Luxus-gate: Egy szintre került Orbán a Gyurcsány-kormánnyal

Unyatyinszki György 2018-09-27 16:36:00
Mindkét politikai oldalon szeretnek vállalkozókkal együtt utazgatni vagy luxusutakra járni olyan pénzből, ami elvileg nem állna rendelkezésükre.

Akik egy kicsit is képesek az összetettebb gondolkodásra, azoknak feltűnhetett, hogy az erősen kormánypártinak nevezhető Ripost a héten bár látszatra védelmébe vette, mégis akaratlanul is komoly kritikát fogalmazott meg Orbán Viktorral szemben, mert a miniszterelnök magánrepülőn utazgatott Európában. Az utakat ajándékként fogadta el a hozzá közelálló, hatalmas állami megrendeléseket elnyerő Garancsi István vállalkozótól.

Bár a kormánypárti média a nagyobb botrányok kiváltására alkalmas hírekre óvatosan szokott reagálni (hogy ne erősítsék a vihart), az Átlátszó tényfeltáró cikkére reagálva mégis azonnal előhúzták az aduászt: Gyurcsány is magángéppel utazott miniszterelnökként. Ha lehántjuk a politikailag motivált cikk mázát, lényegében az derül ki, hogy Orbán Viktor ugyanazt csinálja, amit (fideszes körökben sátáni, mások számára bukott) Gyurcsány Ferenc és kormánya tett. Hogy ettől miért oké szemet hunyni az ajándék repülőút felett, az érdekes kérdés.

De kicsit járjuk körül a témát, mert egyéb részletek is jó alapot adnak az összehasonlításra. A kormánypárti Ripost külön hangsúlyozta azt is, hogy Gyurcsány a mumusnak számító Európai Bizottság jelenlegi vezetőjéhez, Jean-Claude Junckerhez. is magángépen utazott. Csak emlékeztetőül: az Európai Néppárt támogatta Junckert, ahova a Fidesz is tartozik, sőt, kampányeseményen az ő támogatására biztatták a fideszes szavazótábort is a legutóbbi EP- választásokon. Az alábbi szocialista-szabaddemokrata politikusokhoz kötődő – valóban botrányos – tételeket is feleleveníthetők:

  • Hunvald György fővárosi kerületi polgármester érdekeltségébe tartozó magángépen utazott Moszkvába Veres János pénzügyminiszter, Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank akkori vezérigazgatója és Székely Árpád nagykövet (vállalkozók nem utaztak velük)
  • Gyurcsány összesen 17 alkalommal utazott külföldre magángéppel.
  • Kóka János miniszter magánhelikopterével utazgatott.
  • 2003-ban a Medgyessy-kormányból Sári Lajos nevű SZDSZ-es helyettes államtitkár a manchesteri Bajnokok Ligája-döntőre egy Németh János nevű üzletemberrel utazott ki – emlékezett erre Szily László a 444-en.

A legutolsó pont érdekessége, hogy Sári bár nem követett el bűncselekményt, de mégis azonnal lemondott a posztjáról. Magyar Bálint oktatási miniszter, az államtitkár felettese Sári távozásának indoklásában kiemelte, hogy az államtitkár

„nem felelt meg egy magasabb erkölcsi normának."

Utolsó körben még nézzük az elmúlt nyolc év fideszes kormányzásának komolyabb "luxusutazásait"

  • Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter több alkalommal luxusszállodákban szállt meg közpénzen, az utazás célját és a találkozók résztvevőit eltitkolta. Az ügyet feltáró Origó szerkesztőségét rövid időn belül elfoglalta a fideszes érdekkör, Matolcsy György fia vette meg a kiadót. Lázár János zsebből inkább utólag kifizette az utazás költségét.
  • Rogán Antal miniszter egy ismerős vállalkozója helikopterével utazott egy esküvőre. Rogán letagadta az utat, később kénytelen volt elismerni. Az ügyet feltáró Népszabadságot beszántotta a tulajdonos, a médiavállalkozást Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök barátja szerezte meg.
  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes svédországi szarvasvadászatokra utazott, amit ajándékként kapott állami megrendeléseket szerző barátjától. Az ügyet feltáró Magyar Nemzet megszűnt, jelenleg a fideszközeli Nyerges Zsolt vállalkozó tulajdona.

Összegzésként csak annyi, hogy

erősen gyökérség azzal igazolni egy botrányos helyzetet, hogy "a másik oldal is ugyanezt csinálta".

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.