Nehezebb lesz megfosztani mentelmi joguktól a volt orosz elnököket

Vágvölgyi Bálint 2020-11-17 19:37:00
Putyin likes this.

Megszavazta első olvasatban az orosz parlament alsóháza kedden azt a törvénytervezetet, amely megnehezíti, hogy volt orosz elnököket megfosszanak mentelmi joguktól. Egy exállamfőt a még hatályos szabályozás értelmében akkor lehet megfosztani mentelmi jogától Oroszországban, ha büntetőeljárás indul ellene a hivatali ideje alatt elkövetett súlyos bűncselekmény címén. Az eljárást a Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke kezdeményezheti a törvényhozás alsó házánál (az Állami Dumánál), amely ezt jóváhagyása esetén a felsőházhoz (a Szövetségi Tanácshoz) továbbíthatja, amelynek három hónapon belül kell döntenie intézkedésről.

A javasolt új rendszer szerint a hivatalban lévő elnököt abban az esetben menthetik majd fel hivatalából, a volt elnököt pedig akkor foszthatják meg mentelmi jogától, ha az alsóház a legfelsőbb bíróság határozatával megtámogatva vádolja meg súlyos bűncselekmény elkövetésével vagy hazaárulással őket, az alkotmánybíróság pedig megerősíti a vádemelési eljárás törvényességét. A felsőháznak ennek alapján kell határoznia.

Az ügyben a parlement mindkét kamarájának kéltharmados többséggel kell döntenie, az alsóházi képviselők egyharmadának kezdeményezése és az alsóház által felállítandó különbizottság döntése alapján. Ha a felsőház három hónapon belül nem határoz az ügyben, a vád elvetettnek tekinthető. A megvádolt exelnöknek joga lesz a parlament mindkét házában jelen lenni ügyének tárgyalásakor.

A törvénytervezet értelmében egy volt államfő ellen nem indulhat bűnügyi vagy közigazgatási eljárás, egy exelnököt nem lehet őrizetbe venni, letartóztatni, átkutatni, kihallgatni vagy megmotozni. A jelenlegi szabályozás szerint ilyen korlátozások csakis az államfői poszton elkövetett ügyekkel kapcsolatban foganatosíthatók velük szemben.

Elfogadása esetén az új törvény Vlagyimir Putyin hivatalban lévő és Dmitrij Medvegyev volt államfőre lesz majd vonatkoztatható. Mihail Gorbacsovra nem, mert ő szovjet és nem orosz elnök volt. A törvénytervezet kezdeményezők a változtatást azzal indokolták, hogy a jogszabályokat összhangba kell hozni az idei alkotmánymódosítással, ilyen szellemben jártak el azok a honatyák, akik kedden a választási törvényhez nyújtottak be módosításokat. Ezeknek értelmében jogszabályi szinten is ejtenék az alaptörvény-módosítás hatályba lépésekor hivatalba lévő elnök - Vlagyimir Putyin - esetében azt a korlátozást, hogy az államfői tisztséget egy ember legfeljebb két mandátum erejéig töltheti be.

A tervezet átvezetné a törvénybe azokat az alkotmányos rendelkezéseket, amelyek értelmében elnök csakis olyan, a 35. életévét betöltött orosz állampolgár lehet, aki legkevesebb 25 éve él az ország területén, és korábban más országban sem állampolgársággal, sem állandó lakhatási engedéllyel nem rendelkezett. Ez alól kivételt képeznek azok az államok, amelyek teljes egészében vagy részben Oroszország részévé válnak.

Az alsóház második, fő olvasatában fogadta el kedden azt a törvénytervezetet, amely megszigorítja az Oroszországi Föderáció területének elidegenítésére való nyilvános felhívásra vonatkozó büntetést. Az új jogszabály tervezete az első elkövetés esetére pénzbírságot ír elő, a megismétlés esetén pedig lehetővé teszi a szabadságvesztés kiszabását is.

