Unyatyinszki György
2018. október 10. szerda, 11:16
Az ellenzéknek még nincs főpolgármester-jelöltje Budapesten.

Közös sajtótájékoztatón jelentette be Tarlós István és Orbán Viktor, hogy 2019-ben ismét a jelenlegi főpolgármestert indtja a Fidesz az önkormányzati választáson. Jelölésével a kormánypárt az erősen billegő fővárost próbálná újra behúzni (részletek lent).

 

Érdekessége a jelölésnek, hogy Tarlós István csak bizonyos - egyelőre titkolt - feltételek mentén vállalta a feladatot, amire Orbán úgy bólintott rá, hogy azokról csak utólag fognak beszélni a következő kormányülésen.

 

Azonban a kormány is úgy érezheti, hogy nagyobb befolyást szerzett - a makacsnak számtó Tarlóssal szemben - a főváros felett. Létrehozzák a Budapesti Fejlesztési Tanácsot, amit Orbán és Tarlós közösen elnökölnek majd a fejlesztési pénzek fölött diszponáló miniszterekből álló tanácsban.

 

Tarlós később a személyes ambícióiról beszélt, hogy az okozott számára dilemmát, hogy 70 évesen inkább a saját életét élje inkább, vagy vezesse a várost és folytassa az eddigi munkáját. Nyáron még nem a folytatáson gondolkodott, azonban az, hogy marad a közvetlen főpolgármester választás rendszere (ennek megszüntetéséről komoly szándék mutatkozott a Fideszben) - a Szerk.), illetve Orbán Viktor érvei is meggyőzték a folytatásról.

 

„Ha a 88 éves Sorosnak lehetnek nagy tervei, akkor nekem 70 évesen is lehetnek elképzeléseim” - mondta.

 

A kötött alkuról annyit mondott Tarlós, hogy bár egyelőre semmit nem rtak alá, de számára "Orbán Viktor szava többet ér".

 

Csak Tarlóssal megy

 

A kormányközeli Nézőpont felmérése szerint Tarlós István népszerűsége nagyobb az inkább baloldalinak számtó Budapesten, mint a kormánypárt támogatottsága, ami válasz lehet arra, hogy volt-e kényszerűség Orbánban, hogy Tarlós mellett döntsön a jelölésről. Mint ismert, az országgyűlési választásokon a fővárosi körzetek kétharmadát az ellenzéki pártok nyerték meg. A kormánnyal szembeni elégedetlenség az inkább ellenzéki fővárosi lakosságban pedig olyan erős, hogy könnyen új ellenzéki főpolgármestert választhattak volna.

 

Azonban az ellenzéknek nincs egyelőre jelöltje. A baloldali pártok ismét bedobták az előválasztás lehetőségét, ami az előző választás alkalmával sikertelen volt és inkább az időt vette el az esélyes jelölt megtalálása elől.

 

fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

comments powered by Disqus

A székház belső szabályzata alapján nem kamerázhatnának belülről.

Az MTVA székházához igyekeznek.

A hatos lottó eheti nyerőszámai.

Csak gyalog tudták megközelíteni a gyermekeket.

A magyarok számára véget ért a rövid pályás úszó-világbajnokság.

Több mint 1 millió családhoz érkezik korábban a támogatás.

Véget ért az RTL Klub zenei tehetségkutatója.

Az épület lakhatatlanná vált.

A címvédő Szolnok magabiztosan, 95-79-re győzte le a Körmendet a férfi kosárlabda NB I szombati játéknapjának rangadóján.

Ezzel talán boldogabb lesz a karácsony.

Van pályafűtés, de gondot okoz, hogy traktorral nem lehet a gyepre hajtani.

Kigyulladt egy családi ház.

És a szél még az útra is hordhatja.

Árokba borult egy autó Gersekarát és Vasvár között.

Két mentős, egy mentőautó, rengeteg karácsonyi dal.

Előtte 15 percig várt, hogy sorra kerüljön.

Twitter megosztás Google+ megosztás