Az időskori demeciáról szól az idei év egyik legjobb horrorfilmje

Varga Mátyás 2020-07-24 19:52:00
Ha már ki vagy éhezve egy kis minőségi borzongásra, akkor a Relic pont rád vár.

Már jó pár éve rajongok a filmekért, amik remekül kirántanak a napok monotonitásából, hogy általuk pár órára egy teljesen új közegben érezhessem magam. Általában elég makacs vagyok néznivalók terén, ezért nagyon ritka az, amikor azonnal megnézek valamit. A múlt héten az egyik Facebookos csoportban viszont olyan remekül összefoglalta valaki a 2020-as Relic című horrort, hogy pár nap alatt meg is néztem.

Aki szereti az igazi, szinte zsigerekig hatoló horrort, az az elmúlt évtizedben valószínűleg frászt kapott a legújabb Annabelle-től vagy a Démonok között nyolcvanadik részétől. Egyre inkább divattá váltak ugyanis a jumpscare-ek, amik az ijesztegetést leginkább a búcsúkban látható, műanyag játékok szintjére degradálják. A Relic azonban ennél sokkal többről szól.

A sztoriba akkor kapcsolódunk be, amikor egy idős nő váratlanul eltűnik. A hölgy lánya és unokája másnap meg is érkeznek az üres házba, hogy ők is kutassanak kicsit a megpattant nagyi után. Három nap után azonban az öreg Edna visszatér, ami leginkább azért érdekes, mert semmire sem emlékszik az elmúlt 72 órából. És pontosan ez az, amire az egész filmet felfűzték, ugyanis ez az alig másfél órás alkotás az időskori demenciáról szól. Annyira fantasztikus könnyen érthető szimbólumokkal dolgozik a rendező, hogy attól leesett az állam.

Aki látta a 2017-es Aronofsky-féle anyám!-at, annak ismerős lesz a ház, ami ezúttal Edna fokozatos leépülését mutatja be. Amíg a The Platform egy vertikálisan jelenítette meg a társadalmi tagolódást, addig a Relic horizontálisan, végtelennek tűnő folyosókon mutatja be egy idős ember leépülését. Rejtélyes arctalan alakok, semmihez se köthető padlóropogások és egyre inkább penészedő falak pedig apró adalékokként járulnak hozzá ehhez a szellemi hanyatláshoz. 

Relic - Official Trailer I HD I IFC Midnight

Opening in theaters and VOD July 10 Directed by: Natalie Erika James Starring: Emily Mortimer, Robyn Nevin & Bella Heathcote RELIC tells the story of Edna (R...

Az Ednat alakító Robyn Nevint mindenképp ki kell emelnem, ugyanis remekül alakítja a feledékeny és sokszor szinte skizofrén nagymamát. Az unokáját és lányát alakító színésznők is hozzák a kötelezőt, de egyértelműen Robyn viszi a prímet. Ami viszont érdekes még a filmben, az az, hogy hiába van szinte mindenhol leírva műfaji besorolásként a horror, a Relic még drámai és thriller elemeket is magában hordoz.

Hiszen ki ne rettegne az időskorral járó leépüléstől. Ez a trió viszont egy remek kis koktélt alkot, ami után a minőségi borzongás kedvelői elégedetten nyalogathatják ujjaikat. A történet lezárása pedig hibátlan, de erről már tényleg nem árulok el többet, mivel remélhetőleg felkeltettem annyira az érdeklődésedet, hogy te is megnézd ezt az ausztrál csodát. 

Szólj hozzá!

Egy elgörbült villával sebezett meg egy zavart férfi egy 58 éves sétáló hölgyet Győrben

Előtte azért egy másik arra járóba is belerúgott vagy háromszor.

5500 embert már beoltottak Sárváron

Több mint 2300-an már a második adagot is megkapták.

Mikorra lehet zöld a kereskedelem?

Egyelőre kérdéses, hogyan alakul a magyarországi, fenntartható vállalkozások sorsa.

Ma akár 20 fok körüli csúcs is jöhet

Szombaton is hasonló jó idő köszöntheti a terasznyitást.

Egy vágányon újraindulhatott a forgalom Újfehértónál

60 kilométer/órás sebességkorlátozással.

Visszakapjuk a köztereink egy részét: Így ünnepli a Föld napját Budapest

Ingyen utazhatnak az autóval közlekedők április 22-én, csütörtökön, a Föld napján Budapesten a BKK járatain, az ezt követő hétvégén, április 24-25-én pedig a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a pesti rakpart mellett a Kós Károly sétány–Andrássy út–József Attila utca (Széchenyi tér) szakaszt is birtokba vehetik.

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

van még itt cikk a témában: