Fideszes aktivitás alapján listázza és kategorizálja Eger lakosságát a kormánypárt

Nagy Donát 2020-01-30 11:47:00
A város lakóiról előkerültek azok a listák, ahol pontozzák őket, mennyire hithűek a kormánypárthoz.

Fénymásolt ajánlóívek és Kubatov-listák kerültek elő a polgármesteri hivatal egyik szekrényének mélyéről - tudta meg az Egri Ügyek. Ennél komolyabb bizonyíték aligha volt az utóbbi időben a Fidesz törvénytelen módszereire.

Ha nagyjából képet akarunk kapni arról, hogy mi zajlott Egerben a Városházán Habis László polgármester és a városi közgyűlés Fidesz-KDNP többségének 2006 és 2019 közötti uralma alatt, leginkább azokra a dokumentumokra támaszkodhatunk, amelyek az utóbbi hónapokban sorra kerülnek elő a polgármesteri hivatal fiókjaiból, szekrényeiből és irattárából.

A dokumentumok azért kerülhettek a nyilvánosság elé, mert az egységes ellenzék támogatásával Mirkóczki Ádám átvette a polgármesteri tisztséget, és nem minden papírt sikerült előtte eltüntetni.

Eddig teljes nyugalommal állíthatta a Fidesz, hogy az egri választási csalásokról, kamujelöltekről, illetve a város erőforrásainak fideszes magáncélokra való felhasználásáról szóló hírek pusztán az ellenzék hazugságai, hiszen nem voltak ennyire egyértelmű bizonyítékok az egyébként sejthető visszaélések bizonyítására. 

Listázta a Fidesz Eger lakosságát Nyitrai Zsolt kampányában - Mutatjuk a bizonyítékokat

Fénymásolt ajánlóívek és Kubatov-listák kerültek elő a polgármesteri hivatal egyik szekrényének mélyéről. Ennél komolyabb bizonyíték aligha volt az utóbbi időben a Fidesz törvénytelen módszereire. Ha nagyjából képet akarunk kapni arról, hogy mi zajlott Egerben a Városházán Habis László polgármester és a városi közgyűlés Fidesz-KDNP többségének 2006 és 2019 közötti uralma alatt, leginkább azokra a dokumentumokra támaszkodhatunk, amelyek az utóbbi hónapokban sorra kerülnek elő a polgármesteri hivatal fiókjaiból, szekrényeiből és irattárából.

Pár nappal ezelőtt viszont a polgármesteri hivatal dolgozói egy vaskos dossziéra bukkantak az egyik volt alpolgármester irodájában, az egyik szekrény papírhalmai között.

Az Egri Ügyek birtokába került iratanyag átvizsgálása után kiderült, hogy 2014-ben, az országgyűlési választásokat megelőzően Eger városában a Fidesz képviselőjelöltje, Nyitrai Zsolt érdekében törvénytelen módszerekkel listákat készítettek Eger választópolgárairól, azok személyes adataival, lakcímeivel, valamint a pártszimpátiájukra vonatkozó információkkal.

Hogy miért volt erre szükségük? Ezeket az adatokat az úgynevezett "Kubatov-listák" frissítése érdekében gyűjtik be minden egyes országgyűlési és önkormányzati választás, népszavazás, bármilyen fideszes vagy kormányzati aláírásgyűjtés (például nemzeti konzultáció) során.

Ezeken a listákon találhatóak a fideszes aktivisták által személyesen felkeresett választópolgárok adatai, amelyek alapján pontosan be tudják azonosítani bárkiről, hogy milyen mértékben mozgósítható a Fidesz érdekében, vagy mire használható fel.

Például a párt noszogatására megy el csak szavazni, vagy önként és dalolva, sőt, lehet még ingyen aktivistáskodik is nekik. Egy ilyen lista aranyat ér minden kampányidőszakban.

