"Valós esély van arra, hogy legyőzzük a Fideszt"

Farkas Bazsi 2019-10-08 10:30:00
Nemény András azt mondja, felkészültek Szombathely vezetésére. Interjú.

Nemény András, az Éljen Szombathely! Egyesület polgármesterjelöltje, jelenleg pedig regnáló önkormányzati képviselő, aki éppen egy bizottsági ülésről érkezik. Feszített a tempó, mivel az egyeztetett interjúnk után azonnal egy másik megbeszélésre kell mennie. 

A kampány hajrájában vagyunk, hogy bírja, mennyire fáradt el?

Teljesen jól érzem magam. Jó formában vagyok, jókedvű vagyok. 

Nem fárasztó ennyi helyre koncentrálni?

A koncentrálás a lényeg. Ez a kulcsszó: ha koncentrálsz, akkor mindenhol ott tudsz lenni. Az a feladat, hogy mindenki érezze, hogy ténylegesen ott vagyok mellette. Extra koncentrálás. Éjszaka pedig amennyit lehet, próbálok alvással tölteni. Persze, sokszor ilyenkor is jár az agyam. Az éjjeliszekrényen ott van egy jegyzetfüzet és egy toll. Van úgy, hogy este jut eszembe valami, akkor gyorsan le kell jegyeznem, nehogy elfelejtsem. 

Talán az alváshiány az, ami egy kicsit nehézség, de átálltam erre a pár órás alvásra.

Kampány, program, önkormányzati többség, tehát a városra is kell figyelni az utóbbi pár hónapban. Hogy nem forgácsolja szét?

Minden mindennel összefügg. A többségbe kerülésünk óta megpróbálunk olyan ügyeket napirenden tartani a közgyűlésben is, amiket az utcákon járva a választók hoznak fel. Próbálom napi megoldássá váltani azokat a problémafelvetéseket, amiket kapok. 

Amikor például valaki a fogadóórámra azzal jött be, hogy a háza előtti út olyan állapotban van, hogy egy kis kavicsozással lehetne rajta segíteni, akkor én azt a Gazdasági Bizottság ülésén megoldottam, hogy összeszedtük azt a pénzt képviselői keretből. A kivitelezőt pedig felhívtam, hogy minél rövidebb idő alatt csinálja meg. Így a folyamatot végig tudom követni. De ez azért is megy nekem, mivel van egy nagyon jó csapatom, akik segítenek nekem mindenben.

Menjünk kicsit keményebb témára. Hende Csaba hazaárulózása, ami a szombathelyi Fidesz programbemutatóján, vagy talán inkább mozgósításán történt.

Igen, egyrészt azt láttam, hogy ez egy mozgásítási meccs volt, amibe bevonták a megyei Fideszt is. Mert jöttek a megye minden részéről, utólag a körmendi, kőszegi Fidesznek is megköszönték a részvételt. Az látszik, hogy a Fidesz jól mozgósít, de ezt eddig is tudtuk. Persze, teszem hozzá, hogy nyilván sok szombathelyi is volt, ebben nem kételkedek. 

Szerintem egy programbemutató az arról szól, mint amit mi csináltunk. Beszéltem a csapatról és a programról, közel 50 percben ismertettem, hogy mi mit szeretnénk tenni Szombathellyel.

Nem az volt a cél, hogy 15 percben mondjak valamit, majd mások viszik el a show-t, ami aztán minden másról szól, csak éppen a városról nem. Azt hiszem, hogy a programbemutatónak nem politikáról kell szólnia. Egy szóval sem bántottam a Fideszt vagy más egyéb politikai riválisunkat. Mert, hogy a városnak nem erre van szüksége.

Nehéz úriembernek maradni egy ilyen szituációban, amikor sorra születnek a személyeskedő írások, fotó és videó montázsok?


Van egy határ, amit ha átlépnek akkor muszáj foglalkozni vele. Ezt a határt lépte most túl Hende Csaba.  

Elég szomorú volt azt látni, hogy még a saját jelöltjük gondolatait sem tartják tiszteletben, aki békét hirdetett, majd Hende Csaba kiállt, hogy indít egy jó nagy háborút.

Számomra ez azt mutatja, hogy sem egység nincsen, sem pedig a polgármesterjelöltnek saját akarata. Ez azért szomorú, mert én látom, hogy mekkora szükség van arra, hogy valaki vezesse a saját táborát. Ez az a határ, amit Hende átlépett. 

Szokták mondani, hogy nem az a legény, aki adja, hanem az, aki állja. Hát, én január óta állom, ugyanis van egy célom, amit el szeretnék érni. Van hozzá hitem és egy szuper jó csapatom. 

Viszont, amikor már nemcsak engem, hanem rajtam keresztül a szombathelyeiknek egy nagyon nagy részét bántják (hiszen többségében nem szeretik azt az uszító, gyűlölködő hangnemet, amit megengedett magának Hende Csaba), akkor bizony lépni kell.

Ahogy mostanság divatosan mondják: a trollokkal, vagyis a Fideszt kiszolgáló arctalan sereggel felveszi a harcot?

Dehogy. Ez az amire már végképp nincsen időm. Ha én ezeket a kommenteket vagy ezeket az oldalakat nézném, akkor lehet, elmenne a kedvem. Mindenkinek más a lelkülete, vannak beteg lelkületű emberek, ezt tudomásul kell venni. Én azt érzem, hogy a többség egészen máshogy gondolkodik és nem véletlen, hogy mára rengeteg jobboldali ember, aki klasszikusan Fidesz-szavazó, azt mondja, hogy az Éljen Szombathelyre fog szavazni, mivel ez a szombathelyi Fidesz nem érdemli meg a voksukat. Helyette inkább az én személyemet és a mi szövetségünket fogja támogatni. 


Azt lehet látni, hogy nagyon nagy mennyiségű jobboldali szavazó fog átszavazni, erre pedig még eddig nem volt példa. Ez teremti meg az esélyt, hogy most tényleg változás fog történni.

Az Éljen Szombathely! az ernyőszervezet. 9 jelölőszervezet van és összesen a 11 támogató. Megmaradhat az egység akkor is, ha megvan a győzelem?

Számomra ez nem kétséges, hogy egyben fog maradni. Sőt. Az elmúlt fél év az azt bizonyította, hogy sokkal jobban működik, mint bármely szervezet, amiben én magam korábban részt vettem. Például, amikor egy párton belül voltak a meccsek és a sértődések. Sértődések itt mondjuk eddig abszolút nem voltak. 

Ez olyan, mint egy kirakós, ami több darabból áll, de mégis egy képet ad ki. Ez a kép, ami kijött, ez egy jövőkép, ami Szombathely jövője. 

Arról nem is beszélve, hogy már most együtt dolgozunk a bizottságokban, a közgyűlésben és még olyan problémafelvetés nem volt, amit ne tudtunk volna megoldani. Sőt, eddig ezeket csak így együtt tudtunk megoldani.

Hogy látja Szombathelyt öt év múlva?

Én ezt egy hasonlattal mondanám el. Hogyha Szombathelyt egy szőnyegnek képzeljük el, akkor vannak olyan részek, amik rendben vannak tartva, ki vannak tisztítva, de vannak olyanok is, amik szakadtak, koszosak és elhanyagoltak. Én azt szeretném, hogy a teljes szőnyeg tiszta, ápolt és friss legyen.

Egy városban nem lehet különbségeket tenni az egyes városrészek között, legyen szó kertvárosról vagy lakótelepekről. Egy városnak mindenhol hasonló színvonalú szolgáltatást kell nyújtania: utakban, járdákban, játszóterekben és minden másban.

Nem lehet, hogy egy szombathelyi gyerek csak azért nőljön fel játszótér nélkül, mert a Minerván lakik és ott éppen nincs, és el kell utaznia a város egy másik részére ahhoz, hogy játszhasson.

A lakótelepeken élők is kell, hogy kapjanak minőségi szolgáltatást, amitől az élet más lesz. Persze, azt nem tudjuk ígérni, hogy mindenkinek egyforma értékű ingatlanja lesz, de amit a város meg tud tenni a környezetben, az meg lesz.

Tehát nálam 5 év múlva a város egy egységes, nagyon szép képet mutató szövet. A minőségi élet városa, a város minden pontján.

