Néha egyszerűbb lenne lemondani az elsőbbségről

Nagy Donát 2022-05-23 11:28:00
A volán mögött egyre kevésbé vagyunk előzékenyek, pedig sokszor simán lehetne win-win helyzet. Szombathelyi autóvezetőként az elmúlt időszakban tudatosan figyeltem, melyek azok a helyek, ahol némi figyelmességgel gyorsíthatnánk mindenki közlekedését, valamiért mégsem tesszük.

A városi közlekedés olyan, mint egy nagy társasjáték. Megvannak a maga szabályai, lépdelünk jobbra, balra, néha pedig körökre osztva haladunk a többiekkel. Ezt a játékot viszont akár mindenki meg is nyerheti, egyszerre. Ehhez viszont az kell, hogy néha egy nagyobb jóért, egy élhetőbb közlekedésért lemondjunk pár apróságról a javunkra.

Ott van például egy egyszerű balra kifordulás a Kodály Zoltán utcáról a Váci Mihály utcára. Jobbra igen nehéz kilátni a vastag törzsű fák takarása miatt, így gyakran igencsak ki kell dugni a kocsi orrát, hogy rendesen ellássunk jobbra. Ilyenkor persze a Vácin érkező autósnak van elsőbbsége; mégis, amikor a sofőr balra szeretne befordulni a Kodályra, elég lenne csak elemelnie a lábát a gázról és kettőt villantani, ezzel lemondva az elsőbbségéről, majd kiengednie a veszteglőt. „Én is haladhatok, és ő sincs így a befordulásában akadályozva.” De valamiért egyre kevesebben látják át a szituációt, hogy itt egy aprósággal tulajdonképpen mindenki nyerne.

Fotó: Google Utcakép

Másik „kedvencem” az Arany-patak kis hídja a Liget utcában. A Csónakázó-tó felőli oldalon már elsőbbséget kell adni a jobbról és balról érkezőknek, akik általában amúgy a híd felé akarnak befordulni. Igen ám, de a hídra felhajtásnál a Liget utcából érkezőknek van elsőbbsége vélhetően a beláthatóság miatt, viszont egy-egy forgalmasabb időszakban a túloldalon hamar elakad a lendület.

Itt gyakran ki is alakul egy farkába harapott kígyó, azaz a terelősziget körül körben állnak az autók, egymást akadályozva.

Pedig ezt pofon egyszerűen el lehetne kerülni: a Liget utcából érkezve, ha látja a sofőr, hogy már több autó is vesztegel a híd túloldalán, akkor lefékez, majd villant egyet, amivel jelzi egyértelműen, lemond az elsőbbségéről, és hagyja átjönni az autókat a túloldalról. Így pikk-pakk kiürülhetne a kereszteződés, lehet is haladni.

Fotó: Google Utcakép

A Maros utca és Öntő utca kereszteződéséről már korábban is írtam: mivel hiányzik az általam belső elkerülőnek hívott szakasznál egy rövidke rész, így a Vadász Étteremtől a Saághy István utcáig egy kis bűvészkedéssel lehet csak eljutni. Itt fordul elő az a szituáció, amikor a sofőr a Maros utcában érkezik észak felől, de ő nem az Öntő utcára kifordulva folytatná az útját, hanem tovább a Maros utcában, egyenesen. Azaz meg kell adnia az elsőbbséget a balról és jobbról érkezők számára is. Igen ám, de jobbról folyamatos a kocsisor, akik a Vadász Étterem felől érkeznek. Hosszú percek telnek el, mire van akkora rés, amin át lehet sliccanni.

Közben pedig csak telik a sor mögötte.

Pedig csak annyi lenne a „dolga” az Öntő utcából érkezők egyikének, hogy elemeli a gázról a lábát, és hagyja átmenni maga előtt keresztben a közlekedőtársát. Még megállnia sem kell csak lassítani, és máris kiszabadíthatna tíz-tizenkét autóst a forgalmi akadályból.

Fotó: Google Utcakép

A fentebb felsorolt szituációk mind olyan esetek, amikor az egyik fél a könnyebb tovább haladás érdekében lemond az elsőbbségéről. Elismerem, ennek megvannak a maga veszélyei, hiszen a jelzésnek egyértelműnek kell lennie, és a kedvezményezett fél hezitálásakor sem szabad megváltoztatni újra a döntésünket. És vannak is hezitálók, akik ilyenkor egyszerűen nem értik, mi történik.

Az ilyen apró figyelmességeket alkalmazva viszont hiszem, hogy gördülékenyebb, élhetőbb lehetne mindannyiunk autós közlekedése.

Szólj hozzá!

Japán mangakarakterek miatt hülyegyerekezett a győri polgármester

Rosszul tudta a polgármester, le is törölte a posztot.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.

Nagyon meleg ma sem lesz

De csapadék sem várható.

Dézsi polgármester elárulta, hogy cicája kifejezetten rühelli a sétákat

A mentett macskát az elmúlt napokban mindenhová cipelte a polgármester, aki most el is árulta: vele ellentétben Ubul nincs oda a fejlesztések megtekintéséért.

Egy egész droghálózatot kapcsoltak le, a szálak Rábapatyra vezetnek

Komoly mennyiségű cuccot vontak ki a rendőrök Sárvár és környékéről.

Magas rezsi: korrekcióban, a kormányban és a békében bíznak kisalföldi önkormányzatok

Neon helyett LED, gázfűtés helyett villany: készülnek a nehéz télre a kisebb Győr-Moson-Sopron megyei települések vezetői.

Önmérsékletre int a MOL

Ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban, írja közleményében a cég.

LMP: Alkotmánybírósághoz fordul a párt

Szombathelyen is megerősítették a zöld párt politikusai, hogy az erdőirtás a legrosszabb, amit ebben a helyzetben a kormány tehet.

Újraindulhat a Barátság, a MOL fizeti a tranzitdíjat

Egyeztetést követően átutalta az összeget.

Czeglédy Csaba nyílt levélben kéri a szombathelyi polgármestert, hogy álljon ki az erdők védelméért

A képviselő azt kéri, a polgármester járjon utána annak, hogy mit tervez az erdészet.

Könnyítések jönnek a katásoknak

Az ekho-ra való áttérést próbálja a kormány vonzóvá tenni számukra.

Sokkal többe kerülnek idén a sztárok a Szigeten

Mivel a gázsikat euróban és dollárban fizetik, a forint viszont gyengült.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

Az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik.