A fideszes államtitkár a szombathelyi tanévnyitón azt emlegette, hogy a szocialista városvezetés alatt 18 milliárd forintnyi adóssága volt a városnak

Farkas Bazsi 2019-09-04 13:53:00
Mi másra is vágyna egy kisdiák az első napon?!

Kedden délután tartották a horvátok a tanévnyitó ünnepségüket Szombathelyen, egyben ez volt az új Horvát Oktatási Központ hivatalos átadása is. Szép számmal gyűltek össze a volt Szent-Györgyi iskola épülete előtti téren.  

Talán még van, aki emlékszik rá, hogy Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármesterré választása után az egyik első intézkedése az volt, hogy bezáratta ezt az iskolát.

A mostani nyitó rendezvényen sokan részt vettek Horvátországból is, de jelen volt Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat Elnöke, Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és számos szombathelyi fideszes politikus, mint például Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Hende Csaba, országgyűlési képviselő, Puskás Tivadar polgármester, Balázsy Péter, mint szabadságát töltő megyei jegyző, Polgár Lívia, a polgármesteri kabinet iroda vezetője, egyébként a Joskar-Ola lakótelepen induló fideszes képviselőjelölt. De ott volt a körzet önkormányzati képviselője, Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) is.


A himnusszal és az óvodások műsorával kezdődött a program, majd jöttek az ünnepi beszédek, amik leginkább a horvátokat méltatták és sok sikert kívántak a most már teljesen önálló intézménynek. Volt azonban egy beszéd, ami nem oda illett és ez a jelenlévőknek is feltűnt, többen haza is mentek emiatt. 


Soltész Miklós államtitkár mondott egy laza kampánybeszédet a gyerekek előtt, melyet azzal kezdett, hogy nemrég még 18 milliárd forint adóssága volt ennek a városnak. Csak azt felejtette el hozzá tenni, hogy azokat a hiteleket, akkor a város a fejlesztésekre vette fel és emiatt a városban élők semmilyen hátrányt nem szenvedtek, sőt élvezték a fejlesztések előnyeit. Igaz ezt az adósságot az állam később átvállalta, de most az államnak van ennyivel több adóssága, viszont 10 évvel ezelőtt a városnak a költségvetése 30 milliárd forint felett volt, ma már csak egy picivel több, mint ennek a fele. Arról sem beszélt Soltész Miklós, hogy 10 évvel ezelőtt Szombathelyen járhatóak voltak az utak és a járdák, nem voltak közlekedési dugók nap, mint nap, nem kellett lerobbant buszokkal utazni és volt elég parkolóhely. Arról nem is beszélve, hogy időben le volt nyírva a fű és egy igazi hangulatos, élhető és virágos város volt Szombathely.


Paukovitsné Horvát Edit horvátul köszönte meg a támogatást, kiemelte a Joskar-Ola Alapítványt is. Az épületen belül még egy támogatói fal is van, ahol az idei Joskar-Ola Napok támogatói vannak elhelyezve, hálából és talán példát mutatva a többi városi cégnek, hogy van még lehetőség kikerülni a dicsőségfalra a többi támogató mellé.


A másik észrevétel, melyet az ott élők duruzsoltak egymásnak, hogy valahogy egyetlen fideszes sem említette Kelemen Krisztián, városi képviselőt, akinek az idei Joskar-Ola Napokon átadott 2,3 millió forint értékű támogatást köszönheti az intézmény. Aki rengeteget segített már abban, hogy a gyerekek komfortosabb körülmények között kezdhessék meg az óvodai és az iskolai évet. Még nyár elején ő volt az, aki önkormányzati forrásból 500 ezer forinttal támogatta azt, hogy az iskola udvarán játszóteret alakítsanak ki. A lakók méltatlannak tartják, hogy még csak be sem mutatták őt a közönségnek.


A beszédeket követően Soltész Miklós, Gugán János, Puskás Tivadar, és Paukovitsné Horváth Edit vágták át a magyar és a horvát nemzeti színű szalagot. Meglepő módon Hende Csaba és Balázsy Péter nem mondott beszédet.


Azt más kérdés, hogy a Fidesz megint nem bírta ki, hogy ne keltsen egy kis gyűlöletet a másik oldallal szemben. És persze arról sem beszélt senki, még Dr. Puskás Tivadar sem, hogy a Szent-Györgyi Középiskolát pont a Fidesz zárta be a tömeges tüntetések és a 14 ezer 500 ellenző aláírás ellenére.

Szólj hozzá!

Idén eddig 43 vasúti átjárós baleset történt Magyarországon

Ez több, mint amennyi tavaly egész évben volt.

Segítséget kértek Rapport Richárdnak a kormánytól februárban, de elhajtották őket

A Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea próbált kilincselni az EMMI-nél, sikertelenül. Azt írta, most újra megpróbálja a honvédelmi tárcánál, ahová a sport került az új kormányban.

Hidegfronti hétvégére számíthatunk

Kellemes kirándulóidő kopogtatott be.

Továbbjutott az Egis Körmend

Győzelemmel zárták a napot a vasiak.

Az intenzívre került Bodrogi Gyula

Mentő vitte el a nemzet színészét csütörtök reggel, mert nem kapott levegőt.

A címvédő Győri Audi ETO KC három év után ismét duplázna

A hétvégén rendezik a női kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjét.

Kocsis Máté belengette, hogy elveszik a pártok pénzét

A Fidesz-frakcióvezetője szerint ideje, hogy az ellenzéki pártok kivegyék a részüket a rezsivédelemből.

Benzinkutak: Az új rendelet értelmezhetetlen és betarthatatlan, durvulnak a vásárlók

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint a külföldiek diszkriminálása Európai Uniós jogot sért, ráadásul a kiszolgáló személyzetnek feleslegesen kell konfrontálódni az ügyfelekkel, amikor mondjuk fűnyíróba vinnének benzint.

Új egészségügyi államtitkár: a szükséges döntések 85 százalékát Budapesten, Excel-táblázatok alapján meg lehet hozni

Takács Péter szerint az esetek nagy részében szükségtelen leegyeztetni a megyei kórházakkal vagy a háziorvosokkal, hogy az, amit az íróasztal mögött kitaláltak, megvalósítható-e a gyakorlatban.

Hűvösre teszik Jodie Fostert

A sarkkörön fog játszódni a színésznő főszereplésével forgatott True Detective negyedik évad.

Visszaadta mandátumát Táplánszentkereszt egyik képviselője, Anduska Katalin

Információink szerint a zöldhulladék-lerakó ügye áll a lemondás hátterében.

14 és 16 éves lányait gyilkolta meg egy férfi Aszódon

A gyilkosságok után egy mozdony elé vetette magát, életveszélyes állapotban vitték kórházba.

A Magyar Sakkszövetség tiltakozik Rapport Richárd zászlóváltása ellen

El szeretnék kerülni, hogy a szombathelyi sakknagymester román színekben folytassa pályafutását.

Csupa-csupa külföldi ellenfelekkel játszik edzőmeccset a nyáron a Szombathelyi Haladás

Egy ausztriai edzőtábor is szerepel a zöld-fehérek felkészülési programjában.

3000 tonnányi Kinder terméket vontak vissza szalmonella-fertőzés miatt Európában

Több száz gyermek betegedett meg, közülük többeket kórházban kezeltek.

Péntektől kétféle ár lesz a kutakon: megjelentek a benzinárstop új szabályai

Magyarul és angolul is ki kell rakni a tájékoztatást a kútoszlop közelében.

Napos, meleg időt hoz a péntek

Éjszaka viszont hidegfront érkezik.