Lassan búcsút vehetünk a hagyományos búcsúktól?

ugytudjuk.hu 2020-09-21 14:00:51
A mai korosztálynak már mások az igényei, de a koronavírus sem tett jót a falusi ünnepeknek, bemutatóknak.

„Többen voltak a rádóci búcsúban, mint a falu lakossága. A szürke, rozzant kultúrnál meg a sportpályán ment a buli, több zenekar harsogott. Dobgép, Mándoki-diszkó, Akácos út. Éjfélkor jött a bunyó, majd az URH. Miután a zsaruk elmentek, újra beindult az élet. Most meg? Ehh..."

A nyugdíjas férfi indulatosan legyint. Fiatal korában aktív szereplője volt a rádóci búcsúknak, biciklivel járt át a szomszédos faluból. „Nyárvégi búcsú volt a rádóci, nekem tetszett egy vékony, barna hajú lány, őt táncoltattam. Aztán jöttek a helyi legények és lekérték. Nem adtam. Kaptam egy pofont, mire adtam kettőt. Később söröztünk", mondja nevetve Imre.

Szerinte azért volt meghatározó éves esemény a búcsú a falvakban, mert „ez volt a szabadság napja". A rendőr nem szívóskodott, a lányok többet engedtek a kézfogásnál, a terített asztal dúsabb volt. Egy időben még jóféle cigányzene is dukált az ünnepi ebédhez.

„Sukárék voltak a legjobb vándorzenészek. Ha intett a házigazda, már húzták. Repült a százas – az volt a legnagyobb bankó. Gyantázták rendesen a vonót, mert erősen kopott a nagy munkában".

A jeles napra tiszta udvarral, rendes házzal készültek. Fogadták a távoli rokonokat, az ebéd minimum hét fogásból állt. Hozzá sör, bor, pálinka, kísérőnek meg kútvíz. Mert az még akkor iható volt.   

„Délelőtt volt a mise, arra ment, aki ment. A kocsma délben nyitott, a felest kirakták egy nagy asztalra, amit fehér abrosszal terítettek le. A sört már hetekkel előtte gyűjtötték, hogy legyen elég. De sohasem lett. A kávé volt a sláger, a rövidnél meg a Hubertusz, cseresznye, vodka, császárkörte. A kevert volt a leggyalázatosabb ital, tényleg csak az itta, aki felejteni akart", kacag jót a férfi.

Aki szerint a rendszerváltás után értékelődtek le a falusi ünnepek, főleg a búcsúk. De azért ekkor is akadtak nagy bulik. „Az egyik búcsúra Für Lajos is eljött, aki akkor miniszter volt. Közismerten szerette a fröccsöt, borosgazdaként is ismerték. Jött a kultúrba, leült, beszélgetett, kérte a köröket. Nagyon népszerű volt a faluban, már csak azért is, mert itt született és nem játszotta meg magát. Milyen érdekes, a kultúrház ma az ő nevét viseli, de már puccos".  

Főzőverseny a körmendi kastélykertben. A járvány miatt a kerti partik jöttek divatba.

Az emlékezés igazi súlyát az adja, hogy a búcsúk és az azokat felváltó, önkormányzati falunapok mára egyszerűen szétfoszlottak. A járvány miatt a több mint 200 vasi kistelepülés falunapjait lemondták, a zenészek munka nélkül maradtak. Sokan már tönkre is mentek. A nagy közös főzések elmaradtak és oda lett a móka, vidámság, kacagás.  

„Vénnek való vidék lettünk, estétől akkora csend. Ha Őriszentpéterre hajtok, Csákánydoroszló után jó, ha egy két autóval találkozom. Tudja mi a legfurcsább? Hogy teljesen eltűntek a nagy turistabuszok. Ezek korábban hozzá tartoztak az Őrség képéhez. Mint amikor egy könyvből kitépnek egy fontos lapot", ezt már a kisváros egyik vendéglátóhelyén halljuk.  

Sorolják is: elmaradt az őrségi vásár, a tökfesztivál. Lemondták a nagyobb túrákat, koncerteket. A szlovén határ zárva, turista alig-alig. A helyi kereskedők a két nagy rendezvény elmaradása miatt rengeteg pénzt buktak. Márpedig ha nincs bevétel, nem is lehet tervezni a jövőt.  

„Hogy meddig megy ez így? Nem tudjuk, de ha még egy évig, akkor az Őrségnek is kampó, nagy baj lesz. Nem bírják már az emberek sem pénzzel, sem idegekkel ezt a helyzetet".

Idén elmaradtak a nagyobb, látványos rendezvények, közte a Rába parti, élőképes csata.

Vagyis a nyugalom látszólagos, a mélyben nagy indulatok gyűlnek. Hogy mi lesz, ha kitör, azt senki sem tudja. A legtöbben már nem hisznek abban sem, hogy visszajön az a világ, ami 2019 előtt volt. A kocsmáros szerint a jövőben hatszor meggondolják a vállalkozók, hogy fektessenek-e a turizmusba, a vendéglátásba, az utaztatásba, a szállodaiparba. Mivel egyértelművé tette járvány, hogy ezek a legsérülékenyebb szektorok.  

A búcsúk még mennek, de már csak a templomokban, vagy az igazán szakrális helyeken. Egy szombathelyi mutatványost kérdeztük a jövőről, arról, mire számít. „Semmi jóra. Nem is a dolgok, hanem az emberek változtak meg igazán. Lőttek ennek az egésznek, még jó, ha kilóra megveszik a körhintámat". 

Szólj hozzá!

Talált bankkártyával élt vissza ez a férfi Győrben

Aki felismeri jelentkezzen a rendőrségen.

Bécs spórol a díszkivilágítással

Önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti.

Ismét barokk esküvő Győrben!

A szombati ceremónián egy győri és écsi fiatal fogad egymásnak örök hűséget.

Többször is változik a Dunakapu téri piac helyszíne a hónapban

Városi rendezvények miatt kell költöznie a piacnak.

Az önkormányzatokkal működne együtt az LMP az erdőpusztítás ellen

Azt kérte, a helyhatóságok tiltsák meg saját tulajdonú erdőik kitermelését.

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.

Japán mangakarakterek miatt hülyegyerekezett a győri polgármester

Rosszul tudta a polgármester, le is törölte a posztot.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.

Nagyon meleg ma sem lesz

De csapadék sem várható.

Dézsi polgármester elárulta, hogy cicája kifejezetten rühelli a sétákat

A mentett macskát az elmúlt napokban mindenhová cipelte a polgármester, aki most el is árulta: vele ellentétben Ubul nincs oda a fejlesztések megtekintéséért.