ÉLŐ - Orbán Viktor ünnepi beszéde a Terror Házánál

Farkas Bazsi Unyatyinszki György 2018-10-23 15:10:00
A helyszínről jelentjük.

16:21

Gyors összegzéssel: Orbán az 1956-os ünnepen az európai választásokra hangolt. 

Májusban lehet menni voksolni. 
 

Gyuri megy át a Gellér térre, ahol Puzsér Róbert próbálja meg megállítani a tandíjat. 

 

16:15 Jön egy kis aktuálpolitika

Azt hihettük a miniszterelnök szerint, hogy megnyugodhatunk a szovjetek távozása után. Elfoglalhattuk a helyünket Európában. Nem gondolhattuk, hogy új kihívas elé fogunk nézni. Nem külső fenyegetés, hanem a belső, saját bajai miatt.

Minden európai egy nemzet tagjának születik. Európa a nemzetek hazája, nem olvasztótégely. Ki gondolhatta, hogy mégis előre tör a birodalmi gondolat, hogy koholmányokkal támadnak Lengyelországra és Magyarországra? Mi a "nemzetek Európájához csatlakoztunk". Nekünk hazánk van, ahol nem alatvalók, hanem hazafiak vannak. Egy ilyen országban a helytartókat elzavarják, "ha minden jól megy" - összegezhetők a miniszterelnök szavai.


Európát a birodalmi érdekek vitték félre, Brüsszelben biroldami indulókat fújnak. Brüsszelből sohasem hódítottak, csak gyarnatokat tartottak.
 

Az európaiság mércéjévé tették számos országban a bevándorlást. Ők mind migráció pártiak. Szándékosan nem éltek erejükkel, hogy megakadályozzák a bevándorlást, nem volt hozzá akaratuk. Ez Soros György paradicsoma is. "Májusban sorompóba kell lépni", társulni kell a nemzetek Európáját akarókkal.
 

16:06


"Mi magyarok tudunk a legjobban keseregni, a legszebben panaszkodni, a legjobban elsiratni magunkat. Közben mégis itt állunk Európa egyik legrégebbi nemzeteként.” - mondta Orbán.


Hoppá! Orbán Faludyt idéz: “1956 nekünk nem emlék és nem történelem, hanem a szívünk és a gerincünk."
 

16:01

Hatalmas taps fogadja a magyar miniszterelnököt. Orbán egy kis matekkal kezdi:

Két negatív szám szorzata mindig pozitív szám. 

Mondja ezt a miniszterelnök, azért mert bár a magyar történelemben szinte minden felkelés, forradalom leveréssel végződött, végül mégis pozitív változásokat hozott. Ez az a misztérium, ami átlengi azóta is a magyar forradalom ünnepeit. 

Erről jut eszembe, hogy nem Orbán az egyetlen, aki mostanában berángatta a matekot a politikába. 
 

 

Gyurcsány Megbolondult Prím szám, DK

Uploaded by Attila Szabo on 2018-04-15.

 

Orbán szerint "a magyar" nem szívesen bocsátkozik úgy harcba, hogy mindent feláldozzon, észervekre alapozva próbált mindig harcolni, ha nincs is remény. Nándordehervárnál, illetve 1848-ban is ís hasonló volt a helyzet. 1956-ban is az ész mondatta velük, hogy érdemes harcolni.

 

15:54

A színpadon: Orbán Viktor! 

 

15:45

A beszéd után fiatal színészek játszanak el jeleneteket, újságcikk riportokat, emlékiratokból részleteket olvasnak fel, de úgy ziháltak, olyan intenzíven adják elő, hogy a tömeg kicsit zavartan hallgatja.
 

15:41

Most már tuti, hogy több “előzenekar” is lesz. Schmidt Mária után most egy újabb nő vette át a mikrofont. Hogy ki ő, azt a helyszínen sem tudja senki, mivel senki nem értette, hogy ki mond most beszédet. 

