10 dolog, amit biztosan nem tudtál a Jokerről

Székely Zoárd 2020-06-28 19:55:00
Filmrajongók figyelem!

Bizonyára olvasóink közül többen is látták a tavalyi év egyik legnagyobb durranásának szánt Joker filmet. A legismertebb képregénygonosz eredettörténetének feldolgozása alaposan megosztotta a kritikusokat és a közönséget egyaránt, ám összességében mégis óriási siker és tömeghype övezte az alkotást: a főszereplő Joaquin Phoenix végre elnyerte élete első Oscar-díját, illetve több kategóriában is jelölték a filmet a gálán, valamint világszerte több mint egymilliárd dolláros bevételt termelt, ezzel pedig minden idők legsikeresebb „R” besorolású filmje lett.

Most azonban összeszedtünk 10 érdekességet a filmmel kapcsolatban, ami újdonságként hathat bő fél évvel a bemutató után is.

1. Phoenix elárulta, hogy számára a legnagyobb kihívást Joker nevetésének tökéletesítése jelentette. Elmondása szerint olyan emberekről nézett videókat, akik pseudobulbaris bénulásban szenvedtek - a betegség gyakran együtt jár kényszernevetéssel és kényszersírással.

Fotó: IMDb

2. A film elején Arthur jobb kézzel írja a bejegyzéseit, ám egy idő után már a baljával jegyzetel és süti el a fegyvert. Ezzel az idegösszeroppanás egyik tünetét szerették volna ábrázolni, miszerint Arthur ideiglenesen balkezessé válik a filmben.

3. A vicc, amivel Arthur szerepelt a tévében - "Amikor kicsi voltam, és mondtam az embereknek, hogy komikus leszek, akkor mindenki csak nevetett. De most nem nevet senki." - eredetileg egy népszerű brit komikus, Bob Monkhouse (1928 - 2003) szájából hangzott el. Érdekesség, hogy a valóságban Monkhouse saját kezűleg több száz vicckönyvet írt a karrierje során - a filmben Arthur ugyanígy a saját kezével írja füzetébe a vicceit.

Fotó: IMDb

4. A forgatás során Phoenix és Robert De Niro elég hamar összekapott a próbafolyamat miatt. De Niro ugyanis szerette volna a klasszikus módon végigolvasni a szöveget a stábbal, ám Phoenix inkább szeret improvizálni és elvonatkoztatni a papírformától, ezért nagyon nehéz volt rávenni, hogy De Niro módszerét kövesse. Végül sikerült meggyőzni őt, bár a próba során végig maga elé motyogott, majd a sarokba vonult cigarettázni. A forgatás alatt nem is nagyon beszéltek egymással, ám később egy interjúban Phoenix hangsúlyozta, hogy a történtek ellenére De Niro a kedvenc színésze.

5. Arthur a gothami 'Pogo's Comedy Club' színpadán lépett fel stand-upos produkciójával. A hely egy létező bohócról kapta a nevét: Pogo volt John Wayne Gacy művészneve, aki nem mellesleg sorozatgyilkosként tevékenykedett - 33 fiú és férfi megerőszakolása, valamint megölése miatt ítéltek el, majd végeztek ki 1994-ben.

Fotó: IMDb

6. A film készítői a "Romero" fedőnevet használták a forgatás során, hogy titokban tartsák a produkció körülményeit. Ez egyfajta tisztelgés lehetett Cesar Romero felé, aki a '60-as évek Batman-sorozatában alakította Joker karakterét.

7. Adrian Raine, a neurokriminológia szakértője a Vanity Fairnek adott interjújában hangsúlyozta, mennyire lenyűgözte a bűnözői elme pszichológiájának autentikus ábrázolása a filmben. Raine 42 éve tanulmányozza az erőszak és a bűntények kiváltó okait, mégis olyan hatást gyakorolt rá a Joker, hogy azóta beépítette a saját tárgyának tananyagába, amit a Pennsylvaniai Egyetemen tart.

8. Az ikonikus lépcsőn táncolós jelenetet ezen a címen forgatták: 1165 Shakespeare Ave, The Bronx, NY 10452, USA. A film bemutatása után igazi turisztikalátványossággá vált a helyszín, a rajongók még a Google Térképhez is hozzáadták, mint 'religious destination', azaz vallási úticél.

Fotó: IMDb

9. A képregényben Joker nagy rajongója a klasszikus komikusok, köztük főként Charlie Chaplin munkásságának: amikor Arthur beoson a moziterembe, hogy megkeresse Thomas Wayne-t, éppen Chaplin Modern idők (1936) című filmjét vetítik - plusz a Joker első trailerében a 'Smile' című dal hallható, amit Chaplin pont ehhez a filmhez komponált.

10. Phoenix tényleg mindent megtett a szerep kedvéért: 28 kilót fogyott a forgatás alatt, ami roppant veszélyes lehet ilyen rövid időn belül. Éppen ezért a jeleneteket csupán egyszer vették fel, nem volt lehetőség újraforgatásra. A rendező Todd Philips gyártás közben írta újra a szöveget, amit a színészek sminkelés közben tanultak meg, majd még aznap fel is vették az adott jelenetet. Emellett a rajongók azt hitték, Phoenix szigorú orvosi utasítások alapján naponta mindössze egy almát evett a gyors fogyás érdekében, ám a színész később bevallotta, hogy az almán kívül még salátát és párolt zöldbabot is fogyasztott.

Forrás: IMDb

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.