Szerelem az őrület és valóság határán - Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Székely Zoárd 2020-10-31 16:33:26
Meddig vagyunk képesek elmenni egy illuzórikus végcélért?

Ha az ember szerelmbe esik, esetenként képes maximálisan figyelmen kívül hagyni a racionalitás fogalmát: érzelmi alapokon hozunk döntéseket, nem számolva a következményekkel, melyek jóval komolyabb befolyással bírnak életünkre, mintsem azt az adott helyzetben, illetve állapotban gondolnánk. Ezzel természetesen semmi újat nem árultam el, ez pedig vonatkozik Horvát Lili legújabb nagyjátékfilmjére is: egy túlságosan jól ismert helyzetet tár elénk, ám olyan realisztikus és visszafogott stílusban, amitől ismét visszatér a hazai filmgyártásba vetett hitünk. 

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (16) előzetes

Dr. Vizy Márta (Stork Natasa) professzionális idegsebész, szakmájának egyik kiugró tehetsége, aki több éve praktizál New Jersey-ben. Egy konferencián találkozik Dr. Drexler Jánossal (Bodó Viktor), akivel megbeszélnek egy randevút Budapesten. A nő hátrahagyja karrierjét és barátait, hazaköltözik Magyarországra és munkát vállal abban a kórházban, ahol János dolgozik. Ám amikor sor kerül a találkozásra, váratlan dolog történik: a férfi nem ismeri meg a nőt, sőt állítása szerint korábban sem látta soha. Márta ezután kételkedni kezd saját épelméjűségében, pszichológust keres, ahol érzéseiről mesélve újra és újra megkérdőjelezi ennek a szerelemnek a valódiságát, létjogosultságát. Mintha ő maga sem tudná eldönteni, hol húzódik a valóság és fikció közti határ - mi van akkor, ha az egész csupán az ő agyának szüleménye?

Roppant intenzív látásmóddal bír a film: egyenesen belemászunk a főszereplő fejébe és végig az ő konstans bizonytalan, hol rémült, hol merengő tekintetével figyeljük a történéseket. Ez a kételkedés a nézőre is átragad: úgy érezzük, hogy amit a vásznon látunk, talán nincs is ott, illékony varázs csupán és tökéletes bizonyosság hiányában csak pillanatnyi fellélegzés jutott arra vonatkozólag, hogy amit érzünk és látunk Mártával együtt, kézzelfoghatónak minősül. Ez a koncepció könnyen elfajulhatott volna odáig, hogy a nő fokozatos megőrülésére helyezik a hangsúlyt, ezzel szemben egy jóval érzékenyebb, szolidabb megközelítést kapunk, ettől lesz a film egyszerre finoman nyugtalanító és gyönyörű a maga természetességében.

Fotó: Mozinet

Érdekes kontraszt figyelhető meg a szerelem lebegő állapotának érzékeltetése és a magyar egészségügy, a kórházi viszonyok, illetve onnan kilépve a főváros és az ott élők mindennapjainak bemutatása között. A vágás, a zene, az operatőri munka minden szempontból roppant egyedi és ötletes, különösen a képi világ tesz mély benyomást a nézőre: az őszies, narancssárgás színek és a szürkeség váltakozása remekül kifejezi mind Márta állapotát, mind a film mögött megbújó deprimáltságot. 

Fotó: Mozinet

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Testről és lélekről óta nem láttunk ennyire visszafogott, mégis sajátosan szép szerelmes filmet. Kifinomult stílus- és arányérzékkel rendelkező, kiszámíthatatlan, enigmatikus mozi, amely minden percével meglep, elbűvöl, érzésekre, gondolatokra késztet és gondoskodik arról, hogy ez az érzés a stáblista után is velünk maradjon. Ha csak egy filmet szeretnétek moziban megtekinteni a közeljövőben, bátran javaslom, hogy ez legyen az.

A film vetítéseire a jegyfoglalas.savariamozi.hu oldalon lehet jegyet foglalni.

 

- Szponzorált tartalmat olvastál! -

Fotó: Mozinet

Szólj hozzá!

Egy elgörbült villával sebezett meg egy zavart férfi egy 58 éves sétáló hölgyet Győrben

Előtte azért egy másik arra járóba is belerúgott vagy háromszor.

5500 embert már beoltottak Sárváron

Több mint 2300-an már a második adagot is megkapták.

Mikorra lehet zöld a kereskedelem?

Egyelőre kérdéses, hogyan alakul a magyarországi, fenntartható vállalkozások sorsa.

Ma akár 20 fok körüli csúcs is jöhet

Szombaton is hasonló jó idő köszöntheti a terasznyitást.

Egy vágányon újraindulhatott a forgalom Újfehértónál

60 kilométer/órás sebességkorlátozással.

Visszakapjuk a köztereink egy részét: Így ünnepli a Föld napját Budapest

Ingyen utazhatnak az autóval közlekedők április 22-én, csütörtökön, a Föld napján Budapesten a BKK járatain, az ezt követő hétvégén, április 24-25-én pedig a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a pesti rakpart mellett a Kós Károly sétány–Andrássy út–József Attila utca (Széchenyi tér) szakaszt is birtokba vehetik.

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

van még itt cikk a témában: