Csökkenhet a GyőrPlusz hetilap mérete és példányszáma is

Pintér Bence 2022-07-09 08:22:36
Költségcsökkentésként már Győrújfalun sem terjesztik a győri önkormányzat immár gyengébb minőségű papírra nyomott lapját, de lehet, hogy még Győrön belül is csökkenteni fogják a példányszámot.

Eljutott lapunkhoz a GyőrPlusz Média üzleti beszámolója, amit egyébként nem találtunk meg sem a GyőrPlusz, sem az anyacég, az önkormányzati tulajdonú GyőrSzol felületein.

Ebből kiderül: a GyőrPlusz a legnagyobb árbevételt a GyőrPlusz hetilapban megjelenő hirdetéseken realizálja, ezzel mintegy 144 millió forint folyik be a laphoz. Hozzá kell tenni, hogy bár a beszámolóben nem részletezik, ezeknek a bevételeknek egy része jó eséllyel a győri önkormányzat rendszeresen – és nem egy esetben kötelezően – a lapban hirdető cégeitől érkezik, tehát nem tisztán piaci bevételről van szó.

A rádió ehhez képest szerényebb, 52 millió forintos, a televízió 46 millió forintos bevételt generál, míg az online hírportál 38,8 milliót.

Arról nem esik szó az üzleti beszámolóban, hogy egyébként hány nézője és hallgatója van a GyőrPlusz csatornáinak, ahogy a hetilappal kapcsolatban is csak az derül ki, hogy 61 500 példányban nyomtatják, de erre mindjárt visszatérünk.

Mindezek a bevételek a PR-tevékenységgel és más egyéb bevételi forrásokkal párosulva 520 millió forintot tesznek  ki, amihez hozzájön még 100 millió forint működési támogatás is. Az is kiderül a dokumentumból, hogy Ifj. Knézy Jenő összesen bruttó 12,2 millió forint bért kapott a cégtől 2021-ben.

A cég adózott eredménye 14,4 millió forint volt.

A nyomdai áremelkedés a GyőrPluszt is elérte

A dokumentumból kiderül: Az elmúlt évben kétszer is árat emelt a GyőrPlusz hetilapot nyomó Mediaworks Hungary Zrt.,

ezért úgy döntöttek, hogy Győrújbarát után Győrújfalun is leállítják a lap terjesztését.

Így 2021 júliusa óta 63 550 darab helyett 61 500 darabot nyomnak belőle. A lap néha 24, néha 32, néha pedig 40 oldalon jelenik meg. A 24 oldalas verziót vizsgálva az derül i, hogy míg tavaly év elején egy ilyen lapszám nyomtatása 800 ezer forintba került, és ezt sikerült az áremelkedés mellett a példányszám csökkentésével 848 ezer forint körül tartani, addig év végére már 1 millió 146 ezer forintba kerül a lap nyomtatása. (Év végére a 32 oldalas verzióé 1,5, a 40 oldalasé közel 1,9 millió forintba.) Összességében a nyomdaköltség a decemberi árakon 82 millió forintjába került volna a cégnek egész évre, szemben az év eleji áron számolt 57 millióval.

Ennek megoldására mostantól csak ritka esetben lesz hosszabb a lap 24 oldalnál, és gyengébb minőségú papírra is nyomtatják. Az újság terjesztésének ára is emelkedett, a 61 500 példány kiszórása 429 ezer forintba kerül hetente. Ezen felül lehet, hogy kisebb méretű lesz az újság, és arról is tárgyalnak az önkormányzattal, hogy kevesebb példányban szórják ki Győrön belül is.

Az nem derül ki, hogy végeznek a mérést azzal kapcsolatban, hogy hányan olvassák a lapot.

Az viszont igen, hogy a hangsúlyt az online felé akarják tolni. Arról írnak, hogy 2021-ben az oldal napi átlagos kattintása 34 ezer volt, ami egyébként nem kifejezetten sok ahhoz képest, hogy az online felületen mind a print, mind a TV, mind a rádió anyagai megjelennek, tehát gyakorlatilag a teljes stáb munkája elérhető itt.

Bár nem számolt be róla a dokumentum, mi megszámoltuk: a tavaly megjelent 51 lapszám közül csak nyolcnak volt a címlapján a polgármester, míg Simon Róbert Balázs fideszes országgyűlési képviselő kétszer, a hasonló pozíciót betöltő Kara Ákos egyszer, Radnóti Ákos alpolgármester, illetve Pihe kakas pedig szintén egyszer szerepelt a címlapon. Az idén eddig megjelent 25 lapszámból eddig hat címlapján szerepelt a polgármester, egyszer Simon Róbert Balázs, egyszer Kara Ákos, és egyszer Radnóti Ákos.

Szólj hozzá!

Évente több százmillió őshonos állattal végeznek a macskák Ausztráliában

A házi kedvencek mindegyike átlagosan 110 őshonos állatot öl meg barangolásai, alkalmi vadászatai során.

Rendőrségi feljelentést tett az apa, akinek a lányának szétvágták a cipőjét az egyik szombathelyi iskolában

Nem csak rongálás de lopás is történt, mivel a lány tornazsákja eltűnt, benne egy edzőcipővel.

LMP Borkai bejelentésére: szórakoztató kampány elé nézünk

Őszinte kíváncsisággal várjuk, hogy Dézsi Csaba vagy Borkai Zsolt fogja-e hitelesebben megjeleníteni a konzervatív értékeket a városban, esetleg sor kerül-e az első jobboldali előválasztásra - írják a zöldek.

LMP: jelentősen növelni kell az egészségügy forrásait

Kanász-Nagy Máté arról beszélt, hogy pártja a magánegészségügy bevonását is szorgalmazza a diagnosztikai ellátásba.

Tornádó alakult ki Szombathely mellett

A tölcsér többször is elérte a felszínt.

21,5%-kal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest

Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.

Megbírságolta a Médiahatóság a Körmend FM-et

Több szabálytalanságot is elkövetett a rádióadó.

Váltson Távhő e-számlára és vegyen részt a nyereményjátékban!

Nem csak egyszerűbb, gyorsabb, de rengeteg papírt is megspórolna így a Szombathelyi Távhőszolgáltató.

Népszámlálás: berobbant a győri agglomeráció

Miközben Győr lakossága kicsit fogyott, a környező településeken óriási népességnövekedés volt.

Járni fog a Szívügyünk Győr-bérlet a tanároknak is

Tovább foltozzák a parkolási rendeletet, jár az olcsóbb bérlet az iskolákban dolgozóknak is.

Július elsejétől indul meg a rendelés a József Attila utcai rendelőben Győrben

Június közepén átadják az épületet, ami már decemberben elkészült, de gondok voltak vele.

Dézsi Csaba András bérgyilkosokhoz hasonlította az Ugytudjuk.hu újságíróit

Újabb szintlépés a „gonosz kukkoló nyúlbéla”, az „idegbeteg” és a „tiszteletlen, füllentős, arrogáns, kiképzett provokátor” után.

Erősen gomolyfelhős idő lesz csütörtökön

Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt ipari terület épülhet Ácson

Információink szerint akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó termeléshez is kerestek területet a Komárom-Esztergom megyei település környékén korábban.