Mindenki nyugodjon meg, Szombathelyen nem fog drágulni a parkolás

Farkas Bazsi 2021-10-18 11:19:00
Ugyanakkor továbbra is csak egy lakossági bérlet jár a belvárosi lakosoknak.

A múlt héten Győrben robbant a parkolási bomba. Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester ugyanis nem csak a fizető parkoló területét terjesztette ki jó néhány utcával, de a lakossági bérletek árát is felnyomta, hatszorosára drágult a belvárosi lakóknak az éves bérlete, 

így az eddigi 3900 forint helyett 25 ezer forint lesz a parkolás a belvárosi ingatlanok előtt. 

Kutatómunkába kezdtünk, hogy megnézzük mi a helyzet a Dunántúl nagyobb városaiban, és azt kell, hogy mondjuk, hogy annak, akinek két autója van még ígyis olcsóbb lesz a pakorlás Győrben, mint Szombathelyen, azzal együtt, hogy

Szombathelyen nem terveznek drágulást a parkolójegyeknél/bérleteknél.

Mindenhol két autóval számolnak, kivéve Szombathelyen

Sopron, Győr, Veszprém, Zalaegerszeg, Székesfehérvár - a környék nagyvárosai, ahol mind kivétel nélkül két autóval számolnak az önkormányzatok akkor, ha a belvárosi lakók lakossági bérletéről van szó. Az egyetlen kivétel Szombathely. 

Itt nem arról van szó, hogy bármelyik városban ingyen adnák a lakossági bérletet, mindenhol fizetni kell érte, de kivétel nélkül minden településen van valami kedvezmény a második autóra is, Szombathelyen azonban teljes áron kell megvásárolnia a lakosoknak a havi bérletet. 

És még mielőtt a belvárosi parkolásban nem jártas olvasók azt gondolnák, hogy a belvárosi lakók ezzel a bérlettel mindenhol ingyen tudnak megállni, gyorsan hozzátesszük, hogy a lakhelyhez kötött lakossági bérlettel mindössze a lakóingatlan közvetlen környezetében parkolhatnak le a sofőrök.

De nézzük, hol, mennyibe kerül a lakossági első és második bérlet

Győr - Kezdjük máris a cikk apropójának szolgáló Győrrel. Itt az a szabály, hogy a lakosok a második autóra a díjzóna havi árának feléért vásárolhatnak bérletet. Vagyis, ha a már felárazott első, 25 ezer és a legdrágább zónabérlet (300 ezer forint/év) felével számolunk, vagyis 150 ezer forinttal, akkor egy évre 175 ezer forintba kerül egy családnak a fizető parkolás.

Sopron - Az első bérlet 4265 forintba kerül egy évre, a másodikért 8535 forintot kell fizetni. Vagyis összesen 12 ezer 800 forintba fáj egy családnak az éves parkolása.

Zalaegerszeg - Az első lakossági bérletet ára jelenleg 3500 forint egy évre, a második autóra 11 ezer forintért lehet bérletet venni. Összesen tehát 14 ezer 500 forintba kerül az éves parkolás.

Veszprém - Az első és a második lakossági bérlet is 12 ezer forintba kerül egy évre. Vagyis egy családnak 24 ezer fortinba kerül egy éves parkolása.

Székesfehérvár - Nem sokat variáltak Fehérváron a lakossági fizető parkolással az első és a második kedvezményes lakossági bérlet is 5000 forintba kerül. Egy évre tehát 10 ezer forintba kerül a parkolás egy háztartásra levetítve. 

Szombathely - Egyetlen lakossági bérletet lehet csak kiváltani, ennek most 5000 forint az éves díja. A második autóra meg kell vásárolni a teljes árú bérletet, semmilyen kedvezmény nem jár rá. Ha valaki a legdrágább bérletet kell, hogy megvegye az egy hónapra 11 ezer forint. Vagyis egy családnak ebben az esetben 137 ezer forintba kerül az éves parkolása. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.