Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Farkas Bazsi 2022-10-05 15:47:08
Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Újabb szankciós csomagot fogadott el az Európai Bizottság. Az Oroszországot súlytó friss megszorításokban az eddigieken kívül újabb orosz termékekre rendeltek el behozatali tilalmat, bővítették a beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott személyek körét, és ársapkát határoz meg azokra az Oroszországból induló olajszállítmányokra, amelyeket uniós vagy G7-országhoz tartozó szállítmányozó vállalat juttat el egy harmadik országba - erről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke posztolt, számolt be róla az Mfor.

A szankciókat megszavazta Magyarország is. 

Ahogy arról Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozott:

"Hetek óta kőkemény vitákat vívtunk Brüsszelben, keményen küzdöttünk annak érdekében, hogy Magyarország kivételeket kapjon az olyan intézkedések alól, amelyek károkat okoztak volna a magyar embereknek vagy veszélybe sodorták volna Magyarország energiaellátásnak biztonságát" - húzta alá.

Kiemelte: sikerült elérni, hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetés szállítási mód, illetve vészhelyzetben, ennek ellehetetlenülése esetén az ezt kiváltó tengeri szállítás is.

"Ez azt jelenti, hogy Magyarország kőolajellátásának biztonságát nem veszélyeztetik már azok az intézkedések, amelyeket Brüsszelben elfogadtak" - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter közölte, eredményesen küzdöttek azért is, hogy mentességet kapjanak a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek. Így nemcsak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem kifejezetten az új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatásokat és termékeket is a kivételek közé sorolták.

"Ez azért volt fontos, mert a paksi atomerőmű két új blokkjának építése a hosszú távú magyar energiaellátás-biztonság egyik legfontosabb sarokköve és biztosítéka, a most működő atomerőmű pedig a magyar villamosenergia-előállítás 50 százalékáért és a magyar villamosenergia-fogyasztás 34 százalékáért felel" - mutatott rá.

Fontosnak nevezte, hogy egyetlen olyan intézményt sem vettek fel a szankciós listára, amely érintett lenne a nukleáris energiához kapcsolódó együttműködésben, kutatás-fejlesztésben.

A miniszter leszögezte, hogy a korábban elfogadott büntetőintézkedések több kárt okoztak Európának, mint Oroszországnak, ezért a kormány ezúttal is azt az álláspontot képviselte, hogy nem hajlandó olyan szankciók megszavazására, amelyek kárt okoznának a magyar embereknek.

Elmondta, ennek köszönhetően sikerült elérni, hogy Magyarország kivételeket kapjon mindazon intézkedések alól, amelyek sértették volna az ország érdekeit, kárt okoztak volna a magyar embereknek vagy nehéz helyzetbe hozták volna az ország energiaellátásának biztonságát.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.