„Ha a kultúra vallás lenne, valószínűleg az egyik legelhivatottabb hívője lennék.”

Székely Zoárd 2020-02-08 12:17:00
Vincze Bence, újságíró volt a szombathelyi Bájoló vendége.

Különleges élményben részesülhetett mindenki, aki részt vett a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár csütörtök esti rendezvényén. A Bájoló nevű programsorozat keretein belül hol zene, hol képzőművészet, hol pedig irodalom kerül a középpontba, ez utóbbit képviselte most Vincze Bence, az f21.hu kulturális hírportál alapítója és főszerkesztője. A csaknem másfél órás beszélgetés során szóba került az olvasás szeretete és fontossága, a központosított irodalomtanítás problémái, a valláshoz fűződő viszony, valamint a szakmai kritika elfogadása.


Bence már roppant fiatalon kezdett el érdeklődni az irodalom iránt, tizenévesen több verset is írt – hol a hun király Attiláról, hol Petőfiről -, de a középiskolai évek bizonyultak tényleges vízválasztónak. A Nagy Lajos Gimnáziumban folytatott tanulmányai során került közelebb Ady Endre életművéhez, akit saját bevallása szerint sokkal jelentősebb publicistának tart, mint költőnek – ettől függetlenül Bence az oldalára tetováltatott egy Ady-idézetet és a költő arcképét is.

Szintén ebben az időszakban lett világos számára, hogy irodalommal szeretne foglalkozni és annak érdekében, hogy minél tovább képezze magát, 1000 könyvet olvasott el 4 év alatt és azóta is igyekszik minél többet olvasni. Szerteágazó érdeklődési körének tudható, hogy jövőképét elképzelte már többek között német tolmácsként és logisztikusként – engedjék meg, hogy beszúrjak ide egy személyes megjegyzést: mérhetetlenül örülök, hogy végül mégis az irodalomnál maradt. 



A gimnáziumban azonban nem csupán az olvasás iránti szeretete bontakozott ki, hanem hogy milyen irányban lehet még foglalkozni az irodalommal. A ‘kortárs’ fogalmának megismeréséért Bence a magyartanárának mondott köszönetet és kiemelkedően fontosnak tartja, hogy az iskolákban nagyobb figyelmet fordítsanak a jelenkori alkotók műveinek oktatására. Fel is sorolt néhány számára fontos írót és költőt: Pilinszky János, Tandori Dezső, Ottlik Géza, valamint Esterházy és Nádas Péter munkássága egyaránt nagy hatással volt az ifjú talentumra.
 

„Lehet nyúlni élő szerzőkhöz is, elvégre a szerzők nem haltak meg 1950 előtt mindannyian.”



Bence azóta egyetemre jár, újságírással és rendezvényszervezéssel foglalkozik, ami bőven kitölti számára a nap 24 óráját. Emellett persze verseket is ír, melyek közül több megjelent már a Pannon Tükörben, a Kulterben és a FelOnline-on. A beszélgetés közben fel is olvasta néhány művét, és bár állítása szerint még nagyon messze áll attól, hogy elégedett mosollyal kész versnek vagy novellának tartsa őket, a közönség számára egyértelművé vált, hogy Bence tehetsége a lehető legjobb irányban bontakozik tovább.

Legyen szó akár líráról - melyben olyan elemi erővel átütő képeket használ, hogy kevés hasonlóval találkozunk a mai instaköltőkkel felvizezett közegben -, akár prózáról - ami első hallásra is egyszerre nyűgözi és taglózza le az embert -, a 22 éves fiú kitartása és alázata példaértékű lehet mindenki számára, aki hozzá hasonlóan szívén viseli a kultúrát. 
 

„A célom az, hogy hasznos legyen, amit teszek.”


- zárta le Bence az estet, ehhez pedig szeretnék én is hozzáfűzni valamit: legyünk büszkék rá, hogy ilyen fiatalok teszik gazdagabbá nem csak a várost, de az országot is.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.