Hatalmas öngólt rúgott Puskás Tivadar azzal, hogy letiltotta a Karnevál megnyitójáról Jordán Tamásék darabját

ugytudjuk.hu 2019-08-25 17:02:00
Tolongtak a nézők a ma délelőtti pótelőadáson.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, mivel Puskás Tivadar polgármesternek nem tetszett Jordán Tamásék ajándék színdarabja (ami a várost és az eseményt népszerűsítette volna), ezért nem adhatták végül elő a Savaria Karnevál megnyitóján. Pedig a szervezők még az egyik előzetes, programismertető sajtótájékoztatón is beszámoltak róla, hogy meglepetéssel készül a Weöres Sándor Színház a karnevál alkalmából. 

A megnyitó helyett végül ma délelőtt mehetett le az előadás. A Savaria Fórum beszámolója szerint nagy baklövésnek bizonyult a fideszes polgármester húzása, ugyanis olyan jó reklámot csinált Puskás a darabnak, hogy a meleg ellenére is közel 400 néző tolongott, hogy láthassák a röpke darabocskát, sikerült teltház előtt lenyomni.

 A beszámoló szerint a darab mondanivalója - de főleg a végén jött ez ki - az, hogy milyen varázslatos a Savaria Karnevál és bárkivel aki ide téved, nagyszerű dolgok történnek meg a római császárokról a szombathelyi polgárokon át bárkivel pártállástól, kortól, nemtől függetlenül. 
 


Az előadás első fele egy helyzetkomikum, mely a három egymással versengő császár (Jordán, Endrődy és Orosz) közt zajlik, akik azon vitáznak, ki a nagyobb, méltóságteljesebb. Rajtuk kívül Jámbor Nándor szerepelt még a darabban, aki egy szolga/orvost játszott. 
 


Jordán Tamás a közönségnek azt is elmesélte, hogy Barták Balázs a darabot kifejezetten a megnyitóra írta meg és mivel nagyon rövid ideje volt a színészeknek begyakorolni a szöveget, ezért a nézők egy színházi próba szerű különlegességbe tekinthettek bele. Úgy is zajlott az egész előadás, néha Jordán szakította félbe és fűzte hozzá megjegyzéseit és volt mikor Katona Attila egészítette ki történelmi magyarázatokkal.

"Döntsék el önök, hogy a darab mennyire magasztos, emelkedett és méltó karneválhoz."

- mondta Jordán Tamás a nézőközönségnek.
 

"A történet szerint Savaria alapítója, Claudius császár álmodik és ezalatt történetesen Szombathely jelenkori városába repíti magát. Az iseumi ásatásokon Sostarics Ottó régész szedi össze, és adja le a kórházban a zavart imperátort. Ott – tekintve, hogy éppen karnevál van – mindenki római öltözékben igyekszik gyógyítani. Claudius két doktorban felismeri két, későbbi császárutódját (Septimius Severust és Valerianust) és roppant kíváncsi arra, hogy fennmarad-e az utókorban a neve. Van galiba (meg újrajátszott jelenet is) bőven, de aztán végül Claudius visszakerül Rómába. A császár egyetlen hangsúlyos mondatot enged el: „Rám mindig emlékezni fognak ha másutt nem, szeretett Savariámban bizonyosan.” 


A második részben aztán már mindenki római (császár avagy szolga), és megbeszélik azt, hogy mennyire remek dolog a Savaria Karnevál, kiválóan el lehet tölteni az időt, borok, legionariusok illetve a szép leányok között, még színházi előadást is láttak (és igen, a toronyi kenyér is belekerült)  – szóval annyira jó hely Szombathely, hogy ide jövőre is beálmodják magukat közösen." 

Ezt olvasva szinte mindenkiben felmerül a kérdés: ezzel vajon mi volt a gond? Hisz erőteljesen promózza a várost és a Savaria Karnevált egyaránt. Valószínűleg sehol, de Jordán Tamás magában a darabban végül megadta a választ a kérdésre:
 

„A színház akarna politizálni, de Claudius császár nem” 

A lap azt is feszegeti, hogy ez a mondat vajon eredetileg is benne volt-e a forgatókönyvben vagy improvizáció volt-e az események fényében. Egy dolog biztos, a jelenlévők vastapssal értékelték a Weöres Sándor Színház ajándékát.

Szólj hozzá!

Több koronavírusfertőzéses beteget diagnosztizáltak egy fővárosi idősotthonban

Öt embert szállítottak kórházba a Pesti Úti Idősek Otthonából koronavírus-fertőzés gyanúja miatt.

A sztriptíztáncosból lett művésznő a festészetben is kamatoztatja nőiességét

A megrendelők plusz ajándékokat is kapnak a megrendelt kép mellé.

Bevételük kétharmadát bukták márciusban a könyvesboltok

Drámai helyzetbe került a magyar könyvszakma.

Megérkeztek Sárvárra a koronavírus elleni védőmaszkok

Minden háztartásba négyet juttat majd el az önkormányzat.

Ezek a retró utazási plakátok most arra szólítanak fel, hogy maradj otthon

Jennifer Baer szerint most szörfözz inkább a saját kanapédon.

Győrben csak szombatig, Szombathelyen viszont nem ajánlott az avarégetés

Van, ahol kérik, van, ahol nem ajánlott a kerti hulladék égetése vidéken.

Akarod látni, ahogy Harold egy tankkal eltapos egy kocsit?

A kőszegi mém, Hide the Pain Harold nem ismer kegyelmet!

Elkészült a katonai vezénylési akcióterv

Többek között 3543 gépjárművel gazdálkodhatnak.

500 ezer forint pluszjuttatást kaphatnak az egészségügyi dolgozók

Persze közben óvakodni kell Sorostól is a miniszterelnök szerint.

Szerdán dönt Orbán arról, hogyan tovább a kijárási korlátozásokkal

Jön a Húsvét, és sokan útra kelnének megszokásból.

van még itt cikk a témában:

Komisszárt kaphatnak a színházak is

A kormány politikai feletteseket ültethet az intézmények nyakába.

Jordán Tamás: Remélhetőleg csak átmenetileg veszítettük el mindazt, amiért élünk

A szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója a koronavírus miatt videóüzenetben köszönti a színház világnapját.