„Ha a kultúra vallás lenne, valószínűleg az egyik legelhivatottabb hívője lennék.”

Székely Zoárd 2020-02-08 12:17:00
Vincze Bence, újságíró volt a szombathelyi Bájoló vendége.

Különleges élményben részesülhetett mindenki, aki részt vett a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár csütörtök esti rendezvényén. A Bájoló nevű programsorozat keretein belül hol zene, hol képzőművészet, hol pedig irodalom kerül a középpontba, ez utóbbit képviselte most Vincze Bence, az f21.hu kulturális hírportál alapítója és főszerkesztője. A csaknem másfél órás beszélgetés során szóba került az olvasás szeretete és fontossága, a központosított irodalomtanítás problémái, a valláshoz fűződő viszony, valamint a szakmai kritika elfogadása.


Bence már roppant fiatalon kezdett el érdeklődni az irodalom iránt, tizenévesen több verset is írt – hol a hun király Attiláról, hol Petőfiről -, de a középiskolai évek bizonyultak tényleges vízválasztónak. A Nagy Lajos Gimnáziumban folytatott tanulmányai során került közelebb Ady Endre életművéhez, akit saját bevallása szerint sokkal jelentősebb publicistának tart, mint költőnek – ettől függetlenül Bence az oldalára tetováltatott egy Ady-idézetet és a költő arcképét is.

Szintén ebben az időszakban lett világos számára, hogy irodalommal szeretne foglalkozni és annak érdekében, hogy minél tovább képezze magát, 1000 könyvet olvasott el 4 év alatt és azóta is igyekszik minél többet olvasni. Szerteágazó érdeklődési körének tudható, hogy jövőképét elképzelte már többek között német tolmácsként és logisztikusként – engedjék meg, hogy beszúrjak ide egy személyes megjegyzést: mérhetetlenül örülök, hogy végül mégis az irodalomnál maradt. A gimnáziumban azonban nem csupán az olvasás iránti szeretete bontakozott ki, hanem hogy milyen irányban lehet még foglalkozni az irodalommal. A ‘kortárs’ fogalmának megismeréséért Bence a magyartanárának mondott köszönetet és kiemelkedően fontosnak tartja, hogy az iskolákban nagyobb figyelmet fordítsanak a jelenkori alkotók műveinek oktatására. Fel is sorolt néhány számára fontos írót és költőt: Pilinszky János, Tandori Dezső, Ottlik Géza, valamint Esterházy és Nádas Péter munkássága egyaránt nagy hatással volt az ifjú talentumra.
 

„Lehet nyúlni élő szerzőkhöz is, elvégre a szerzők nem haltak meg 1950 előtt mindannyian.”Bence azóta egyetemre jár, újságírással és rendezvényszervezéssel foglalkozik, ami bőven kitölti számára a nap 24 óráját. Emellett persze verseket is ír, melyek közül több megjelent már a Pannon Tükörben, a Kulterben és a FelOnline-on. A beszélgetés közben fel is olvasta néhány művét, és bár állítása szerint még nagyon messze áll attól, hogy elégedett mosollyal kész versnek vagy novellának tartsa őket, a közönség számára egyértelművé vált, hogy Bence tehetsége a lehető legjobb irányban bontakozik tovább.

Legyen szó akár líráról - melyben olyan elemi erővel átütő képeket használ, hogy kevés hasonlóval találkozunk a mai instaköltőkkel felvizezett közegben -, akár prózáról - ami első hallásra is egyszerre nyűgözi és taglózza le az embert -, a 22 éves fiú kitartása és alázata példaértékű lehet mindenki számára, aki hozzá hasonlóan szívén viseli a kultúrát. 
 

„A célom az, hogy hasznos legyen, amit teszek.”


- zárta le Bence az estet, ehhez pedig szeretnék én is hozzáfűzni valamit: legyünk büszkék rá, hogy ilyen fiatalok teszik gazdagabbá nem csak a várost, de az országot is.

