fotó: MTI / Mészáros János

12 milliárdot lopott, most mégis szabadon engedik "Bróker Marcsit"

Nagy Donát
2019. december 4. szerda, 15:19
D. Sándorné az egyik korábbi tárgyaláson azzal érvelt, hogy az ügyfelek hosszú időn át meg voltak elégedve a teljesítményével.

Két héten belül távozik az előzetesből a Kun-Mediátor Kft. 12 milliárdos csalással vádolt egykori vezetője, D. Sándorné – tudta meg a Népszava.

 

A hatalmas összeget befektetést ígérve csalta ki a kárusoltakból, ám az valójában csupán egy pénzügyi piramis volt. 

 

Mivel szűk két hét múlva, december 16-án lejár az a három év, ami előzetes letartóztatásban tölthető, kiengedik a sajtóban csak bróker Marcsiként emlegetett D. Sándornét, aki így a karácsonyt már otthon töltheti.

 

Az ügyet tárgyaló Szolnoki Törvényszék azt írta, hogy a letartóztatás a „törvényi maximum elérése miatt” szűnik meg, mivel legfeljebb ennyi időt lehet ítélet nélkül előzetesben tölteni, amennyiben a vád nem súlyos, élet elleni bűncselekmény.

 

A jelen állás szerint kiengedése után sem a korábbi házi őrizettel, sem az egykori lakhelyelhagyási tilalommal sem kell számolnia, de még csak elektronikus nyomkövető eszközt sem kell viselnie.

 

Ez már csak azért is figyelemre méltó, mert a nőt csaknem másfél éves bujkálás után, nemzetközi elfogatóparancs alapján, a közép-amerikai Belize-ből hozták haza.

 

Könnyen lehet, hogy a tényleges kárösszeg a vádiratban szereplő 12 milliárdnál is nagyobb, csak sokan nem jelentkeztek károsultként. Korábban 15-20 milliárdos összegekről is lehetett hallani, bár ezek csak becslések. D. Sándorné az egyik korábbi tárgyaláson azzal érvelt, hogy az ügyfelek hosszú időn át meg voltak elégedve a teljesítményével.

 

A lap azt is megjegyzi, valószínűleg nem kell túl hosszú időre rács mögé mennie D. Sándornénak akkor sem, ha végül bűnösnek találja őt a bíróság. A vádiratban szereplő cselekmények esetében a büntetési tétel felső határa tíz év, de ebből az előzetesben töltött éveket le kell vonni, ráadásul az időmúlás és egyéb körülmények miatt a lehetséges felső határ akár jelentősen is csökkenhet.

 

Így ha egyszer jogerős ítéletet hoz majd valamelyik bíróság, jó eséllyel rövid börtönbüntetéssel kell számolnia D. Sándornénak.

 

Ami a károsultak esélyeit illeti: információink szerint eddig a vádiratban szereplő 12 milliárdnak csak kis részét sikerült zár alá venni, vagyis a károsultak többsége futhat a pénze után.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás