Fideszes aktivitás alapján listázza és kategorizálja Eger lakosságát a kormánypárt

Nagy Donát 2020-01-30 11:47:00
A város lakóiról előkerültek azok a listák, ahol pontozzák őket, mennyire hithűek a kormánypárthoz.

Fénymásolt ajánlóívek és Kubatov-listák kerültek elő a polgármesteri hivatal egyik szekrényének mélyéről - tudta meg az Egri Ügyek. Ennél komolyabb bizonyíték aligha volt az utóbbi időben a Fidesz törvénytelen módszereire.

Ha nagyjából képet akarunk kapni arról, hogy mi zajlott Egerben a Városházán Habis László polgármester és a városi közgyűlés Fidesz-KDNP többségének 2006 és 2019 közötti uralma alatt, leginkább azokra a dokumentumokra támaszkodhatunk, amelyek az utóbbi hónapokban sorra kerülnek elő a polgármesteri hivatal fiókjaiból, szekrényeiből és irattárából.

A dokumentumok azért kerülhettek a nyilvánosság elé, mert az egységes ellenzék támogatásával Mirkóczki Ádám átvette a polgármesteri tisztséget, és nem minden papírt sikerült előtte eltüntetni.

Eddig teljes nyugalommal állíthatta a Fidesz, hogy az egri választási csalásokról, kamujelöltekről, illetve a város erőforrásainak fideszes magáncélokra való felhasználásáról szóló hírek pusztán az ellenzék hazugságai, hiszen nem voltak ennyire egyértelmű bizonyítékok az egyébként sejthető visszaélések bizonyítására. 

Listázta a Fidesz Eger lakosságát Nyitrai Zsolt kampányában - Mutatjuk a bizonyítékokat

Fénymásolt ajánlóívek és Kubatov-listák kerültek elő a polgármesteri hivatal egyik szekrényének mélyéről. Ennél komolyabb bizonyíték aligha volt az utóbbi időben a Fidesz törvénytelen módszereire. Ha nagyjából képet akarunk kapni arról, hogy mi zajlott Egerben a Városházán Habis László polgármester és a városi közgyűlés Fidesz-KDNP többségének 2006 és 2019 közötti uralma alatt, leginkább azokra a dokumentumokra támaszkodhatunk, amelyek az utóbbi hónapokban sorra kerülnek elő a polgármesteri hivatal fiókjaiból, szekrényeiből és irattárából.

Pár nappal ezelőtt viszont a polgármesteri hivatal dolgozói egy vaskos dossziéra bukkantak az egyik volt alpolgármester irodájában, az egyik szekrény papírhalmai között.

Az Egri Ügyek birtokába került iratanyag átvizsgálása után kiderült, hogy 2014-ben, az országgyűlési választásokat megelőzően Eger városában a Fidesz képviselőjelöltje, Nyitrai Zsolt érdekében törvénytelen módszerekkel listákat készítettek Eger választópolgárairól, azok személyes adataival, lakcímeivel, valamint a pártszimpátiájukra vonatkozó információkkal.

Hogy miért volt erre szükségük? Ezeket az adatokat az úgynevezett "Kubatov-listák" frissítése érdekében gyűjtik be minden egyes országgyűlési és önkormányzati választás, népszavazás, bármilyen fideszes vagy kormányzati aláírásgyűjtés (például nemzeti konzultáció) során.

Ezeken a listákon találhatóak a fideszes aktivisták által személyesen felkeresett választópolgárok adatai, amelyek alapján pontosan be tudják azonosítani bárkiről, hogy milyen mértékben mozgósítható a Fidesz érdekében, vagy mire használható fel.

Például a párt noszogatására megy el csak szavazni, vagy önként és dalolva, sőt, lehet még ingyen aktivistáskodik is nekik. Egy ilyen lista aranyat ér minden kampányidőszakban.

Ilyen listák birtoklása törvénytelen. Kubatov Gáborról, a Fidesz pártigazgatójáról nevezték el őket, mert először, bizonyíthatóan Kubatov vezényletével használták ezeket 2009-ben, a pécsi időközi önkormányzati választások során.

