Zelenszkij: a zaporozzsjai atomerőmű orosz megszállása minden percben nukleáris katasztrófával fenyeget

Fehér Buda 2022-08-26 18:00:21
Az ukrán elnök szerint az erőmű csütörtöki leállása nukleáris balesethez vezethetett volna, ha az létesítmény automatikus rendszere nem működött volna.

Minden további perc, ameddig az orosz hadsereg megszállva tartja a zaporizzsjai atomerőművet, nukleáris katasztrófával fenyeget - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök éjszakai videoüzenetében. Az államfő sürgette, hogy a nukleáris létesítmény kerüljön vissza ukrán ellenőrzés alá, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) pedig biztosítani kell a bejutást az atomerőműbe.

Zelenszkij szerint az erőmű csütörtöki leállása nukleáris balesethez vezethetett volna, ha az létesítmény automatikus rendszere nem működött volna, és a személyzet nem cselekedett volna megfelelően. Hangsúlyozta: nyomást kell gyakorolni az orosz megszállókra, hogy hagyják el az atomerőművet. Hozzáfűzte, hogy a NAÜ-nek és más nemzetközi szervezeteknek ilyen esetekben gyorsan kellene reagálniuk, hiszen az orosz hadsereg jelenléte az atomerőműben "minden percben globális nukleáris katasztrófával fenyeget". Egyúttal fogadkozott, hogy Ukrajna vezetése mindent megtesz a "vészforgatókönyv" elkerülése érdekében.

Közben az Ukrenergo állami energiaszolgáltató vállalat pénteken közölte, hogy szakemberei újra üzembe helyezték az orosz lövedékek által megrongált két fő vezetéket, amely az atomerőmű saját villamosáram-igényét elégíti ki. "Ennek köszönhetően az atomerőműben lévő kiégett fűtőelem-tároló és más fontos létesítmények stabil áramellátása és biztonságos működése garantált" - áll a jelentésben. A vállalat hozzátette, hogy a közeljövőben várhatóan befejezik egy másik fővezeték helyreállítását is, ami javítani fogja az erőmű biztonságát.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat nem sokkal később kiadott közleményében tudatta, hogy a csütörtökön teljesen leállt zaporizzsjai atomerőmű ismét termel áramot, egyik blokkját ugyanis már rácsatlakoztatták a hálózatra. Ezenkívül az atomerőmű melletti városnak, Enerhodarnak a polgármestere és az orosz megszálló hatóságok is beszámoltak arról, hogy erdőtüzek keletkezetek a nukleáris létesítmény környékén.

Szerhij Hajdaj, a kelet-ukrajnai Luhanszk megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott hírt, hogy az ukrán erők lecsaptak az orosz megszállás alatt lévő Kagyijivka településen egy orosz támaszpontra, ahol mintegy kétszáz orosz ejtőernyőssel végeztek. Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 46 250 orosz katona vesztette életét Ukrajnában. Délután robbanások hallatszottak az orosz megszállás alá került dél-ukrajnai Herszonban. Az Ukrajinszka Pravda hírportál a RIA Novosztyi orosz hírportálra hivatkozva arról számolt be, hogy a légvédelem lőtt körülbelül tízszer. Eközben viszont anonim felhasználók a közössági oldalakon fotókat és videófelvételeket tettek közzé az Antonyivszkij-híd elleni újabb ukrán csapásokról, írja az MTI.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) honlapján közzétette, hogy Ramzan Kadirov csecsen vezetőt hivatalosan meggyanúsították az ukrán büntetőtörvénykönyv három cikkelye alapján háborús bűncselekményekkel, Ukrajna határainak jogellenes megváltoztatásával és az Oroszország által indított háború támogatásával. A dokumentum szerint Kadirov személyesen felügyelte egyes katonai műveletek kidolgozását és tervezését, parancsokat adott és katonai jelentéseket hallgatott meg.

Szólj hozzá!

Horváth Attila: Nem tartom kizártnak, hogy lakossági egyeztetést kezdjünk az Intermodális Csomópontról

Bár a megvalósítás egyelőre a kanyarban sincs, lehet, hogy így is érdemes egy társadalmi párbeszédet elkezdeni.

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében

200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől.

Tagadja a Mi Hazánk, hogy tagja lenne a győri Fodor Roland

A párt szerint csak a jelentkezését nyújtotta be.

A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Február második felében már egészen biztosan használható lesz Szombathely legújabb útja

Végre gurulhatnak az autók a Körmendi és a Jáki út között.

Szombathely nemet mond az akkumulátorgyárakra!

Határozatot hozott rá a közgyűlés. A Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

A SZOVA balatoni nyaralójában fognak üdülni a szombathelyi gyerekek

Egészen biztosan nem fogják eladni az ingatlant - jelentett ki Nemény polgármester.

Ukránokat kutyázó posztot rakott ki, kátyúkról kapott kérdéseket a győri fideszes képviselő

A világpolitikai kalandozásnak a szabadhegyi helyi ügyek vetettek véget.

Rekordokkal zárta a Szombathelyen is jelen lévő Főtaxi az elmúlt évet

A flotta autói összesen csaknem 36 millió kilométert tettek meg.

Elit informatikus-alapképzést indít a győri egyetem

„Erős, magas presztízsű szakot indítunk, ahová a legjobb és a legmotiváltabb fiatalok jelentkezését várjuk” – fogalmazott a dékán.

Tüntetést szervez az LMP Debrecenbe

A párt minden önkormányzati képviselője előterjesztéssel próbálja megvédeni a helyieket.

Február másodikán indulnak a bértárgyalások az Audiban

A szakszervezet a bérek reálértékét akarja megőrizni.

Fizetős lesz a győri ETO Park parkolója

Az első három óra ingyenes lesz, utána kétszáz forintot kell fizetni óránként.