Az ukrajnai helyzetről beszél ez a biztos pont - jelenti Gyuri. Amúgy teljesen rendben lenne a beszéd (magyarok ukrajnai vegzálása, gyűlöletbeszéd, támadások, nacionalisták felvonulása ellenük Kárpátalján), de:

  • legelőször Orbánt, Schmitt Pált, majd csak később köszöntötte az ünneplőket
  • kitért arra, hogy a nemzetközi jogvédő és civil szervezetek nem foglalkoznak velük, de ha ugyanez Magyarországon történne, akkor másként lenne szerinte.
     

Közben kiderült, hogy a beszédet Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora mondta - köszi MTI

Néhány kiszólással nagyon betalál a szónok. Jogvédőket emlegette az ünnepi beszédben, sokan összenéztek és bólogattak, hogy "bizony, ezt tudja a Soros", erre egy Gyuri mellett álló őszhajú férfi is helyeslően bólogatott. 

15:38

Én itthon várom, hogy Orbán a világot jelentő deszkákra lépjen. Az M1 élőben kapcsolja majd az Andrássy utat, addig pedig, mint egy focimeccs előtt, éppen elemeznek. 1956-os megemlékezésre várok, de közben két kérdés után Soros Györgynél lyukadtunk ki. 


Az meg szóba sem jött, hogy szegény Gyuri bácsi nemrég levelet kapott. 
 

Bombát küldtek Soros Györgynek

Postán küldtek egy bombát Soros György new york állambeli otthonához - írja a CNN-re hivatkozva az Index. A küldemény Soros egyik alkalmazottjának lett gyanús, aki az háztól távol, egy erdős részen helyezte el azt, majd értesítette a hatóságokat. Az ügyben most az FBI nyomoz. Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

15:31

Elég nagy tömeg van, mindenki Orbánt várja. Vajon előkerül a kisorrszarvú neve a beszédben?

 

15:28

Véget ért Schmidt beszéde. Érdekesség, hogy Pruck Pál történetét nem emlegette fel, ami óriási balama volt két éve, mikor ő felelt az 56-os emlékév lebonyolításáért. Ákos '56-os dala szól a hangszórókból.

ÁKOS - 1956 (2006) :: Official

Zene: Ákos - Még közelebb CD 2006 Video: Ákos - Még közelebb koncertfilm DVD 2007

 

15:21

Elsőként Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója mondott beszédet. 

Az igazgató azt mondta: 1956-ban a fiatalok agyát át akarták mosni, internacionalista szólamokkal megtölteni, de "a kommunisták mindig is lúzerek voltak", ez nem sikerült. 

A szabadság szeretetről azt mondta, hogy a politikai korrektség is gúzsba köt. "Remélem, hogy soha nem leszünk politikai korrektek."

Új feladatunk van Schmidt Mária szerint: el kell mondani azoknak, akik nem éltek a diktatúra alatt, hogy ez a szabadság mekkora érték, és minden nap újra és újra meg kell küzdenünk érte.
 

15:16

Megérkezett Gyuri, azt mondja, hogy a Terror Háza elé a Valton Security ellenőrzése után érkeztek az ünneplők, akik a 15 órai program elején nagyjából 5-10 ezren lehettek. Az ünnepi műsor úgy ahogy leköti az érdeklődőket, de érezhetően Orbán Viktor beszéde miatt vannak kint a legtöbben. 


Sok Civil Összefogás Fórumos (CÖF) szimpatizáns van kint, a békemenetes társaság jól szervezettnek tűnik. Az ünnep emiatt kissé politikai rendezvény érzését kelti.

15:10

Október 23-a van, ma az 1956-os hősökre emlékezünk. Délelőtt felvonták az országzászlót a Kossuth téren, most pedig Orbán Viktor mond beszédet a Terror Házánál. 

Bár időben elindult, még mindig nem ért a helyszínre Unyatyinszki Gyuri kollégánk. Telefonban azt mondta, a tömeg csak lassan halad, a rendőri ellenőrzések miatt. 

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.