Szombathelyi alkotóké lett az első hely filmetűd kategóriában a Göcsej Filmszemlén

Farkas Bazsi 2018-09-15 19:27:00
And the winner is: Rozsda lepte, nem ragyog.

 A Zalaegerszegi Televízió által 14. alkalommal szervezett filmszemlére 45 alkotást neveztek magyarországi és határon túli alkotók. A benevezett műveket Koltay Gábor filmrendező, Szaknyéri András, a hévízi Fontana Filmszínház vezetője, illetve Lovass Tibor a filmszemle alapítója értékelte, a rendezvényen jelen volt az NMHH egykori elnökének, néhai Szalay Annamáriának a családja is.


Koltay Gábor a zalaegerszegi Art Moziban tartott ünnepélyes díjkiosztón azt mondta: nagyon fontosak azok a filmek, amelyek segítenek a "bonyolult, összetett, ellentmondásos világot" megérteni, segítenek eligazodni a "szellemi zavarodottságban" és bizonyos értékekre felhívni a figyelmet. Ugyanúgy fontos, hogy az elmúlt évtizedek "történelmi fehér foltjait" feldolgozzák a filmek, mindazt, ami kimaradt az 1945 utáni történelemkönyvekből és a közbeszédből.

Szaknyéri András arról tett említést, hogy nagyon sok fiatal alkotása jelent meg a filmszemlén, ami új színt és új lendületet hozott, illetve egyre több női alkotó készít filmeket, amelyek szubjektívebben, kicsit érzékenyebben látják a világot.

Lovass Tibor arra emlékeztetett, hogy sok film több vidéki filmszemlén is versenyez, a remények szerint pedig a jövőben a helyi televíziók is vetíteni fogják majd a benevezett alkotásokat.

A negyedik alkalommal átadott Szalay Annamária-filmdíjat - Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását - Bujdosó Erika Ágnes vehette át Király utca szubjektív című filmjéért. A résztvevőket továbbá dokumentumfilm, kisjátékfilm, filmetűd és ifjúsági kategóriában díjazták a Médiatanács támogatásával.


A dokumentumfilmek között első helyezett lett Csibi László Nussbaum 95736 című alkotása, a második pedig a szombathelyi Boros Ferenc és Horváth Zoltán Mikor a halálgép muzsikál felettünk című film végezett,

filmetűd kategóriában Boros Ferenc, Horváth Zoltán és Kozma Gábor szombathelyi filmesek Rozsda lepte, nem ragyog című filmje lett elsődíjas,

a kisjátékfilmek között Timkó Imre Magamba zárva című produkcióját díjazta első helyen a zsűri, az ifjúsági kategóriában pedig Piák Barnabás 3 tipp a túléléshez című művét érdemesítették első díjra.

A díjátadót követően levetítették a Szalay Annamária-filmdíjas alkotást. Ezt követően a zalai filmszemle díszvendégeként mutatkozott be a 17 éves Lendvai Kristóf, akinek zalaegerszegi színművészekkel készült - augusztusban a 25. Országos Diákfilmszemlén különdíjat nyert - Majdnem eltoltam című kisjátékfilmjét is megtekinthette a díjátadó közönsége.
 

(MTI)

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.