Liftszerviz

Papp László Tamás 2022-08-28 08:59:00
Egy jó kis felvonós thriller így a nyár végére.

A lány kezdett ideges lenni. Egy irodaház liftjében ragadni az esti zárás előtt egy ismeretlen pasival, és hiába nyomogatod a riasztót: nem a legjobb recept az ellazulásra. Igaz, a srác nem tűnt pszichopatának, de hát az ilyenek épphogy nem szoktak annak látszani. A vele egykorú, harmincas fiú feszülten állt egyik lábáról a másikra, a gallérjához nyúlt, mintha légszomja volna.

-    Nem lesz semmi gond, hamarosan kiszabadítanak bennünket! – biccentett a lány riasztógombon izgő-mozgó ujjai felé, és a hangja nyugodtabbnak tűnt a mozdulatainál. 
-    Honnan tudod? – kérdezte a másik. 
-    Sehonnan, de a filmekben ilyenkor ezt mondják, nem azt, hogy nyugi, úgyis mindjárt leszakad a lift, és mind meghalunk! – nevetgélt a férfi. 
-    Te aztán jól meg tudod nyugtatni az embert! – szakították el a kapcsolótáblától Vivient a fiú szavai. 
-    Ahhoz nem értek, de a jelek szerint az ijesztgetés egész jól megy! Bár nem ez volt a cél, de mindig kicsúszik valami hülyeség a számon! – mentegetőzött. 
-    A helyzet hülye, amibe kerültünk! – válaszolt a lány. 
-    Nekem mondod? Pont ma mennék be a lejárt személyimmel az okmányirodába, de bezár, mire odaérek, lefelé pedig a liftben ragadok. Tuti kis szinkronicitás! 
-    Te olvasol Jungot? 
-    Áh, dehogyis, annyira kocka azért nem vagyok! Jack Higginstől a Sas leszállt megvan? Ott beszél róla a két német fazon, akik el akarják rabolni Churchillt.
-    Ne már! – Vivien újonnan támadt érdeklődéssel nézett a fiúra – Pont ezt olvasom én is!
-    Jó estét kívánok! Kérem, nyugodjanak meg, nincsenek veszélyben! Dolgozunk a hiba elhárításán! – szakította félbe társalgásukat egy női hang a riasztógomb fölötti hangszóróból – Szabolcsi Alida vagyok, a liftszerviz munkatársa! 
-    Na, ugye, mondtam! – intett a hang felé a fiú – Amúgy Gergő vagyok! Ha már Alida bemutatkozott, úgy illik, hogy én is ezt tegyem. 
-    Én pedig Vivien! Te hiszel a véletlenekben? – kérdezte a fiútól – Köszönjük Alida, jó lesz kijutni innen, bár a társaság nem rossz és van közös témánk is! – oldódott a lány hangja. 
-    Ezt örömmel hallom! – válaszolta Alida. 

Tényleg örült neki, hisz a dolgok jobban nem is alakulhattak volna. A liftben rekedtek hamarosan kiszabadulnak. A riasztás után többnyire félórán belül helyszínre ér a szerelő. Ezúttal a szintidőt biztos tartani fogja, hisz ennek a liftnek semmi baja nem volt, amíg ő távvezérléssel le nem állította, így a szervizpanel menüpontjára kattintva bármikor újra elindíthatja.

Alida kikapcsolta a mikrofont, aztán kislányosan felkuncogott. Ez a baj, ha az ember lánya tizenöt évet letagadhatna, miután a Nők 40-nel nyugdíjba vonult. Túl sok fölös energiája marad, így állandóan valami csínyen töri azt, ami szőke fürtök takarásában van. 

Ugyanezért kezdett fuvarozni idegeneket taxiengedély nélkül vagy tanulta ki a hiányszakmának számító liftszervizelést. Unatkozott, s új impulzusokra vágyott. Az utasaival beszélgetve, liftben rekedteket látva pattant ki abból a huncut fejéből egy társközvetítő szolgáltatás ötlete.

Az a gond, hogy a vakrandikon szinte mindenkit legyűr az első benyomás hatalma. Nem adnak elég időt a másodikra, a harmadikról nem is beszélve. Ám ha egy felvonóban ragadsz, akkor nem tudsz csak úgy sarkon fordulni, ugye? Muszáj időt adnod a második, sőt a harmadik benyomásnak is. 

Beindult az üzlet, jöttek a megrendelések egymás után. Ezt a Gergőt mondjuk ingyen vállalta be, mert emlékeztette valakire a múltjából. Nem vállalt akárkit, képzett grafológusként ragaszkodott ahhoz, hogy lássa a kézírásukat, mielőtt üzletet köt velük, így szűrve ki azokat, akik ilyen szituban erőszakossá válnának. Sok mindennel foglalkozott, volt emberismerete.

Ám gyanította, hogy a rendőrséget nem hatná meg, mennyire próbál vigyázni a tudtukon kívül liftes vakrandiba kényszerített célszemélyekre. Meg annak se, hogy feltörte Vivien elektronikus könyvtári fiókját, hogy Gergő tudja, a lány miket olvas. De a veszély a létezés fűszere – s van, aki csak nyugdíj után jön rá igazán. Viszont akkor nagyon.

Címlapkép: Pixabay.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.