Állami közfeladattá tette a kormány a rezsivédett áram- és gázszolgáltatást

Papp László Tamás 2022-08-06 10:03:47
Teljesen átszabta a kormány a rezsicsökkentés keretében kedvezményes áron igénybe vehető áram- és földgáz szolgáltatásának kereteit.

Ezt állami közfeladatnak minősítette, amelynek ellátására külön társaságokat jelöl ki

– írja a Bank360.hu. 

Új rendeletet adott ki a kormány péntek este, amelyben átalakítja rezsicsökkentés kedvezményes áron nyújtott gáz- és áramszolgáltatást. A rendelet kimondja, hogy a kormány az elérhető árú villamos energia és földgáz ellátás biztosítására „rezsivédelmi szolgáltatást” nyújt az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő felhasználók számára.  A rendelet értelmében a rezsivédelmi szolgáltatás a kedvezményes áron igénybe vehető áram- és gáz mennyiségéig jár az energiapiaci körülmények megváltozása esetén is. A rendelet kimondja, hogy a rezsivédelmi szolgáltatás biztosítása állami közfeladat

– ismerteti az új szabályokat a Bank360.hu.

A kormány a rezsivédelmi szolgáltatás ellátására 2022. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra a földgáz esetében egy szolgáltató társaságot jelöl ki, a villamos energia egyetemes szolgáltatásban pedig az engedélyeik területi hatályával az ország területét együttesen lefedő, több egyetemes szolgáltató konzorciumát. 2024. január 1-jétől pedig két év időtartamra villamos energia és földgáz szolgáltatót jelöl ki erre a feladatra. Ezt a szolgáltatási engedéllyel rendelkező cégek közül „az egyenlő bánásmód és a legkisebb költség elvének alkalmazásával” kell megtennie.

A rezsivédelmi szolgáltatás biztosítása nem minősül az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak. Az állam közfeladatnak számító rezsivédelmi szolgáltatás biztosításáért a villamos energia szolgáltató és a földgáz szolgáltató a törvényben meghatározott ellentételezést kap, ami után nem kell áfát fizetnie.

A rezsivédelmi szolgáltatás biztosítására az energiapolitikáért felelős miniszter a villamos energia szolgáltatóval és a földgáz szolgáltatóval legkésőbb 2022. augusztus 11-ig szerződést köt. A szerződés tartalmazza a rezsivédelmi szolgáltatás részleteit, a területi és időbeli hatályát, valamint a rezsivédelmi szolgáltatásért járó ellentételezés megállapításának és kifizetésének részletes szabályait.

A kormány egy másik rendeletében meghatározta azt a kedvezményes gázmennyiséget is, ami a nagycsaládosoknak 3 gyermek esetében, illetve azon felül gyermekenként jár. Ez az augusztus elsejétől élő kedvezményes mennyiségen felül további 20 520 MJ, valamint a negyedik gyermektől számítva gyermekenként további 10 250 MJ felhasználási helyenként és naptári évenként. Ez megfelel az új rezsiárak bejelentésekor közölt plusz 600, illet további 300 köbméteres mennyiségnek

– írja a Bank360.hu.

A kormány arról is rendeletet hozott, hogy az áram- és gázszámlában ezután hogyan kell feltüntetni külön, sárga keretben, hogy mennyit pénzt spórol meg a fogyasztó a kedvezményes rezsivédett gáz- és áramárral. Ez az eddigi kötelező közlést módosítja a számlaleveleken: a sárga keretekben az szerepel majd, hogy mennyit kellen fizetnie valakinek, ha teljesen piaci áron kapná az áramot, gázt, és mennyit spórol a rezsicsökkentett árral.

Címlapkép: Pixabay.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.