Tarlós újrázhat Orbán engedélyével a főváros vezetéséért

Unyatyinszki György
2018. október 10. szerda, 11:16
Az ellenzéknek még nincs főpolgármester-jelöltje Budapesten.

Közös sajtótájékoztatón jelentette be Tarlós István és Orbán Viktor, hogy 2019-ben ismét a jelenlegi főpolgármestert indtja a Fidesz az önkormányzati választáson. Jelölésével a kormánypárt az erősen billegő fővárost próbálná újra behúzni (részletek lent).

 

Érdekessége a jelölésnek, hogy Tarlós István csak bizonyos - egyelőre titkolt - feltételek mentén vállalta a feladatot, amire Orbán úgy bólintott rá, hogy azokról csak utólag fognak beszélni a következő kormányülésen.

 

Azonban a kormány is úgy érezheti, hogy nagyobb befolyást szerzett - a makacsnak számtó Tarlóssal szemben - a főváros felett. Létrehozzák a Budapesti Fejlesztési Tanácsot, amit Orbán és Tarlós közösen elnökölnek majd a fejlesztési pénzek fölött diszponáló miniszterekből álló tanácsban.

 

Tarlós később a személyes ambícióiról beszélt, hogy az okozott számára dilemmát, hogy 70 évesen inkább a saját életét élje inkább, vagy vezesse a várost és folytassa az eddigi munkáját. Nyáron még nem a folytatáson gondolkodott, azonban az, hogy marad a közvetlen főpolgármester választás rendszere (ennek megszüntetéséről komoly szándék mutatkozott a Fideszben) - a Szerk.), illetve Orbán Viktor érvei is meggyőzték a folytatásról.

 

„Ha a 88 éves Sorosnak lehetnek nagy tervei, akkor nekem 70 évesen is lehetnek elképzeléseim” - mondta.

 

A kötött alkuról annyit mondott Tarlós, hogy bár egyelőre semmit nem rtak alá, de számára "Orbán Viktor szava többet ér".

 

Csak Tarlóssal megy

 

A kormányközeli Nézőpont felmérése szerint Tarlós István népszerűsége nagyobb az inkább baloldalinak számtó Budapesten, mint a kormánypárt támogatottsága, ami válasz lehet arra, hogy volt-e kényszerűség Orbánban, hogy Tarlós mellett döntsön a jelölésről. Mint ismert, az országgyűlési választásokon a fővárosi körzetek kétharmadát az ellenzéki pártok nyerték meg. A kormánnyal szembeni elégedetlenség az inkább ellenzéki fővárosi lakosságban pedig olyan erős, hogy könnyen új ellenzéki főpolgármestert választhattak volna.

 

Azonban az ellenzéknek nincs egyelőre jelöltje. A baloldali pártok ismét bedobták az előválasztás lehetőségét, ami az előző választás alkalmával sikertelen volt és inkább az időt vette el az esélyes jelölt megtalálása elől.

 

fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás