Liftszerviz

Papp László Tamás 2022-08-28 08:59:00
Egy jó kis felvonós thriller így a nyár végére.

A lány kezdett ideges lenni. Egy irodaház liftjében ragadni az esti zárás előtt egy ismeretlen pasival, és hiába nyomogatod a riasztót: nem a legjobb recept az ellazulásra. Igaz, a srác nem tűnt pszichopatának, de hát az ilyenek épphogy nem szoktak annak látszani. A vele egykorú, harmincas fiú feszülten állt egyik lábáról a másikra, a gallérjához nyúlt, mintha légszomja volna.

-    Nem lesz semmi gond, hamarosan kiszabadítanak bennünket! – biccentett a lány riasztógombon izgő-mozgó ujjai felé, és a hangja nyugodtabbnak tűnt a mozdulatainál. 
-    Honnan tudod? – kérdezte a másik. 
-    Sehonnan, de a filmekben ilyenkor ezt mondják, nem azt, hogy nyugi, úgyis mindjárt leszakad a lift, és mind meghalunk! – nevetgélt a férfi. 
-    Te aztán jól meg tudod nyugtatni az embert! – szakították el a kapcsolótáblától Vivient a fiú szavai. 
-    Ahhoz nem értek, de a jelek szerint az ijesztgetés egész jól megy! Bár nem ez volt a cél, de mindig kicsúszik valami hülyeség a számon! – mentegetőzött. 
-    A helyzet hülye, amibe kerültünk! – válaszolt a lány. 
-    Nekem mondod? Pont ma mennék be a lejárt személyimmel az okmányirodába, de bezár, mire odaérek, lefelé pedig a liftben ragadok. Tuti kis szinkronicitás! 
-    Te olvasol Jungot? 
-    Áh, dehogyis, annyira kocka azért nem vagyok! Jack Higginstől a Sas leszállt megvan? Ott beszél róla a két német fazon, akik el akarják rabolni Churchillt.
-    Ne már! – Vivien újonnan támadt érdeklődéssel nézett a fiúra – Pont ezt olvasom én is!
-    Jó estét kívánok! Kérem, nyugodjanak meg, nincsenek veszélyben! Dolgozunk a hiba elhárításán! – szakította félbe társalgásukat egy női hang a riasztógomb fölötti hangszóróból – Szabolcsi Alida vagyok, a liftszerviz munkatársa! 
-    Na, ugye, mondtam! – intett a hang felé a fiú – Amúgy Gergő vagyok! Ha már Alida bemutatkozott, úgy illik, hogy én is ezt tegyem. 
-    Én pedig Vivien! Te hiszel a véletlenekben? – kérdezte a fiútól – Köszönjük Alida, jó lesz kijutni innen, bár a társaság nem rossz és van közös témánk is! – oldódott a lány hangja. 
-    Ezt örömmel hallom! – válaszolta Alida. 

Tényleg örült neki, hisz a dolgok jobban nem is alakulhattak volna. A liftben rekedtek hamarosan kiszabadulnak. A riasztás után többnyire félórán belül helyszínre ér a szerelő. Ezúttal a szintidőt biztos tartani fogja, hisz ennek a liftnek semmi baja nem volt, amíg ő távvezérléssel le nem állította, így a szervizpanel menüpontjára kattintva bármikor újra elindíthatja.

Alida kikapcsolta a mikrofont, aztán kislányosan felkuncogott. Ez a baj, ha az ember lánya tizenöt évet letagadhatna, miután a Nők 40-nel nyugdíjba vonult. Túl sok fölös energiája marad, így állandóan valami csínyen töri azt, ami szőke fürtök takarásában van. 

Ugyanezért kezdett fuvarozni idegeneket taxiengedély nélkül vagy tanulta ki a hiányszakmának számító liftszervizelést. Unatkozott, s új impulzusokra vágyott. Az utasaival beszélgetve, liftben rekedteket látva pattant ki abból a huncut fejéből egy társközvetítő szolgáltatás ötlete.

Az a gond, hogy a vakrandikon szinte mindenkit legyűr az első benyomás hatalma. Nem adnak elég időt a másodikra, a harmadikról nem is beszélve. Ám ha egy felvonóban ragadsz, akkor nem tudsz csak úgy sarkon fordulni, ugye? Muszáj időt adnod a második, sőt a harmadik benyomásnak is. 

Beindult az üzlet, jöttek a megrendelések egymás után. Ezt a Gergőt mondjuk ingyen vállalta be, mert emlékeztette valakire a múltjából. Nem vállalt akárkit, képzett grafológusként ragaszkodott ahhoz, hogy lássa a kézírásukat, mielőtt üzletet köt velük, így szűrve ki azokat, akik ilyen szituban erőszakossá válnának. Sok mindennel foglalkozott, volt emberismerete.

Ám gyanította, hogy a rendőrséget nem hatná meg, mennyire próbál vigyázni a tudtukon kívül liftes vakrandiba kényszerített célszemélyekre. Meg annak se, hogy feltörte Vivien elektronikus könyvtári fiókját, hogy Gergő tudja, a lány miket olvas. De a veszély a létezés fűszere – s van, aki csak nyugdíj után jön rá igazán. Viszont akkor nagyon.

Címlapkép: Pixabay.

Szólj hozzá!

Végleg bezárt a Posta, eladó a szombathelyi Március 15. téri helyiség

95 négyzetméter, 30 és fél millió forint a kikiáltási ára.

Már nem rezidensek ügyelnek a győri kórházban

130-nál több háziorvos jelentkezett az ügyeletre a megyében.

A tizedikről zuhant egy nő a mélybe a győri Szent Imre úton

Az esettel kapcsolatosan felmerült a bűncselekmény gyanúja.

Kávé és pirítós ízű IPA

Nem fogynak el a kisüzemi sörfőzdék ötletei.

A szombathelyi önkormányzat felkéri a kormányt, hogy országos szinten kerüljön megvizsgálásra a favédelmi terv bevezetése

A mai közgyűlés szigorította a növények kivágásának lehetőségét az önkormányzat.

Nem akarja kiadni a győri önkormányzat a közmeghallgatás videófelvételét

Az ülésen elhangzott, hogy készül ilyen, a polgármester azt állítja, nincs a birtokukban ilyen felvétel.

Állandó kiállítása nyílik Szombathelyen a Kossuth-díjas Geszler Máriának

Szeptembertől a Képtárban lehet majd látogatni a tárlatot.

Így tartanak nyitva tavasszal és ősszel a győri hulladékudvarok

A Reptéri úti hulladékudvar technikai okok miatt zárva van.

A MÁV applikációban átmetileg nem lehet jegyet váltani

A szokottnál tovább, akár 20-30 percig is eltarthat, amíg a jegy megérkezik a vásárlóhoz.

Halász Bence olyan eredményt szeretne a hazai vb-n, amire minden magyar büszke lehet

A szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője térde is egyre jobb állapotban van.

Szigorúan ellenőrzi a szombathelyi közterület-felügyelet a Brenner-villa melletti parkolókat

Van, ahol szabályosan lehet parkoló, van ahol tilos. Zöldterületen hagyott autóért akár 200 ezer forint bírságot is kiszabhatnak.

Facebook-poszt miatt tört ki a cicaharc Borsi Róbert és Balla Jenő között

A keddi közgyűlésen Borsi fegyelmi eljárás megindításával fenyegette a független képviselőt: plágium miatt.

LMP: az akkumulátorgyárak sem mehetnek szembe az emberek érdekeivel

Keresztes László Lóránt résztvevő iparági befektetőkhöz szólva kijelentette: végleg elveszítik az emberek bizalmát, ha nem jelennek meg egy közmeghallgatáson.

Veszélybe került a kőszegi Kálvária templom felújítása

Szinte beszerezhetetlen alapanyagot loptak el a helyszínről.