Első esetben az állampolgárok 30-60 ezer rubel, a tisztségviselők 60-100 ezer rubel, a jogi személyek pedig 200-300 ezer rubel bírsággal sújthatók. (A rubel jelenleg 4 forintot ér.) Ha a felhívás az interneten történik, akkor a büntetési tételek ezekben a kategóriákban 70-100 ezer, 100-200 ezer, illetve 300-500 ezer rubelre nőhetnek. A területelidegenítésre való megismételt felhívás a bírságok megemelése mellett már büntetőjogi felelősségre vonást von maga után, amely akár 6-10 évi szabadságvesztéssel is járhat.

Szólj hozzá!

Orbán: 2-2,5 millió ember lesz beoltva április elejére

Videósorozatot indított a miniszterelnök az oltásról.

A gyógyultak közül egyre kevesebben jelentkeznek plazmadonornak

A véradók számának növelése is fontos a következő időszakban, aki védőoltást kapott akár már másnap, a betegségen átesettek három héttel a gyógyulás után jelentkezhetnek.

Mégis lesz felügyelet az óvodákban és az iskolákban hétfőtől

Gulyás Gergely miniszter azt kérte, csak az vegye igénybe a felügyeletet, akinek feltétlenül muszáj.

Önkéntes orvosnak jelentkezett Újbuda DK-s polgármestere

Feleségével együtt a kerületi rendelőintézetben fognak dolgozni.

Híres sci-fi íróról nevezték el a Perseverance marsjáró leszállóhelyét

Az afroamerikai sci-fi író, Octavia E. Butler nevét viseli a NASA marsjárójának landolási pontja.

A győri kórház hölgydolgozóinak küldött virágot a győri MSZP

A szokásos nőnapi virágosztás a lezárás miatt elmarad, ehelyett a kórházba vitt pár száz szál vörös szegfűt Pollreisz Balázs.

7269 új fertőzött van, elhunyt 146 beteg

751-en vannak lélegeztetőgépen.

Az osztrák posta környezetkímélő autókra vált

Kétezer hidrogénüzemű teherautó állítanak forgalomba.

Krokodil nyelt le egy nyolcéves kisfiút Indonéziában

Az apja utána ugrott, de nem tudta megmenteni.

Napos idővel kezdődik a hétvége

Az északi, északnyugati szél a déli órákig még nagy területen maradhat élénk, később fokozatosan mérséklődni kezd.

Kásler Miklós felfüggesztette az egynapos műtéteket

A kórházak tehermentesítése érdekében.

Gasper Okorn: Vannak nehéz idők, amikor semmi sem megy úgy, ahogy elképzeled

A Falco edzője nem túl vidám gondolatokat osztott meg.

Felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

A közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti.

Nem értesítették a győri színházigazgatót, hogy nem ő nyerte a pályázatot

Megalázó: még csak nem is szóltak a színházat 12 éve igazgató Forgács Péternek, hogy Bakos-Kiss Gábor nyerte a pályázatot, a Facebookról értesült ő is.

Győrben és környékén is elszaporodtak az „unokázós” csalások

Erről a megyei rendőrfőkapitány beszélt az állománygyűlésen.

Hatalmas, 8,1-es erősségű földrengés rázta meg Új-Zélandot

Egyből kiadták a cunamiriadót a térségre.

Karácsony: Összeomlott a kormány oltási terve

Levélben kéri Orbánt és Káslert, hogy szervezzék meg a gyermekfelügyeletet.

van még itt cikk a témában:

Negyedével csökkent Putyin támogatottsága a fiatalok körében

Egy év alatt 69-ről 51 százalékra csökkent az orosz elnök támogatottsága a 18 és 24 év közötti korcsoportban.

Tüntetőkedvű olvasóink figyelmébe: Járványügyi szempontból biztonságos az egyszemélyes tünetés

Néhány napja nyolc fiatal az orosz nagykövetség előtt szeretett volna tiltakozni Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki aktivista bebörtönzése ellen. A tüntetést a rendőrség nem engedélyezte.