„Sokan kijönnek a templomból, aztán folytatják az életüket, mintha mise történt volna”

Fehér Buda 2019-09-28 06:51:00
Dr. Beer Miklós, nyugalmazott váci püspök volt a Híd a Jövőnkért Egyesület vendége Sárváron.

Érdekes állomásához érkezett csütörtök este a Híd a Jövőnkért Egyesület beszélgetőest-sorozata Sárváron. Az egyesület legújabb vendége ugyanis dr. Beer Miklós, nyugalmazott váci püspök úr volt, aki arról mesélt, hogy miként lehet ott szeretni, ahol gyűlölködnek az emberek. 

Az estet Németh Zsolt, az egyesület elnöke kezdte, aki köszöntötte a Nádasdy-vár házasságkötő termében összegyűlteket. Elég sok embert köszöntött, hiszen csordultig volt a terem érdeklődőkkel. Dr. Beer Miklósról elmondta, hogy ő egy olyan püspök, akiről az embereknek határozott véleménye van, hiszen a püspök úrnak is határozott véleménye van a világról, amit sokszor megoszt az interneten. Németh szerint Beer akár Ferenc pápa magyar hangja is lehetne, hiszen az emberségében rendkívül hasonlít a katolikus egyház jelenlegi vezetőjére.

A szót az est házigazdája, Markó Péter vette át, aki elmondta, hogy megdöbbenéssel olvasta Beer könyveiben, hogy mennyire kitaszítják a püspököt a nézetei miatt. Azt is hozzátette, hogy a püspök azon kevesek egyike, aki megbékél a reformátusokkal és az evangélikusokkal is, ő nem taszít ki senkit.

Beer Miklós kezdésnek elmondta, hogy nem kampányolni jött Sárvárra, mindenhova elmegy, ahova hívják. Ő azt mondja magáról, hogy Jézus nevében gyógyítja a társadalom sebeit, és úgy gondolja, van is elég dolga, hiszen az emberek manapság szeretnek egymás ellen fordulni. Az egyház jelenlegi állapotáról elmondta, hogy néhányan olyan hangot ütnek meg Ferenc pápával, amire még egy pápánál sem volt példa. Pedig szerinte a pápa csak Jézus tanításait próbálja modern köntösben átadni a híveknek, jó lenne odafigyelni rá. “

Szükségünk van arra, hogy újragondoljuk az életünket és a fogalmainkat” - tette hozzá, szerinte a pápa pont ezt próbálja csinálni.

A püspök után Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja szólalt fel. Ő úgy látja, hogy a mai Magyarországon és az Európai Unióban a „széleken” gyűlnek össze az emberek, a közép teljesen kiürült. Márpedig XVI. Benedek pápa pont arról írt, hogy újra fel kell fedezni a közepet. Szerinte a mai keresztények nagy hibája, hogy nem ismerik a szentírást, ezért egyetértett Beerrel abban, hogy újra meg kell ismernie a hívőknek Jézust.

A beszélgetés végéhez közeledve Markó Péter felvetette, hogy

a legtöbb hívő mára már vasárnapi kereszténynek számít, amire Beer rákontrázott, szerinte sokan úgy hagyják el a templomot, mintha mise történt volna. 

Ő úgy gondolja, hogy nem csak vasárnap kell élni a keresztény életet, hanem a hét minden napján vinniük kell a hívőknek Isten szeretetét. Azt is elmondta, hogy ezzel a szeretettel képes elviselni azt a gyűlöletáradatot, amit egy-egy megszólalása után kap, Arany János szavaival zárta az estet, “Letöröltem, félreálltam, nem pöröltem”.

A beszélgetést a Híd a Jövőnkért Egyesület élőben közvetítette a Facebookon, itt nézhetitek vissza:

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is