Szólj hozzá!

Ezért nem szabad fullba tolni a kretént: Gúnyolódó képpel gratulált Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

A győri Fidesznek sikerül a csaknem lehetetlen: Nemcsak, hogy gratuláltak Orbán Gáspárnak, hogy a magyar adófizetők pénzéből sikeresen elvégezte a brit elit katonai képzést, de mindezt egy a kormányt gyalázó Facebook-oldalról származó fotóval tették. 

Kisiklott egy tehervonat Murakeresztúron

Kisiklott egy tehervonat, egy konténer is leborult róla vasárnap a murakeresztúri vasútállomáson, a baleset a személyszállítást nem akadályozza - közölte honlapján a Mávinform.

Ittas autós gázolt halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Halálra gázolt egy gyalogost autójával egy férfi tolatás közben vasárnap, Mosonmagyaróváron - közölte a rendőrség a honlapján.

LMP: a kormányfő hagyja dolgozni a gyógyszerészeti hatóságot!

Az LMP felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hagyja dolgozni a gyógyszerészeti hatóságot - mondta a párt társelnöke vasárnap, a Facebookon online közvetített sajtótájékoztatón.  

Árokba borult egy autó a 87-esen Lukácsháza és Kőszegfalva között

Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.

Felfüggesztené az első ajtós felszállást az Egységes Közlekedési Szakszervezet

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) azt kéri Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy rendelje el "a lakosság oltottságának biztonságos szintjének eléréséig a városi közlekedésben az első ajtók lezárását"

Kiadták a figyelmeztetést: A Bakonyban hófúvásra is készülhetünk

A Veszprém megyében közlekedők számítsanak hőátfúvásokra.

Csökken a halottak száma, 1241 új beteg

Meghalt 77 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1241 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.

Gázcsonkot ütött ki egy autó Cák üdülőterületén

Éjszaka is dolguk volt a kőszegi önkormányzati tűzoltóknak.

Hideg, szél, január, ráadásul holnap hétfő

Tökéletesen alkalmas napunk lesz arra, hogy sehova se menjünk.

Megszakadt a szombathelyi szál a ValóVilágban: kiesett Renátó

Soha senki nem kapott még ki ekkora különbséggel a műsor történetében.

Ismét Ambros Martín lehet a Győri Audi ETO KC vezetőedzője

Megkezdték a tárgyalásokat az 52 éves trénerrel.

Sajtóértesülések szerint újabb 14 nappal hosszabbítják meg Ausztriában a lezárást

Sem az iskolákat, sem a kiskereskedelmi szektort nem indítják újra a téli pihenő után. 

Kásler kiadta a vörös kódot

Az Emmi életbe lépteti a hajléktalan embereket védő intézkedést.

Megszúrtak egy férfit egy budapesti villamosmegállóban

Egy társaság szóváltásba keveredett egy fiatal férfivel, majd a társaság egyik tagja megszúrta.

Végleg bezár a szombathelyi Art Café

Most jó ideig nem is adják ki a helyiséget.

Kikéri a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István

A politikus szerint a kormány "hazudik" az oltóanyagok beszerzésének körülményeiről.

van még itt cikk a témában:

"Este van, egy nappal rövidebb, lásd, ujra a fogság és egy nappal az élet is"

76 évvel ezelőtt, november első napjaiban, talán 4-én, talán 9-én lőtték agyon Radnóti Miklóst, valahol Abda határában, a Rábca partján.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár zárva tart a hosszú hétvégén

Pénteken és szombaton is szünetel az intézmény nyitvatartása.

Szeptemberben sem tartják meg az Ünnepi Könyvhetet a budapesti Vörösmarty téren

Júniusról szeptemberre halasztották, de az utolsó pillanatban mégis lefújják a Könyvhetet. A szervezők alternatív megoldásokat keresnek.