A Harry Potter, a Csillagpor, na meg az Éhezők viadala

Farkas Bazsi 2019-05-22 15:03:00
Országos képregény pályázatot hirdetett a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár. Mutatjuk a győzteseket.


Összesen 27 pályamű érkezett be a szombathelyi könyvtár elKÉPzelés című képregény pályázatára. A komoly mezőnyben a múlt héten választottak díjazottakat. A két kategória (14-18 éves, és 19-25 éves)   első, második és harmadik helyzettje mellé különdíjasokat is választottak. A bemutatást velük kezdjük.

Olvass képregényt az Ugytudjukon!


Az első kategória (14-18 éves korosztály) díjazottjai


Szabó Edina: A menekülés (Csillagpor) (Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, Szombathely)

A zsűri értékelése (Kóbor Róbert):

Az egyik személyes kedvencem. Tény, hogy nagyon laza kapcsolatot ápol csak a forrásművel, így adaptációnak elég szabados. Ugyanakkor pont ez adja meg azt a különlegességét, azt az egyedi és gazdag látványvilágot, ami miatt azonnal megtetszett. Olyan eredetiség árad a munkájából, ami megkíván egy saját történetet. Remélem, erre is sor fog kerülni, és még olvashatok olyan képregényt, amit Edina készített.


Nyári Elizabet: Csikócsőr (Harry Potter és az azkabani fogoly) (Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium, Szombathely)

A zsűri értékelése (Bárány Áron)

Elizabet az egyik legígéretesebb alkotó a pályázat fiatalabb kategóriájában : nagyszerű példa a realisztikus ábrázolásra a mezőnyben, jók az oldalkompozíciói, szépek a beállítások, működik a karakterek mimikája, rajzstílusa a kategórián belül kiemelkedő. Viszont mindazt amit papíron benyújtott, az adaptációként felhasznált Harry Potter filmben is tapasztaltuk már, és ehhez képest túl sok újdonságot nem tudott nekünk adni. Látszik az oldalakon, hogy az alkotó rengeteg munkaórát fektetett a megvalósításukba, és gyaníthatóan nagyon szereti a képregényt, mint műfajt. Ezért azt kérnénk Elizabet részéről a továbbiakban, hogy idővel ugorja meg azt a bizonyos képzeletbeli lécet, és szedje össze bátorságát ahhoz, hogy saját fantáziája, elképzelései is formát, testet öltsenek a papíron. A képregény iránti lelkesedése, eszköztára és ügyessége már adottak hozzá hogy első saját karakterei, jelenetei, történetei is napvilágot lássanak, ebben biztosak vagyunk. Ehhez kitartást és sok türelmet kívánunk, a bizalmat megelőlegezve Eliza munkáját különdíjjal jutalmazzuk.


Ollé Dzseniffer: A vásár (Csillagpor) (Launai Miklós Református Iskola, Neszmély)

A zsűri értékelése (Farkas Bazsi): 

Mindig örülünk, ha olyan munkát látunk, ami valamiben különlegesre sikeredik. Talán nem is volt több olyan képregény, mint Dzseniffer munkája. Bár itt is az alkotás betegségeivel kezdeném. Bár tisztában vagyok vele, hogy volt terjedelmi megkötés és néhány oldalban valóban nehéz elmesélni egy történetet, vagy egy kerek történet fejezetet, azért erre ügyelni kellett volna. A történet még úgy ahogy el is kezdődik, de a lezárás az elmaradt, a sztorit egyszer csak elvágják, nincs kerek lezárása. A képek szerkesztése azonban annyira profi lett, hogy kénytelenek voltunk különdíjat adni rá. Akár a filmes beállításoknál itt is különböző plánokkal lett megoldva a grafika és a dolog remekül működik. 


Rappensberger Rebeka Holli: A te oldaladon (Éhezők viadala) (Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium, Dunakeszi)

A zsűri értékelése (Bárány Áron):

Rebeka munkája számunkra a pályázaton belül elsősorban a technikai megvalósítás miatt volt érdekes és különleges, finom, szellős és elegáns rajzai / festményei igazi unikumként voltak jelen a nagyszámú benyújtott pályamunka között. A mimikával és emberi gesztusokkal jól bánik, karakterei jól eltaláltak, oldalszerkesztése ötletes és alapos, egyetlen dolgot sajnáltunk csak, mintha az utolsó oldalra kicsit elfogyott volna a kezdeti lendület és az alkotó átváltott volna egyfajta ' spórolós ' munkatempóba. Kár érte. Rebekának azt tanácsolnánk, legyen egy kicsit türelmesebb és kitartóbb, próbálja meg következő képregényét egységes képi színvonalon tartani, és ne akarja majd olyan nagyon gyorsan befejezni azt a bizonyos utolsó oldalt, már ami a jövőbeli munkákat illeti. Elegáns stílusát és jó történetvezetését különdíjjal jutalmazzuk. 

A második kategória (19-25 éves korosztály) díjazottjai:

Kalotai Kíra Édua: Az állásinterjú (Harry Potter fanfiction) (Győrújbarát)

A zsűri értékelése (Bárány Áron):

Kíra képregénye az egyik legegyedibb megközelítés és talán a legszórakoztatóbb történet az összes pályamunka közül : J. K. Rowling könyveit háttérbe helyezve, de a Harry Potter világát, annak szereplőit felhasználva mond el egy saját történetet - egy állásinterjú lezajlását. Kategóriáján belül nem fektetett akkora hangsúlyt a képi ábrázolásra mint néhány másik alkotó, ennek ellenére változatos kompozíciókkal, kifejező mimikával, és jó elbeszélő készséggel halad végig ezen a végtelenül eredeti történeten, melynek karakterei, párbeszédei igazán egyediek lettek, és ezáltal élvezetes plusztartalom született. A zsűri jelen esetben elsősorban a szellemességet szeretné díjazni, és ezúton biztatnánk Kírát arra, hogy fantáziáját felhasználva történeteit a továbbiakban is vesse bátran papírra, igazán ígéretes mindaz amit csinált. 


Vella Kristóf: A hobbit fullánkja (A hobbit) (Csömör)

A zsűri értékelése (Kóbor Róbert): 

A második különdíjat ebben a kategóriában Vella Kristóf érdemelte ki A hobbit feldolgozásával. Köszönheti ezt roppant egyedi, stilizált ábrázolásmódjának, és egy kiváló, dinamikus akciószekvenciának. Szöveg nélküli képregényt amúgy elég nehéz csinálni, és ez kvázi az volt, annak is igazán remek. Nagyon szívesen megnéznék egy kézzel rajzolt képregényt is Kristóftól – egyike volt azoknak, aki digitálisan rajzolt – de igazából bármilyet is. Egyszerűen imádtam a stílusát, olvasnék sok ilyet, nyomtatásban.

Hamarosan a díjazottakkal folytatjuk. 

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.