Több mint egymilliárd forintos, közlekedésfejlesztéshez kapcsolódó előkészítési projektek indulnak Győrben

Fehér Buda 2022-05-05 19:00:00
Uniós forrásból biztosítják a beruházásokat.

Több mint egymilliárd forintos, uniós forrásból fedezett, közlekedésfejlesztéshez kapcsolódó előkészítési projektek indulnak Győrben - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a közmédiával. Mosóczi László ismertette: az egyik projektben az idén év végéig többi között elkészül a helyi közlekedési szokások és a tömegközlekedési csomópontok felmérése, részletes megvalósíthatósági tanulmány, 30 elektromos autóbusz beszerzését megelőző műszaki koncepció, 15 okosmegállóhely kialakításának koncepciója, egy autóbuszsáv koncepcióterve, a városi menetrend fejlesztési javaslata, valamint az elektronikus jegyrendszer bevezetésére vonatkozó terv, írja az MTI.

A másik projektben jövő tavaszra az elővárosi közlekedés fejlesztését megalapozó dokumentumokat - például részletes megvalósíthatósági tanulmányt, közútbiztonsági hatásvizsgálatot, valamint fenntarthatósági és klímakockázati tanulmányt - dolgoznak ki. Az államtitkár kiemelte, hoogy Győrbe a város vonzáskörzetéből a becslések szerint naponta 20-30 ezren ingáznak dolgozni, iskolába, egészségügyi intézménybe vagy vásárolni, kikapcsolódni, így a fejlesztés 150-160 ezer ember közösségi közlekedési lehetőségeit javítja majd. A beruházások sok embert győzhetnek meg a helyi és elővárosi közösségi közlekedés előnyeiről - tette hozzá.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Elmondta: Győr Magyarország egyik legfejlettebb, legfejlődőbb városa, megyéje, a városi élet minőségének javításához viszont nélkülözhetetlen a színvonalas közösségi közlekedés. A kényelmes, gyors és megbízható szolgáltatások növelik az emberek komfortérzetét, a helyi és elővárosi közlekedés a közutak zsúfoltságának csökkentésével még élhetőbbé teszik a településeket - fűzte hozzá. Mosóczi László kitért arra is, hogy a kormány eddig is sokat tett a győriek színvonalas kiszolgálásáért. Az ezt szolgáló intézkedések között említette, hogy a Volánbusz hat vidéki nagyvárosban hatvan magyar gyártású elektromos buszt szerez be, amelyből 13-at Győrben állít a lakosság szolgálatába 2022 végén, 2023 elején.

A decemberi menetrendváltástól a megyeszékhely és Budapest között is járnak a MÁV-Start emeletes motorvonatai, és Győr térsége meghatározó állomása lesz két "korszakos jelentőségű" vasúti fejlesztésnek is: a varsói gyorsvasút - a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) fővárosait összekötő nagysebességű vasút -, valamint a V0 nevű teherforgalmi vasútvonal is itt halad majd el - emlékeztetett. Hozzátette: tavaly adták át az év kerékpárútja címre jelölt összeköttetést Győr és Pannonhalma között.

Szólj hozzá!

Talált bankkártyával élt vissza ez a férfi Győrben

Aki felismeri jelentkezzen a rendőrségen.

Bécs spórol a díszkivilágítással

Önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti.

Ismét barokk esküvő Győrben!

A szombati ceremónián egy győri és écsi fiatal fogad egymásnak örök hűséget.

Többször is változik a Dunakapu téri piac helyszíne a hónapban

Városi rendezvények miatt kell költöznie a piacnak.

Az önkormányzatokkal működne együtt az LMP az erdőpusztítás ellen

Azt kérte, a helyhatóságok tiltsák meg saját tulajdonú erdőik kitermelését.

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.

Japán mangakarakterek miatt hülyegyerekezett a győri polgármester

Rosszul tudta a polgármester, le is törölte a posztot.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.

Nagyon meleg ma sem lesz

De csapadék sem várható.