Ilyen listák birtoklása törvénytelen. Kubatov Gáborról, a Fidesz pártigazgatójáról nevezték el őket, mert először, bizonyíthatóan Kubatov vezényletével használták ezeket 2009-ben, a pécsi időközi önkormányzati választások során.

A lap által közölt fotókon (kitakarva a személyes adatokat) egyértelműen látszik a listázott egri választópolgárok aktivitása, lojalitása. Az 1-es a Fidesz szempontjából a legelutasítóbb, míg a 7-es osztályzat a legodaadóbb választót jelent. Erős feltételezés, hogy a pipák azt jelentik, a fideszes aktivista ellenőrizte a lista helyességét, tehát becsöngetett az adott lakóhoz. Ha a választó ugyanolyan magatartást mutat, ugyanott lakik, ugyanannyira "fideszes", mint korábban, akkor azon a ponton a Kubatov-lista nem szorult frissítésre.

Külön jelzésekkel tüntetik fel, hogy a 2014-es országgyűlési választások kampányidőszakában, amikor az aktivisták felkeresték az érintett embereket, akkor azok milyen hozzáállást tanúsítottak. Illetve, hogy egyáltalán még életben voltak-e.

Az aktivisták feladata kampányidőszakban hivatalosan nem a Kubatov-lista frissítése (hiszen az törvénytelen), hanem a választópolgári ajánlások gyűjtése. Ahhoz, hogy egy egyéni képviselőjelölt elindulhasson az országgyűlési választáson, ötszáz darab állampolgári ajánlás szükséges, névvel, címmel, aláírással. Vagyis a fideszes aktivisták több, mint valószínű, hogy Nyitrai Zsolt, a Fidesz akkori (és jelenlegi) országgyűlési képviselője számára gyűjtöttek ajánlásokat.

Létezik összesített kimutatás is arról, hogy a fideszes aktivisták közül kik és mennyi érvényes ajánlást gyűjtöttek a kampány aláírásgyűjtési időszakában. Nyilván ellenőrizni kell az aktivisták eredményességét is a párt helyi központjában.

Van olyan dokumentum, ahol az egyes választópolgárok „viselkedését” pontozzák a szavazás napján, vagyis egyáltalán elmenne-e szavazni. Ezt azért fontos tudni, hogy a szavazás napján az aktivisták tudják, hogy kihez érdemes bekopogtatni és személyesen győzködni arról, hogy induljon el a szavazóhelyiség felé.

Az eddig bemutatott dokumentumok már önmagukban alkalmasak arra, hogy rendőrségi nyomozás induljon személyi adatokkal való visszaélés gyanújával.

Ám a slusszpoén csak most jön!

Mint már említettük, a fideszes aktvisták a 2014-es képviselői ajánlásgyűjtés során frissítették a Kubatov-listákat. Ezeknél az aktivistáknál ajánlóívek voltak, amelyeken ott voltak a fideszes Nyitrai Zsoltot támogató egri választópolgárok nevei, címei és aláírásai. Ezeket a Helyi Választási Bizottság által hitelesített ajánlóíveket a gyűjtési időszak lejártával hiánytalanul vissza kell szolgáltatni a bizottságnak. Ennek két oka is van:

  • Így védik a választópolgárok személyi adatait, hogy azok ne kerülhessenek illetéktelenek kezébe, és a képviselőjelöltek ajánlásán kívül azokat ne lehessen másra felhasználni (például Kubatov-listák frissítésére).
  • Elejét veszik a választási csalásnak azzal, hogy más képviselőjelöltek, főleg a Fidesz segítése érdekében indított kamujelöltek ne juthassanak hozzá ezekhez a listákhoz, vagyis ne másolhassák le azokat. Hiszen ha az adatok másolásával papíron megszerzik az 500 választói ajánlást, akkor jogosultak lesznek az állami kampánytámogatás megszerzésére. Kamujelölteknek azokat nevezzük, akiket a kormánypárt azért segít a választáson való induláshoz (például úgy, hogy hagyja lemásolni a fideszes ajánlóíveket), hogy gyengítse a Fidesz jelöltjével szemben álló ellenzéki jelölt esélyeit.

