Ötlet: oszlassák fel a NATO-t és alapítsák újra – Magyarország nélkül

ugytudjuk.hu 2022-07-01 19:26:00
Dühös cikkben megy neki a madridi NATO-csúcs után magukat ünneplő politikusoknak a Politico brüsszeli lap.

„Hogy megmentsük a NATO-t előbb el kell pusztítani” – ezzel a címmel közöl vezércikket a madridi NATO csúcstalálkozó után a befolyásos brüsszeli lap, a Politico. A szerző, Matthew Karnitsching szerint a hadászatban létezik az a doktrína, hogy ha egy várost meg akarunk menteni attól, hogy az ellenség kezére jusson, érdemesebb magunknak szétrombolni, vagyis használhatatlanná tenni a számára.

Bár ez a hadtudományban egy roppant ellentmondásos elképzelés, de Matthew Karnitsching szerint a NATO esetében egyszerűen nincs más lehetőség, ha meg akarják őrizni működőképes védelmi szövetségnek. A szerző úgy véli, az, hogy Jens Stoltenberg és a tagállamok vezetői együtt örömködtek az „egységen és hatékonyságon” pusztán azért, mert

sikerült egy közös nyilatkozatban a szervezetre leselkedő legnagyobb fenyegetéskként megnevezni Oroszországot, ami szerinte egyszerűen nevetséges eredménynek tekinthető.

Hiszen emellett a tagállamok egy része láthatóan nincs vele tisztában, hogy a második világháború óta a legnagyobb katonai konfliktus zajlik Európában aminek még csak megbecsülni sem lehet a végkimenetelét. Ehhez képest mindenről beszélhetünk, csak egységes fellépésről nem:

egyes államok – például Nagy-Britannia, a baltiak, Lengyelország – aktívan segítenek Ukrajnának, mások fél szívvel, vagy egyáltalán nem.

Recep Tayyip Erdogan török elnök amellett, hogy odahaza már végletesen eltávolodott a demokratikus értékektől, minden létező alkalommal megzsarolja valamivel a szövetséget, mint tette ezt most is, amikor a finn-, és a svéd tagság támogatásáért cserébe elérte, hogy amerikai F-16-os vadászgépeket kapjon. Miközben „alig hiheti bárki is, hogy például csapatokat küldene a Balti államok megsegítésére, ha Oroszország esetleg megtámadná őket”.

A cikk ezután tér ki Magyarországra, Orbán Viktort úgy jellemezve, mint aki „erős ember szeretne lenni”, és aki a „magát szultánnak képzelő” Erdogannal együtt nem csak aláássa a NATO egységét, de a demokratikus értékek tagadásával egyenesen gúnyt űz a szervezetből a puszta tagságával is. Megkapják persze a németek is, akik az utolsó pillanatig kitartottak Putyin mellett és ma is fél szívvel támogatják Ukrajnát.

Matthew Karnitsching szerint nevetséges, hogy a NATO védelmi képességei még mindig Amerika hadseregén múlnak és mivel könnyen lehet, hogy Joe Bident nem választják újra elnöknek, ellenben jöhet egy izolacionista politikát folytató új amerikai elnök, a NATO európai tagállamai magukra maradhatnak a bajban.

Ebből a helyzetből pedig csak az jelenthet kiutat a szerző szerint, ha a szervezetet egyszerűen feloszlatják, majd újra alakítják: de már azok nélkül az országok nélkül, amik vagy hátat fordítottak a demokratikus értékeknek,

vagy potyautasként csak azt várják, hogy mások cselekedjenek – így a szerző végkövetkeztetése.

Nyitókép: Miniszterelnok.hu

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.