Az ellenzék szerint ők egy nap alatt átszámolták a 470 ezer aláírást, de a Nemzeti Választási iroda úgyis elhúzza majd 60 napig

ugytudjuk.hu 2022-01-21 09:43:00
Élőlánccal vitték leadni az íveket, de vélhetően az ezeken szereplő kérdések nem lesznek ott a kormány által gyermekvédelminek mondott, valójában melegellenes kérdések mellett az országgyűlési választások napján.

Ahogy tegnap írtunk róla, a szükségesnél is több aláírás gyűlt össze az ellenzék népszavazási kezdeményezésére. Az egyik kérdés arra vonatkozik, hogy a kormány leállítsa-e a Fudan kínai elitegyetem építését, ami a magyar hallgatók elől veszi el a helyet a fővárosban; a másik pedig az álláskeresési járadék hosszabb időn át történő folyósítására. Ezek egész pontosan így hangzanak:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az aláírt gyűjtőíveket ma adták át Budapesten a Nemzeti Választási Irodának (NVI).

Fotó: LMP

Karácsony Gergely (Párbeszéd) szerint nem a Fudan Egyetem megépítése, hanem a magyar hallgatók segítése a közérdek. A főpolgármester azt mondta, hogy maga az országgyűlési választás is egy népszavazás lesz arról, hogy a magánérdekek helyett újra a közérdek legyen a fontos.

Orosz Anna (Momentum) szerint sokan azt mondták nekik, az ünnepek alatt semmi értelme a gyűjtésnek. Most pedig látható, hogy ez sikerült. Nagyon köszöni mindazoknak, akik segítették a gyűjtést, és azoknak is, akik aláírták az ívet. Azt mondta, alig 10 hét maradt arra, hogy legyőzzék a rendszert, de a sok aláíró a bizonyíték arra, megéri dolgozni.

Gy. Németh Erzsébet (DK) közölte: a téli hidegben összegyűjtött 470 ezer aláírás a bizonyíték arra, hogy mennyi embernek van elege a Fidesz rendszeréből. Arra kér mindenkit, hogy menjenek el majd szavazni tavasszal.

Komjáthi Imre (MSZP) szerint ma Magyarországon megélhetési válság van, ennek ellenére a kormány most sem cselekszik, csak a saját zsebüket tömik a képviselőik. 

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt mondta, hogy a törvény által megengedett 120 nap helyett 30 nap alatt gyűltek össze az aláírások, amit sikernek tart. Szerinte már most nemet mondtak a magyarok arra, hogy Orbán Viktor a Kínai Kommunista Párt kegyeit keresse, helyette a magyar hallgatókat kell segíteni. Kijelenti, hogy ha Áder János nem írja ki a népszavazást az országgyűlési választások napjára, azaz április 3-ára, akkor szembemegy a magyarok akaratával.

Szilágyi György (Jobbik) szerint egy igazságos, és biztonságos Magyarországra van szükség.

Kanász-Nagy Máté (LMP) pedig szintén azt hangsúlyozta, hogy a népszavazásra szükség van, és a Fidesz, a hatalom nem söpörheti le 235 ezer ember akaratát.

Márki-Zay Péter (MMM) a karantén miatt nem lehetett jelen, gondolatait Péterfi Judit olvasta fel. Az ellenzéki közös miniszterelnök-jelöltje szerint egy újabb lépést tettek az egységes Magyarországért. Gratulált a gyűjtésen dolgozóknak, akikkel felemelő élmény volt találkozni. Levelében azt írta, hogy most két Magyarország van, az egyikben álkérdések, hibás gazdaság és összeomló egészségügy van; a másikban viszont tenni akaró magyarok vannak, akik segíteni akarnak a hallgatóknak, és a munkájukat elvesztőknek is. Szerinte az ellenzéknek egy nap elég volt átszámolni az aláírásokat, de a Választási Iroda simán elhúzhatja ezt 60 napig is.

A sajtótájékoztató után élőlánccal juttatták el az íveket a Nemzeti Választási Irodához.

Az ellenzéki aláírásgyűjtés egyébként december közepén indult, és a cél az volt, hogy a népszavazást április 3-án, az országgyűlési választás napján tartsák meg.

A jogi procedúra azonban várhatóan "elhúzódik" annyira, hogy nem lehet majd az ellenzéki kérdésekkel is találkozni április 3-án, így ekkor csak a kormány által hajtott nemátalakítási műtétekről lehet majd véleményt mondani.

A kormány által gyermekvédelminek mondott kérdések a következők lesznek:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.