Egy államtitkár segítségével a fél Dunakanyar került oligarcha kézbe

Farkas Bazsi 2018-10-23 09:02:00
De ezen Magyarországon már meg sem lepődünk.

Pontosan ezért lett a magyar tévézés történetének egyik legjobb sorozata az HBO gyártásában készült Aranyélet, ugyanis olyan példákat, hogy a hazai közéletből, amely egy cseppet sem rugaszkodik el a valóságtól.

Miklósiék történetét 2015-ben kezdte el mesélni a csatorna, kezdetben egy finn sorozat remakeje volt, majd a hangos közönségsiker érkeztével a sorozat kezdet eltérni az eredetitől, és még inkább olyan szálakat hoztak a forgatókönyvírók a sztoriba, ami a mai magyarországi közélettől egy picit sem idegen.

Bármennyire is furcsa az Aranyélet legalább annyira működik korrajzként, mint annak idején a Szomszédok. Ám itt nem tisztességes taxisofőrök, és a vásárlót egyetlen dekával sem megákosító bolti eladókról van szó, hanem ügyeskedő, szemrebbenés nélkül hazudó vagy ha kell, még embert is ölő, élére vasalt vállalkozókról. Jah kérem, hát változott a világ. 

Amíg a sorozat első évada a kifelé élő, ám belül a totális megsemmisülés határán táncoló Miklósi családot mutatta be, addig a második szezon már az időben vissza vissza nyúló, a rendszerváltáskor optimista, majd hatalmas csalódó generációt mutatta be. Olyan csodás, mindenki számára emlékezetes otthoni ügyeskedéssel, mint a biogiliszta. (Egy generáció futott csöcsre ezzel a tuti befektetéssel.)

Most a harmadik évadra eljutottunk oda, hogy a mai kor üzleti és politikai összefonódásait kapjuk tálcán. Mert azon már egy picit sem lepődik meg a néző, hogy ha államtitkári szinten nyúlnak egy befektetés hóna alá, akkor olyan simán megy a megvalósulás felé, mint a forró kés a vajban. Így pedig az sem kérdés, hogy lehet e szakítani egy üzlettel, a kérdés csak az, hogy mennyit.


Na de mi is az Aranyélet? A sorozat utolsó évada leginkább ezt a kérdést teszi fel, illetve azt, hogy mit lehet, kell beáldozni a felhőtlen, nagylábú életért. Valóban csak a pénz számít? Annyira, hogy még a családi kapcsolatokat is félre tegye az ember? Szereplőink nem egyszer kapnak erre a kérdésre igen csak húsba vágó választ. 

A karaktereink látszólagos révbe érése igen csak múlandó. A sorozat pedig olyan véget ér, amire még a leggyakorlottabb tévénéző sem számítana, ráadásul az alkotók arra is kényesen figyeltek, hogy egyetlen általuk felépített szobrot se döntsenek le a közönség kedvéért. Ha van magyar sorozat, amit a legnagyobbakkal lehet egy lapon emlegetni, akkor az egészen biztosan, az Aranyélet! 

Szólj hozzá!

Semmelweis-nap: zárva vannak az orvosi rendelők és a gyógyszertárak

Az egészségügyben dolgozók számára elrendelt munkaszüneti nap miatt csak ügyeleti rendszer működik.

Ma sem ússzuk meg 30 fok alatt

A nyugati megyékben kicsit hűvösebb lesz, mint máshol.

Jogerősen hat év börtönre ítéltek egy férfit, aki 1 200 eurót csalt ki egy nőtől Szombathelyen

Azt ígérte neki, hogy segít neki olyan papírokat beszerezni, amivel az USA-ba utazhatna dolgozni.

Újra látogatható a szombathelyi Savaria Múzeum kőtára

A felújítás során sikerült kiszárítani a múzeum alagsori helyiségeinek falát, a bemutatótér új festést és korszerűbb világítást kapott, és megtisztították a köveket is.

Átalakítják a Notre-Dame környékét

Parkosítják a székesegyház előtti teret és kihangsúlyozzák az épület homlokzatát.

Kijev szerint visszavették a Kígyó-szigetet az ukrán erők az oroszoktól

Az orosz hadsereg sietve evakuálta a teljes helyőrségét.

Ma is megdőlt a melegrekord

39,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az EU az ukrán és a moldovai export támogatásáról írt alá megállapodásokat

A megállapodások hozzá fognak járulni az ellátási láncok biztosításához, beleértve az élelmezésbiztonságot, miután Oroszország Ukrajna elleni háborúja akadályozza a hagyományos közlekedési útvonalakat.

Pénteken kezdődik a Győrkőcfesztivál

A gyermekek megkapják a hétvégére a város kulcsát Dézsi Csaba András polgármestertől.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén is hasonló fertőzést észleltek.

Élelmiszert venne SZÉP-kártyával? Két napja maradt!

Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban. Ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.

320 millió forintot meghaladó kárt okozott Fekete Dávid

15 év szabadságvesztést róna ki rá az ügyészség.