak Lengyelországra és Magyarországra? Mi a "nemzetek Európájához csatlakoztunk". Nekünk hazánk van, ahol nem alatvalók, hanem hazafiak vannak. Egy ilyen országban a helytartókat elzavarják, "ha minden jól megy" - összegezhetők a miniszterelnök szavai.


Európát a birodalmi érdekek vitték félre, Brüsszelben biroldami indulókat fújnak. Brüsszelből sohasem hódítottak, csak gyarnatokat tartottak.
 

Az európaiság mércéjévé tették számos országban a bevándorlást. Ők mind migráció pártiak. Szándékosan nem éltek erejükkel, hogy megakadályozzák a bevándorlást, nem volt hozzá akaratuk. Ez Soros György paradicsoma is. "Májusban sorompóba kell lépni", társulni kell a nemzetek Európáját akarókkal.
 

16:06


"Mi magyarok tudunk a legjobban keseregni, a legszebben panaszkodni, a legjobban elsiratni magunkat. Közben mégis itt állunk Európa egyik legrégebbi nemzeteként.” - mondta Orbán.


Hoppá! Orbán Faludyt idéz: “1956 nekünk nem emlék és nem történelem, hanem a szívünk és a gerincünk."
 

16:01

Hatalmas taps fogadja a magyar miniszterelnököt. Orbán egy kis matekkal kezdi:

Két negatív szám szorzata mindig pozitív szám. 

Mondja ezt a miniszterelnök, azért mert bár a magyar történelemben szinte minden felkelés, forradalom leveréssel végződött, végül mégis pozitív változásokat hozott. Ez az a misztérium, ami átlengi azóta is a magyar forradalom ünnepeit. 

Erről jut eszembe, hogy nem Orbán az egyetlen, aki mostanában berángatta a matekot a politikába. 
 

 

Gyurcsány Megbolondult Prím szám, DK

Uploaded by Attila Szabo on 2018-04-15.

 

Orbán szerint "a magyar" nem szívesen bocsátkozik úgy harcba, hogy mindent feláldozzon, észervekre alapozva próbált mindig harcolni, ha nincs is remény. Nándordehervárnál, illetve 1848-ban is ís hasonló volt a helyzet. 1956-ban is az ész mondatta velük, hogy érdemes harcolni.

 

15:54

A színpadon: Orbán Viktor! 

 

15:45

A beszéd után fiatal színészek játszanak el jeleneteket, újságcikk riportokat, emlékiratokból részleteket olvasnak fel, de úgy ziháltak, olyan intenzíven adják elő, hogy a tömeg kicsit zavartan hallgatja.
 

15:41

Most már tuti, hogy több “előzenekar” is lesz. Schmidt Mária után most egy újabb nő vette át a mikrofont. Hogy ki ő, azt a helyszínen sem tudja senki, mivel senki nem értette, hogy ki mond most beszédet. 

Az ukrajnai helyzetről beszél ez a biztos pont - jelenti Gyuri. Amúgy teljesen rendben lenne a beszéd (magyarok ukrajnai vegzálása, gyűlöletbeszéd, támadások, nacionalisták felvonulása ellenük Kárpátalján), de:

  • legelőször Orbánt, Schmitt Pált, majd csak később köszöntötte az ünneplőket
  • kitért arra, hogy a nemzetközi jogvédő és civil szervezetek nem foglalkoznak velük, de ha ugyanez Magyarországon történne, akkor másként lenne szerinte.
     

Közben kiderült, hogy a beszédet Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora mondta - köszi MTI

Néhány kiszólással nagyon betalál a szónok. Jogvédőket emlegette az ünnepi beszédben, sokan összenéztek és bólogattak, hogy "bizony, ezt tudja a Soros", erre egy Gyuri mellett álló őszhajú férfi is helyeslően bólogatott. 

15:38

Én itthon várom, hogy Orbán a világot jelentő deszkákra lépjen. Az M1 élőben kapcsolja majd az Andrássy utat, addig pedig, mint egy focimeccs előtt, éppen elemeznek. 1956-os megemlékezésre várok, de közben két kérdés után Soros Györgynél lyukadtunk ki. 


Az meg szóba sem jött, hogy szegény Gyuri bácsi nemrég levelet kapott. 
 

Bombát küldtek Soros Györgynek

Postán küldtek egy bombát Soros György new york állambeli otthonához - írja a CNN-re hivatkozva az Index. A küldemény Soros egyik alkalmazottjának lett gyanús, aki az háztól távol, egy erdős részen helyezte el azt, majd értesítette a hatóságokat. Az ügyben most az FBI nyomoz. Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

15:31

Elég nagy tömeg van, mindenki Orbánt várja. Vajon előkerül a kisorrszarvú neve a beszédben?

 

15:28

Véget ért Schmidt beszéde. Érdekesség, hogy Pruck Pál történetét nem emlegette fel, ami óriási balama volt két éve, mikor ő felelt az 56-os emlékév lebonyolításáért. Ákos '56-os dala szól a hangszórókból.

ÁKOS - 1956 (2006) :: Official

Zene: Ákos - Még közelebb CD 2006 Video: Ákos - Még közelebb koncertfilm DVD 2007

 

15:21

Elsőként Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója mondott beszédet. 

Az igazgató azt mondta: 1956-ban a fiatalok agyát át akarták mosni, internacionalista szólamokkal megtölteni, de "a kommunisták mindig is lúzerek voltak", ez nem sikerült. 

A szabadság szeretetről azt mondta, hogy a politikai korrektség is gúzsba köt. "Remélem, hogy soha nem leszünk politikai korrektek."

Új feladatunk van Schmidt Mária szerint: el kell mondani azoknak, akik nem éltek a diktatúra alatt, hogy ez a szabadság mekkora érték, és minden nap újra és újra meg kell küzdenünk érte.
 

15:16

Megérkezett Gyuri, azt mondja, hogy a Terror Háza elé a Valton Security ellenőrzése után érkeztek az ünneplők, akik a 15 órai program elején nagyjából 5-10 ezren lehettek. Az ünnepi műsor úgy ahogy leköti az érdeklődőket, de érezhetően Orbán Viktor beszéde miatt vannak kint a legtöbben. 


Sok Civil Összefogás Fórumos (CÖF) szimpatizáns van kint, a békemenetes társaság jól szervezettnek tűnik. Az ünnep emiatt kissé politikai rendezvény érzését kelti.

15:10

Október 23-a van, ma az 1956-os hősökre emlékezünk. Délelőtt felvonták az országzászlót a Kossuth téren, most pedig Orbán Viktor mond beszédet a Terror Házánál. 

Bár időben elindult, még mindig nem ért a helyszínre Unyatyinszki Gyuri kollégánk. Telefonban azt mondta, a tömeg csak lassan halad, a rendőri ellenőrzések miatt. 

Szólj hozzá!

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot.