Luxus-gate: Egy szintre került Orbán a Gyurcsány-kormánnyal

Unyatyinszki György 2018-09-27 16:36:00
Mindkét politikai oldalon szeretnek vállalkozókkal együtt utazgatni vagy luxusutakra járni olyan pénzből, ami elvileg nem állna rendelkezésükre.

Akik egy kicsit is képesek az összetettebb gondolkodásra, azoknak feltűnhetett, hogy az erősen kormánypártinak nevezhető Ripost a héten bár látszatra védelmébe vette, mégis akaratlanul is komoly kritikát fogalmazott meg Orbán Viktorral szemben, mert a miniszterelnök magánrepülőn utazgatott Európában. Az utakat ajándékként fogadta el a hozzá közelálló, hatalmas állami megrendeléseket elnyerő Garancsi István vállalkozótól.

Bár a kormánypárti média a nagyobb botrányok kiváltására alkalmas hírekre óvatosan szokott reagálni (hogy ne erősítsék a vihart), az Átlátszó tényfeltáró cikkére reagálva mégis azonnal előhúzták az aduászt: Gyurcsány is magángéppel utazott miniszterelnökként. Ha lehántjuk a politikailag motivált cikk mázát, lényegében az derül ki, hogy Orbán Viktor ugyanazt csinálja, amit (fideszes körökben sátáni, mások számára bukott) Gyurcsány Ferenc és kormánya tett. Hogy ettől miért oké szemet hunyni az ajándék repülőút felett, az érdekes kérdés.

De kicsit járjuk körül a témát, mert egyéb részletek is jó alapot adnak az összehasonlításra. A kormánypárti Ripost külön hangsúlyozta azt is, hogy Gyurcsány a mumusnak számító Európai Bizottság jelenlegi vezetőjéhez, Jean-Claude Junckerhez. is magángépen utazott. Csak emlékeztetőül: az Európai Néppárt támogatta Junckert, ahova a Fidesz is tartozik, sőt, kampányeseményen az ő támogatására biztatták a fideszes szavazótábort is a legutóbbi EP- választásokon. Az alábbi szocialista-szabaddemokrata politikusokhoz kötődő – valóban botrányos – tételeket is feleleveníthetők:

  • Hunvald György fővárosi kerületi polgármester érdekeltségébe tartozó magángépen utazott Moszkvába Veres János pénzügyminiszter, Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank akkori vezérigazgatója és Székely Árpád nagykövet (vállalkozók nem utaztak velük)
  • Gyurcsány összesen 17 alkalommal utazott külföldre magángéppel.
  • Kóka János miniszter magánhelikopterével utazgatott.
  • 2003-ban a Medgyessy-kormányból Sári Lajos nevű SZDSZ-es helyettes államtitkár a manchesteri Bajnokok Ligája-döntőre egy Németh János nevű üzletemberrel utazott ki – emlékezett erre Szily László a 444-en.

A legutolsó pont érdekessége, hogy Sári bár nem követett el bűncselekményt, de mégis azonnal lemondott a posztjáról. Magyar Bálint oktatási miniszter, az államtitkár felettese Sári távozásának indoklásában kiemelte, hogy az államtitkár

„nem felelt meg egy magasabb erkölcsi normának."

Utolsó körben még nézzük az elmúlt nyolc év fideszes kormányzásának komolyabb "luxusutazásait"

  • Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter több alkalommal luxusszállodákban szállt meg közpénzen, az utazás célját és a találkozók résztvevőit eltitkolta. Az ügyet feltáró Origó szerkesztőségét rövid időn belül elfoglalta a fideszes érdekkör, Matolcsy György fia vette meg a kiadót. Lázár János zsebből inkább utólag kifizette az utazás költségét.
  • Rogán Antal miniszter egy ismerős vállalkozója helikopterével utazott egy esküvőre. Rogán letagadta az utat, később kénytelen volt elismerni. Az ügyet feltáró Népszabadságot beszántotta a tulajdonos, a médiavállalkozást Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök barátja szerezte meg.
  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes svédországi szarvasvadászatokra utazott, amit ajándékként kapott állami megrendeléseket szerző barátjától. Az ügyet feltáró Magyar Nemzet megszűnt, jelenleg a fideszközeli Nyerges Zsolt vállalkozó tulajdona.

Összegzésként csak annyi, hogy

erősen gyökérség azzal igazolni egy botrányos helyzetet, hogy "a másik oldal is ugyanezt csinálta".

Szólj hozzá!

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.