Nézd meg azt a másfél percet, ami miatt Hende Csaba egy hetet töltött Panamában!

Farkas Bazsi 2021-07-04 10:32:00
Az utazást közpénzből fizették.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a múlt héten utazott Panamába Hende Csaba a szombathelyi választókerület fideszes parlamenti képviselője. 

Hende akkor sajtó megkeresésre azt írta, hogy 

"Panama Cityben veszek részt a Parlamentary Intelligence-Security Forum ülésén. A szervezet idén őszi budapesti tanácskozását készítem elő, mint a Steering Committee tagja. Pénteken érkezem haza."

Hogy pontosan mi is ez? Nos, sajtóértesülések szerint a Parlamentary Intelligence-Security Forum egy, a hírszerzési biztonságról szóló nemzetközi tanácskozás, amit évente rendeznek meg más-más országokban. A Steering Committee pedig ennek az irányító bizottsága.

Bár a hivatalos programot csupán két napon, június 29-én és 30-án tartják, és a program szerint csak június 28. dátummal lehetett becsekkolni a hotelbe, Hende már napokkal előtte kiutazott Panamába. A küldöttségek ebben a hotelben szállnak meg:

Bővebb információért az Országgyűlés Sajtóirodájához fordultunk.

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke a Robert Pittenger volt USA kongresszusi képviselő által 2014-ben életre hívott Parlamenti Hírszerzési-Biztonsági Fórum ülésére utazott ki, amelynek Irányító Bizottságába 2018 decemberében választották be. A tanácskozáson 30 országból 183 képviselő vesz részt. A delegáció június 26-án este érkezett meg, s bár a konferencia valóban június 29-30-án van, de 27-én már egy szűkkörű egyeztetésen vett részt Pittenger úr meghívására, a konferencia előadóival, szakértőkkel és képviselőkkel. Június 28-án este pedig Bill Cassidy szenátorral, német parlamenti képviselővel és számos előadóval találkozott. A delegáció július 1-jén részt vesz az Irányító Bizottság reggeli ülésén, és még aznap visszautazik Budapestre. Hende alelnök urat útjára elkísérte a Külügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese és egy tolmács. A delegáció a szervezők által megadott szállodában (JW Marriott) szállt meg, amely a kísérő rendezvényeknek is helyszíne.

A költségeket az Országgyűlés Hivatala állja.

Na de mit is csinált Hende Csaba a Közép-Amerikai országban?

A folyton mindig mindenről a Facebook-oldalán posztoló Hende eddig egy fotót sem tett fel arról, hogy kivel is találkozott a panamai úton, miről is tárgyaltak, mi volt a fórum fő csapásiránya. Egyszerűen semmi sem található Hende oldalán.

Végignéztük a fórum élő közvetítésének közel 20 órás videóját, Hendét egyetlen egyszer láttuk felszólalni, ez mindössze másfél percig tartott. Íme:

Hende Csaba Panamában

Közel egy hetet töltött Panamában Hende Csaba. Az utazás költségeit a magyar adófizetők állták. Az egy heti kint tartózkodásnak mindössze ez a másfél perces ...


Egyelőre nem igazán világos, hogy miért kellett ezért a másfél percért közel egy hetet kint töltenie Hendének. A fórum előadói között nem egy olyan volt, aki online jelentkezett be, akár Hende is megtehette volna ugyanezt.

Mivel a parlamenti sajtóiroda több információt nem adott, így közérdekű adatigényléssel fordultunk az Országgyűlés Hivatalához, hogy megtudjuk, pontosan mire mennyit is költött el a Parlament Hende külföldi útja során. Ezekből az is látszik majd, ha a politikus esetleg feleségét is magával vitte. 

Nem ez lenne az első alkalom, hogy Hende és egykori titkárnője, aki mostanra már a felesége lett, közpénzen utazna el közös programra. Kerek tíz évvel ezelőtt, 2011-ben Párizsba ruccant ki a pár a magyar adófizetők pénzén. Kettejük útja akkor összesen 468 ezer forintba fájt a magyar adófizetőknek. A luxus szállodai szoba, az útiköltség, de még a napidíj is közpénzből került ki. 

Akkor sokat cikkezett róla a sajtó, hogy bár 2011-ben Hende titkárnőjével, Szajlai Mónikával utazott el Párizsba, 2013-ig még Stiber Szilviával, két gyermeke anyjával élt házasságban. 

Szólj hozzá!

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.

Csökken az üzemanyagok ára

Olcsóbb lesz a fűnyírás.