Lehet valaha Szombathelynek Eiffel-tornya vagy Big Benje? Persze, nem akarom világvároshoz hasonlítani a várost, de mégis.

Azért az Emlékmű és a Víztorony most is ilyenek, bár városmarketing szempontból nem voltak kihasználva, az tény. Ami ilyen lehetne még, az a vásárcsarnok, hiszen a szombathelyi piac ad egy nagy szeletet abból, hogy milyen ez a vidék, mit termelnek, mit esznek az emberek. Sok turista pont ezért megy el egy város piacára, hogy kapjon valamit a környék esszenciájából.

Nos, Szombathelyen olyan embert sikerült a vásárcsarnok élére kinevezni - természetesen pártutasításra-, hogy láthatóan még a jobb érzésű fideszes képviselőknek is ellenére van. Pedig voltak olyan jelentkezők, akik felvázotlak olyan piacot, amik mondjuk sok európai városban vannak, hogy idegenforgalmi látványosságként a turisták oda látogatnak el. 

Ha most valaki Szombathelyre jön, annak eszébe sem jut a piacra elmenni. Nem kap róla egyetlen információt sem. Ha lenne marketingje, és végre megtörténne a megfelelő fejlesztés is, akkor ez is egy pont lenne, ahová érdemes menni. 

Az elmúlt 9 évben nem volt városmarketing. Hogy várjuk el, hogy mi egy pezsgő város legyünk, ha mi magunk nem foglalkozunk az értékeinkkel?

A Fidesz most úgy tesz, mintha az elmúlt 9 évben mindez nem rajtuk múlt volna.

Nagyon úgy érzem én is. És ugyanezek az emberek fognak indulni a mostani választáson, sőt, az új jelöltek a régi jelöltek, vagyis azok, akik 5 évvel, vagy az őszi időközi választáson kikaptak. 

Elfelejtették, hogy több száz alkalommal szavazták le az általunk benyújtott járda- és útfelújításokat, parkolóépítéseket, a parkfenntartás rendszerének változását. Amikor azt kértük, hogy legyen egy tanulmány, ami megvizsgálja az elektromos és gázüzemű buszok bevezetését, még ezt is megvétózták.

Ehhez képest, mintha mi sem történt volna, úgy állnak ki. Én nem hiszem, hogy a választók mindezt elfelejtették volna.

Illetve nagy a vita, hogy az útfelújításokat, a járdaépítést meg a parkoló kialakítást most akkor ki találta ki előbb.

Azért az egy picit bosszantja az embert, amikor hosszasan előkészít valamit, beépíti a programjába, közzéteszi, majd a fideszes polgármesterjelölt fogja magát és pár órára rá ugyanezt kiposztolja a Facebookra, mint saját ötletet. 

Valahol azért ilyenkor meg is nyugtat a dolog, hogy legalább jó ötlet volt, mert különben nem másolták volna le. Szombathelynek pedig az az érdeke, hogy ezek megvalósuljanak. Így, ha polgármester leszek, és a közgyűlés elé kerül az adott ügy, akkor nem fogják tudni megtenni, hogy nem támogatják, hiszen a saját jelöltjük is ezzel kampányol.

Korábban beszélt a Nagyszállóról, a villamosról, amik évek, évtizedek óta hiányoznak a szombathelyiek lelkének. Mennyire valós ezeknek a visszaállítása, megmentése?

Természetesen vannak prioritások, a választási programunkban ezek nem szerepelnek első körben, hiszen az a filozófiánk, hogy elsődlegesen a minőségi életet kell biztosítani a szombathelyieknek. Ha ez biztos lábakon áll, na majd akkor foglalkozunk látványberuházásokkal. 

A Nagyszállóval kell valamit tenni, de addig nem tudunk vele kezdeni semmit, amíg ez nem a mi tulajdonunkban van. Ma már az ára nem annyira magas - legutóbb 350 millió forint körül árulták -, hogy a város ne tudná megvenni. Persze, nem úgy nézne ki, hogy akkor a város neki állna ingatlant fejleszteni. A dolog arról szólna, hogy megveszi az önkormányzat az épületet, készített rá terveket, meghagyja azokat a funkciókat, amik a szombathelyieknek annak idején fontosak voltak (például a bálterem), majd a kész terveket felhasználva keres egy magánbefektetőt, aki majd aztán piaci alapon felújítja és működteti. 

