Lassan búcsút vehetünk a hagyományos búcsúktól?

ugytudjuk.hu 2020-09-21 14:00:51
A mai korosztálynak már mások az igényei, de a koronavírus sem tett jót a falusi ünnepeknek, bemutatóknak.

„Többen voltak a rádóci búcsúban, mint a falu lakossága. A szürke, rozzant kultúrnál meg a sportpályán ment a buli, több zenekar harsogott. Dobgép, Mándoki-diszkó, Akácos út. Éjfélkor jött a bunyó, majd az URH. Miután a zsaruk elmentek, újra beindult az élet. Most meg? Ehh..."

A nyugdíjas férfi indulatosan legyint. Fiatal korában aktív szereplője volt a rádóci búcsúknak, biciklivel járt át a szomszédos faluból. „Nyárvégi búcsú volt a rádóci, nekem tetszett egy vékony, barna hajú lány, őt táncoltattam. Aztán jöttek a helyi legények és lekérték. Nem adtam. Kaptam egy pofont, mire adtam kettőt. Később söröztünk", mondja nevetve Imre.

Szerinte azért volt meghatározó éves esemény a búcsú a falvakban, mert „ez volt a szabadság napja". A rendőr nem szívóskodott, a lányok többet engedtek a kézfogásnál, a terített asztal dúsabb volt. Egy időben még jóféle cigányzene is dukált az ünnepi ebédhez.

„Sukárék voltak a legjobb vándorzenészek. Ha intett a házigazda, már húzták. Repült a százas – az volt a legnagyobb bankó. Gyantázták rendesen a vonót, mert erősen kopott a nagy munkában".

A jeles napra tiszta udvarral, rendes házzal készültek. Fogadták a távoli rokonokat, az ebéd minimum hét fogásból állt. Hozzá sör, bor, pálinka, kísérőnek meg kútvíz. Mert az még akkor iható volt.   

„Délelőtt volt a mise, arra ment, aki ment. A kocsma délben nyitott, a felest kirakták egy nagy asztalra, amit fehér abrosszal terítettek le. A sört már hetekkel előtte gyűjtötték, hogy legyen elég. De sohasem lett. A kávé volt a sláger, a rövidnél meg a Hubertusz, cseresznye, vodka, császárkörte. A kevert volt a leggyalázatosabb ital, tényleg csak az itta, aki felejteni akart", kacag jót a férfi.

Aki szerint a rendszerváltás után értékelődtek le a falusi ünnepek, főleg a búcsúk. De azért ekkor is akadtak nagy bulik. „Az egyik búcsúra Für Lajos is eljött, aki akkor miniszter volt. Közismerten szerette a fröccsöt, borosgazdaként is ismerték. Jött a kultúrba, leült, beszélgetett, kérte a köröket. Nagyon népszerű volt a faluban, már csak azért is, mert itt született és nem játszotta meg magát. Milyen érdekes, a kultúrház ma az ő nevét viseli, de már puccos".  

Főzőverseny a körmendi kastélykertben. A járvány miatt a kerti partik jöttek divatba.

Az emlékezés igazi súlyát az adja, hogy a búcsúk és az azokat felváltó, önkormányzati falunapok mára egyszerűen szétfoszlottak. A járvány miatt a több mint 200 vasi kistelepülés falunapjait lemondták, a zenészek munka nélkül maradtak. Sokan már tönkre is mentek. A nagy közös főzések elmaradtak és oda lett a móka, vidámság, kacagás.  

„Vénnek való vidék lettünk, estétől akkora csend. Ha Őriszentpéterre hajtok, Csákánydoroszló után jó, ha egy két autóval találkozom. Tudja mi a legfurcsább? Hogy teljesen eltűntek a nagy turistabuszok. Ezek korábban hozzá tartoztak az Őrség képéhez. Mint amikor egy könyvből kitépnek egy fontos lapot", ezt már a kisváros egyik vendéglátóhelyén halljuk.  

Sorolják is: elmaradt az őrségi vásár, a tökfesztivál. Lemondták a nagyobb túrákat, koncerteket. A szlovén határ zárva, turista alig-alig. A helyi kereskedők a két nagy rendezvény elmaradása miatt rengeteg pénzt buktak. Márpedig ha nincs bevétel, nem is lehet tervezni a jövőt.  

„Hogy meddig megy ez így? Nem tudjuk, de ha még egy évig, akkor az Őrségnek is kampó, nagy baj lesz. Nem bírják már az emberek sem pénzzel, sem idegekkel ezt a helyzetet".

Idén elmaradtak a nagyobb, látványos rendezvények, közte a Rába parti, élőképes csata.

Vagyis a nyugalom látszólagos, a mélyben nagy indulatok gyűlnek. Hogy mi lesz, ha kitör, azt senki sem tudja. A legtöbben már nem hisznek abban sem, hogy visszajön az a világ, ami 2019 előtt volt. A kocsmáros szerint a jövőben hatszor meggondolják a vállalkozók, hogy fektessenek-e a turizmusba, a vendéglátásba, az utaztatásba, a szállodaiparba. Mivel egyértelművé tette járvány, hogy ezek a legsérülékenyebb szektorok.  

A búcsúk még mennek, de már csak a templomokban, vagy az igazán szakrális helyeken. Egy szombathelyi mutatványost kérdeztük a jövőről, arról, mire számít. „Semmi jóra. Nem is a dolgok, hanem az emberek változtak meg igazán. Lőttek ennek az egésznek, még jó, ha kilóra megveszik a körhintámat". 

Szólj hozzá!

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.