Adódik tehát a kérdés: mi a fenét kerestek Nyitrai Zsolt 2014-es választási ajánlóíveinek fénymásolt példányai a 2019-ig fideszes vezetés alatt álló egri városházán? Márpedig ott voltak, rajtuk a hivatalos sorszámokkal és pecsétekkel, íme:

Az Egri Ügyek úgy tudja, hogy Mirkóczki Ádám polgármester büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen személyes adatokkal való visszaélés és választási csalás gyanújával. A csütörtöki közgyűlésen pedig fel fogja szólítan a jelenlegi fideszes önkormányzati képviselőket a lemondásra és mandátumuk visszaadására. Különös tekintettel a fentebb is említett Bódás Bianka botrányos ügyére.

Szólj hozzá!

Schmuck Erzsébet: azonnal kezdjen hozzá a kormány az idősek biztonságos beoltásához!

Az LMP társelnöke szerint a kormánynak fel kell számolnia az oltással kapcsolatos bizonytalanságot.

Globális alkatrészhiány miatt két hétig csak egy műszakban pörög az Audi

Szórakoztató cikkeket gyártottak tavaly autóalkatrészek helyett a beszállítók, hiány alakult ki.

Rétvári Bence szerint a Gyurcsány-bagázs rácsap a matchboxért nyúló kisfiúk kezére

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Ungár Péter kérdésére válaszolva azt írta, hogy a nemek közti egyenjogúság csupán egy a divatos gender express.

A demokrata ellenzéki szövetség tiltakozik az önkormányzatokat érintő büntetőhadjárat ellen

A szövetség szerint az Orbán-kormány az önkormányzatok kivéreztetésére játszik.

Ismét 100 fölött a koronavírusban elhunytak száma

573 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek.

Már több mint 95 millió embert fertőzött meg a koronavírus a világban

A halálos áldozatok száma pedig átlépte a 2 milliót.

Győr 750: ezt kell tudni a győri folyókról

A Vaskakas bábszínház első ünnepi videója: első alkalommal Győr folyóiról.

Elütötte az útkarbantartót az M15-ös úton, Győrben emeltek vádat az ügyben

A vádirat szerint a 75 éves férfi figyelmetlensége miatt és a megengedett sebességet túllépve ütötte el az úttest felújításán dolgozó munkást.

A hó helyett ma esőt és még ónos esőt is kaphatunk

Az ország északi felén viszont még hó várható.

Ez a cég újíthatja fel a Lánchídat

Csaknem 19 milliárd forintba kerül majd a rekonstrukció.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a táplánszentkereszti halálos baleset okozója

Nem adta meg az elsőbbséget, az áldozat pedig nem kötötte be magát. A tavalyi baleset után most hoztak jogerős ítéletet.

Ezt a villanyoszlopot fordítva szerelték fel Ménfőcsanakon

Az ég felé néző lámpával talán a győri Batmant lehet hívni.

Farkas Balázs és a Szombathelyi Haladás útjai különváltak

Kicsivel kevesebb, mint egy évet töltött a csapatnál.

Most éppen szállítmányozási céget alapított Rogán-Gaál Cecília

Korábban a Sarka Katával közös államilag is dotált, szépségversenyben és fitneszrendezvényekben utazó cége busás osztalékot fizetett.

Messi akár brutálisan hosszú, 12 meccses eltiltást is kaphat

A Barca sztárja a spanyol Szuperkupa döntőjében ütötte tarkón az ellenfél játékosát.

Ismét letartóztatták M. Richárdot

Fennáll a bűnismétlés és a szökés-elrejtőzés veszélye.

Megszületett Léna, Odett és Hunor

Szombathelyi anyakönyvi hírek.