Azért ez is bekerült a Fidesz programjába, csak éppen azt felejtik el, hogy amikor lehetőség lett volna pályázat útján a szállót megvenni, akkor ők ezt leszavazták, - bár mi javasoltuk a megvásárlást. 

Ebben az ügyben lépni kell, mert a szálló már balesetveszélyes, na meg azért valahol a városvezetést is minősíti. Nekem az a célom, hogy a város ebből nyereségesen szálljon ki.

A villamos pedig abszolút egy hosszú távú terv. Városi pénzből erre nem fogunk költeni. Ez akkor fog megvalósulni, ha egy elővárosi közlekedési koncepcióban tudunk erre uniós forrást hozni. Ez nagyjából a ciklus közepe, vége. Mert nem téveszthetjük szem elől az igazi céljainkat. 

Savaria Mozi és annak büféje? 


Ez tipikusan annak a példája, hogy a Fidesz mennyire magabiztos. Kitartunk amellett, hogy mozi a szombathelyieké és nem fogjuk engedni, hogy privatizálják. A mozi nyereséges, semmi okunk nincsen rajta változtatni. A legjobb ajánlatot fogjuk elfogadni és nem fogja csak azért valaki üzemeltetni, mert egy pártban van a várost aktuálisan vezető párttal. 

Ha győz az Éljen Szombathely, lesz átvilágítás?

Igen. Tiszta helyzetet fogunk teremteni mindenhol. Minden városi cégben és az önkormányzatban is lesz átvilágítás. Ugye, a Haladásnak is csak úgy adtunk pénz, hogy azt mondtuk: előtte át kell világítani. Ez így lesz a jövőben is. Az önkormányzattól csak úgy fogunk pénz adni, a nem kötelező területekre, ha előtte meggyőződtünk arról, hogy ténylegesen arra a célra megy, amire igényelték. Ha meg valaki így nem igényli, akkor azt mondjuk, hogy köszönjük szépen, keressen más forrást. 

No mutyi program?

Egyértelmű. Egy ilyen széles támogatottsággal bíró, több összetételű közösség azért is jó, mert ez egy igazi ellenőrzést is jelent. Nem az van, hogy valaki megmondja, hogy mi a teendő egy ilyen esetben, hanem az ténylegesen ellenőrzést jelent. Ha úgy alakul a választás, hogy mi győzünk, akkor a fideszes ellenzéknek is lesz módja arra, hogy minket ellenőrizzen. 

Ez meglehetősen furcsa, hogyha az elmúlt 9 év szervezeti felépítését nézzük.

Igen, de mi folyamatosan mondtuk ellenzékként, hogy hogyan szeretnénk ellenőrizni a városvezetést. Most ugyanezt tudjuk felajánlani a mi ellenzékünknek. Ezt csináltuk egyébként azóta, hogy átvettük a többséget. 

Hogy érzi az esélyeket?

Az elmúlt 9 évben talán soha nem voltunk ennyire közel ahhoz, hogy leváltsuk a Fideszt. Azt a kutatások is bizonyítják, hogy minden esélye megvan az ellenzéknek megnyerni ezt a választást, akkor, ha a korábbi csalódott szavazók elhiszik, hogy az ő szavazatuk is számít. Egy csomó új szavazónk van. Szintén a kutatások bizonyítják, hogy sok jobbali voksát is magunkénak tudhatjuk. Öt évre dől el a sorsunk, minden szavazat számít. 

Hogy tiszta lesz a szavazás, azt pedig az garantálja, hogy minden szavazókörben két delegáltunk lesz ott. Így kizárt a csalás. Mivel többségben vagyunk, így az önkormányzatnál sincs semmi esély a csalásra. Mindenhol ott vagyunk, mindent látunk, kézzel összeadunk és ha kell, akkor addig fogunk ott ülni, mint a török ellenzék az anakarai választásoknál. Esélyt sem lesz arra, hogy ne valós eredmény szülessen. 

Ez a szavazás csak a választókon múlik, de minden olyan választón, aki változást akar.

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.