A lap által közölt fotókon (kitakarva a személyes adatokat) egyértelműen látszik a listázott egri választópolgárok aktivitása, lojalitása. Az 1-es a Fidesz szempontjából a legelutasítóbb, míg a 7-es osztályzat a legodaadóbb választót jelent. Erős feltételezés, hogy a pipák azt jelentik, a fideszes aktivista ellenőrizte a lista helyességét, tehát becsöngetett az adott lakóhoz. Ha a választó ugyanolyan magatartást mutat, ugyanott lakik, ugyanannyira "fideszes", mint korábban, akkor azon a ponton a Kubatov-lista nem szorult frissítésre.

Külön jelzésekkel tüntetik fel, hogy a 2014-es országgyűlési választások kampányidőszakában, amikor az aktivisták felkeresték az érintett embereket, akkor azok milyen hozzáállást tanúsítottak. Illetve, hogy egyáltalán még életben voltak-e.

Az aktivisták feladata kampányidőszakban hivatalosan nem a Kubatov-lista frissítése (hiszen az törvénytelen), hanem a választópolgári ajánlások gyűjtése. Ahhoz, hogy egy egyéni képviselőjelölt elindulhasson az országgyűlési választáson, ötszáz darab állampolgári ajánlás szükséges, névvel, címmel, aláírással. Vagyis a fideszes aktivisták több, mint valószínű, hogy Nyitrai Zsolt, a Fidesz akkori (és jelenlegi) országgyűlési képviselője számára gyűjtöttek ajánlásokat.

Létezik összesített kimutatás is arról, hogy a fideszes aktivisták közül kik és mennyi érvényes ajánlást gyűjtöttek a kampány aláírásgyűjtési időszakában. Nyilván ellenőrizni kell az aktivisták eredményességét is a párt helyi központjában.

Van olyan dokumentum, ahol az egyes választópolgárok „viselkedését” pontozzák a szavazás napján, vagyis egyáltalán elmenne-e szavazni. Ezt azért fontos tudni, hogy a szavazás napján az aktivisták tudják, hogy kihez érdemes bekopogtatni és személyesen győzködni arról, hogy induljon el a szavazóhelyiség felé.

Az eddig bemutatott dokumentumok már önmagukban alkalmasak arra, hogy rendőrségi nyomozás induljon személyi adatokkal való visszaélés gyanújával.

Ám a slusszpoén csak most jön!

Mint már említettük, a fideszes aktvisták a 2014-es képviselői ajánlásgyűjtés során frissítették a Kubatov-listákat. Ezeknél az aktivistáknál ajánlóívek voltak, amelyeken ott voltak a fideszes Nyitrai Zsoltot támogató egri választópolgárok nevei, címei és aláírásai. Ezeket a Helyi Választási Bizottság által hitelesített ajánlóíveket a gyűjtési időszak lejártával hiánytalanul vissza kell szolgáltatni a bizottságnak. Ennek két oka is van:

  • Így védik a választópolgárok személyi adatait, hogy azok ne kerülhessenek illetéktelenek kezébe, és a képviselőjelöltek ajánlásán kívül azokat ne lehessen másra felhasználni (például Kubatov-listák frissítésére).
  • Elejét veszik a választási csalásnak azzal, hogy más képviselőjelöltek, főleg a Fidesz segítése érdekében indított kamujelöltek ne juthassanak hozzá ezekhez a listákhoz, vagyis ne másolhassák le azokat. Hiszen ha az adatok másolásával papíron megszerzik az 500 választói ajánlást, akkor jogosultak lesznek az állami kampánytámogatás megszerzésére. Kamujelölteknek azokat nevezzük, akiket a kormánypárt azért segít a választáson való induláshoz (például úgy, hogy hagyja lemásolni a fideszes ajánlóíveket), hogy gyengítse a Fidesz jelöltjével szemben álló ellenzéki jelölt esélyeit.

Adódik tehát a kérdés: mi a fenét kerestek Nyitrai Zsolt 2014-es választási ajánlóíveinek fénymásolt példányai a 2019-ig fideszes vezetés alatt álló egri városházán? Márpedig ott voltak, rajtuk a hivatalos sorszámokkal és pecsétekkel, íme:

Az Egri Ügyek úgy tudja, hogy Mirkóczki Ádám polgármester büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen személyes adatokkal való visszaélés és választási csalás gyanújával. A csütörtöki közgyűlésen pedig fel fogja szólítan a jelenlegi fideszes önkormányzati képviselőket a lemondásra és mandátumuk visszaadására. Különös tekintettel a fentebb is említett Bódás Bianka botrányos ügyére.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.