Keresztes László Lóránt nem támogatta Lantos Csaba kinevezését

ugytudjuk.hu 2022-11-24 18:50:41
Az LMP-s képviselő szerint nem a miniszterjelölt lesz az, akin keresztül a kormány kivezetheti az országot az energiaválságból.

Csütörtök délután ért véget Lantos Csaba energiaügyi miniszterjelölt meghallgatása, az országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtt. A meghallgatás után a bizottság elnöke, Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót. Az LMP képviselője ismertette, hogy az új minisztériumhoz tartozik a jövőben környezetvédelem ügye, az energiapolitika és a nukleáris bizottság is. A meghallgatás közel két órán át tartott, rengeteg kérdés merült fel, azonban Keresztes szerint rengeteg kérdés maradt megválaszolatlanul a levegőben. Az ülés végén a kormánypárti többség támogatta Lantos kinevezését, Keresztes azonban „nemmel” szavazott, melyet meg is indokolt.

A Zöldek képviselője elmondta, hogy a válságok korában értünk. Példaként említette az energiaválságot, a vízválságot és az éghajlatváltozást is, melyet a környezetszennyezés okoz. Keresztes szerint Magyarország azért került különösen nehéz helyzetbe, mert a kormány politikája rövidlátó volt, nem készítették fel Magyarországot ezekre a kihívásokra. Az LMP szerint a kormány részéről továbbra is hiányzik a belátás, hiányzik annak szándéka, hogy érdemi változást érvényesítsenek a kormány politikájában, és ezt Keresztes szerint nem Lantos Csaba fogja érdemben megváltoztatni.

A kormány jelenleg is olyan politikát folytat, ami nem enyhíti, hanem elmélyíti a klímaváltozás Magyarországra tett hatásait, hiszen olyan ágaztokat akarnak előnyben részesíteni, mint például az akkumulátorgyártás, ami drasztikusan emelné meg az ország energiafüggőségét, nem mellékesen mindez óriási vízigénnyel jár, és komoly környezetiszennyezést okoz. Az LMP sem ezekre, sem a nukleáris biztonságot érintő Paks I. üzemidejével, és Paks II.-vel kapcsolatos kérdésekre nem kapott érdemi, megnyugtató válaszokat Lantos Csabától.

Keresztes pozitívumként megemlítette, hogy Lantos Csaba úgy fogalmazott, hogy támogatja a szélenergiát, amit a Fidesz-KDNP 2016 óta gyakorlatilag teljes egészében ellehetlenített, ugyanakkor azt nem tudhatjuk, hogy mikor lesz érdemi előrelépés ezzel kapcsolatban, összességében tehát ebben sem kaptunk megnyugtató válaszokat, tette hozzá az LMP képviselője. 
A bizottság elnöke szerint azonban a legaggasztóbb a felvetett szakpolitikai kérdések közül az ivóvíz ellátás kérdése, és a víziközművel helyzete, amely az összeomlás szélére került. Az LMP szerint azonnali intézkedések szükségesek, hiszen már középtávon veszélybe került az ivóvízellátás hazánkban. Már a következő évi költségvetésekben több száz milliárd forintot kellene fordítani erre a szektorra, ám ebben a kérdésben rendkívül sok bizonytalanságot hallottak Lantos Csabától, ismertette Keresztes. 
Az LMP szerint zöld, fenntartható energiaellátásra lenne szükség, hiszen kizárólag ez biztosítaná hazánk szuverenitását, és energiafüggetlenségét, ezen kívül pedig fontos lenne többek között a víziközmű rendszer mielőbbi fejlesztésére is. 

Szólj hozzá!

Horváth Attila: Nem tartom kizártnak, hogy lakossági egyeztetést kezdjünk az Intermodális Csomópontról

Bár a megvalósítás egyelőre a kanyarban sincs, lehet, hogy így is érdemes egy társadalmi párbeszédet elkezdeni.

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében

200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől.

Tagadja a Mi Hazánk, hogy tagja lenne a győri Fodor Roland

A párt szerint csak a jelentkezését nyújtotta be.

A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Február második felében már egészen biztosan használható lesz Szombathely legújabb útja

Végre gurulhatnak az autók a Körmendi és a Jáki út között.

Szombathely nemet mond az akkumulátorgyárakra!

Határozatot hozott rá a közgyűlés. A Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

A SZOVA balatoni nyaralójában fognak üdülni a szombathelyi gyerekek

Egészen biztosan nem fogják eladni az ingatlant - jelentett ki Nemény polgármester.

Ukránokat kutyázó posztot rakott ki, kátyúkról kapott kérdéseket a győri fideszes képviselő

A világpolitikai kalandozásnak a szabadhegyi helyi ügyek vetettek véget.

Rekordokkal zárta a Szombathelyen is jelen lévő Főtaxi az elmúlt évet

A flotta autói összesen csaknem 36 millió kilométert tettek meg.

Elit informatikus-alapképzést indít a győri egyetem

„Erős, magas presztízsű szakot indítunk, ahová a legjobb és a legmotiváltabb fiatalok jelentkezését várjuk” – fogalmazott a dékán.

Tüntetést szervez az LMP Debrecenbe

A párt minden önkormányzati képviselője előterjesztéssel próbálja megvédeni a helyieket.

Február másodikán indulnak a bértárgyalások az Audiban

A szakszervezet a bérek reálértékét akarja megőrizni.

Fizetős lesz a győri ETO Park parkolója

Az első három óra ingyenes lesz, utána kétszáz forintot kell fizetni óránként.