Orbán Viktor megpróbálja a maga méretére kicsinyíteni ‘56-ot

Pintér Bence 2022-10-23 08:20:00
„Az, ami létezett, a sajtszagú, trampli diktatúra, / Mindent a maga méretére kicsinyített: / Házat, utcát, életet, halált.” Ünnepi publicisztika.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol először megjelent!

A hétvégén emlékezünk meg október 23-ról, avagy nem hivatalosan, de hagyományosan az 1956-os szabadságharc hőseiről. Nehéz helyzetben van ezen a téren az MSZMP/MDP elnyomó kultúrájának valódi örököse, a Fidesz, de dolgoznak a fogaskerek, és elindult már az események átértelmezése:

Orbán Viktor miniszterelnök szerint ugyanis nem legyőzni akarták az ’56-os felkelők a Szovjetuniót, hanem azért harcoltak, hogy „kikényszerítsék a tűzszünetet meg a béketárgyalást”.

Ennek az egésznek ugye annyi a lényege, hogy a múltat hozzá kell igazítani az aktuális propagandához az Ukrajna elleni háború kapcsán, ami most éppen az, hogy az Orbán-kormány a kérdésben egyébként egységes Nyugat gazdasági szankcióit fúrja, nyilván nem azért, mert kilóra megvették őket Moszkvában, és egyébként is Putyin érdekeit képviselik évek óta az Unióban, hanem valami más, nemzeti és keresztény okból.

A német területek és Oroszország között elterülő Köztes-Európában csak Szerbia és Magyarország tolja Putyin szekerét, az összes többi nemzet emlékszik rá, hogy milyen volt, amikor orosz csizmák taposták el őket: emlékeznek rá a finnek, akik most belépnének a NATO-ba – Orbán és illiberális barátja, a török elnök akadályozza őket –, emlékeznek rá a balti országok, emlékszik rá Lengyelország, közvetlen fenyegetést jelent még ma is Románia számára.

Köztes-Európában mindenki tudja, milyen a mindenkori orosz birodalom.

Nálunk 1956 jelképezi ezt a legjobban, ezt próbálja most átértelmezni a Fidesz úgy, hogy passzoljon az éppen aktuális hazugságokhoz. Még akkor is képesek ezt tenni, amikor a magyar nép egyik legfontosabb huszadik századi cselekedetéről van szó: ezt már minden kisiskolás is szépen megtanulja, hiszen – nagyon helyesen – minden évben műsor emlékezik meg ‘56-ról, és ha már itt tartunk, akkor október 6-ról, az aradi vértanúkról kivégzéséről is, amihez szintén volt némi köze az oroszoknak.

Én egy ideje nem voltam iskolai ünnepségen, de most úgy esett, hogy pénteken megnéztem egy győri ünnepségét. Azért ültem be, mert valaki megsúgta, hogy a műsor végén el fogják énekelni a tanártüntetések himnuszává váló Mi vagyunk a Grundot,

de végül számomra ennél még fontosabb lett, hogy Orbán Viktor múlt pénteki gerinctelen hazudozása után megnézhettem egy nagyon jól összerakott, tényleg színvonalas dalos-verses történelmi műsort ‘56-ról, ami minden elemében ellentmond a miniszterelnöki interpretációnak, mármint nem tudatosan, csak annyival, hogy hű marad ahhoz, ami történt.

Azon gondolkoztam, miközben a nagy átéléssel játszó és éneklő diákokat néztem, hogy ez azért is lehet ilyen jó, mert az előadók pontosan értik is, amiről beszélnek: hogy miért egyenesedett ki a magyarok gerince 66 évvel ezelőtt, hogy mi ellen lázadt fel egy egész ország, majd ragadott fegyvert és harcolt.

Talán értik mindazt, amit a miniszterelnök most próbál elhazudni, hogy ne kelljen kínos kérdésekkel szembenéznie. Orbán Ottó verse jutott eszembe, A létező szocializmusról című, és annak is ezek a sorai:

„Az, ami létezett, a sajtszagú, trampli diktatúra, / Mindent a maga méretére kicsinyített: / Házat, utcát, életet, halált.”

Így próbálja most az Orbán-féle rendszer és Orbán Viktor a maga méretére kicsinyíteni ‘56-ot. A diákokat elnézve azt remélem, hogy nem fog neki sikerülni.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélreKövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

Szólj hozzá!

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.

Elmarad a kecskeméti repülőnap

Érdekes, hogy pont egy háborúban nincs haditechnikai bemutató egy NATO tagországban.

390 millió forintért árulja a Metal Hungária Holding a szombathelyi irodaházát

Ez az a cég, amelyik nemrég 120 millió forintot ajánlott fel az Emlékmű-domb rendbetételére.

Sok napsütés, néha kipattanó záporok

A hőmérséklet délután 26 és 31 között alakul.

Az EP szerint aggodalomra ad okot, hogy Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét 2024-ben

A 442 szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében.

Mától indul az élelmiszerek kötelező akciózása

A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik.

Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje

Méltányosabb, zöldebb, szabadabb várost kínál a jelölt.

Lemondott a GYAC-elnökségi tagságáról Radnóti Ákos

Sportért felelős alpolgármesterként továbbra is segíteni akarja a klubot.

Nyílt napot tartanak a szombathelyi börtönben

Nem csak be, de ki is engedik a látogatókat.

Ha nem állampapírba fektet, akkor jön az értesítő

Kötelező lesz a bankoknak tájékoztatni azokat, akik nem állampapírba fektetettek.

Dézsi: GYAC-ügyben nem kívánok állást foglalni

Fontosnak tartja a tizenhárom szakosztály biztonságos működését - emelte ki.