Megszerezte első kupagyőzelmét a Falco!

Vágvölgyi Bálint 2021-04-11 21:23:00
Hat elveszített döntő után a DEAC ellen lett meg az első siker.

Történelmi döntőre készült a Falco és a DEAC, hiszen történelme során még egyik együttes sem hódította el a Magyar Kupát. A sárga-feketék a Pécset és a Szolnokot, míg a debreceniek a Szegedet és a Körmendet verték az idevezető úton.

Keller közelije kimaradt, Tóth büntetői bementek, a DEAC szerezte a döntő első pontjait. Megvoltak a helyzetei a Falcónak, de a kísérletek kimaradtak. Kőkeményen védekeztek a felek, nagyon fizikális volt a játék. Három perc után 3-2-re vezetett a Szombathely, miután Anderson dobott egy hármast - írja tudósításában a BB1.hu, kosaras szakportál. Tóth Ádámot keresték labdával a társak, de egyelőre jól védekeztek rajta a vasiak. Továbbra is emberfelettit küzdöttek hátul a csapatok, egyszerűen nem volt üres dobóhelyzete senkinek sem, a negyed derekán továbbra is 3-2 volt az állás a Falco javára. Lake állt be és zsákolt egyet azonnal, míg a túloldalon Drenovac adta el a labdát, nem tudott válaszolni a DEAC. Perl is utat talált a gyűrűig, magához ragadta a kezdeményezést a Szombathely és kezdett meglépni (7-2). Nem ültek a debreceni dobások, Kovács Adrián hétpontos hátránynál kért időt. Perl remekül szállt be a kispadról, már hat pontnál tartott, ellépett kilenccel a Falco (11-2). Már a teljesen üres ziccereknél is megremegtek a debreceni kezek, amit rendre megbüntettek a sárga-feketék, tíz fölé nőtt a különbség. A kilencedik percben megszületett a Debrecen első mezőnykosara, Hines zsákolt, de Perl azonnal válaszolt (15-4). Moody is megszerezte az első pontjait, de az utolsó szó Váradié volt, 17-6 lett az első negyed vége.

Polyák büntetői jelentették a második felvonás nyitányát, majd Barac tett vissza egy támadólepattanót, ráadásul oda is ütöttek neki közben, bement a ráadás is (20-8). Polyák és Perl különcsatája vette kezdetét, tartotta előnyét a Falco. Kicsit kapkodóssá vált a találkozó, Barac nyugtatta le a kedélyeket egy gyorsindítással, majd Keller is eredményes volt, megint időt kellett kérnie a Debrecennek (26-13). Moore távoli kettese becsorgott, de nem tudott közelebb jönni a DEAC, mert Bruinsmát teljesen üresen hagyták a festékben. Görcsösen játszottak Kovács Adrián tanítványai, a Falco pedig az ellenfél hibáiból élve fokozatosan lépett el. Frusztrálttá is váltak kissé a debreceniek, technikai hibát kapott a kispad. Az eset után kezdtek magukra találni a fekete-mezesek, sikerült is csinálniuk egy 6-0-ás rohanást (32-21). Benke szépen tört be Gasper Okorn időkérése után, ez volt a bedobó első kosara. Tóth Ádám büntetői bementek, viszont jött Keller triplája a túloldalon, nem tudott bejönni tíz alá a Debrecen a nagyszünet előtt, sőt, tovább nőtt a szombathelyi előny. 39-25.

Benke 2+1-es akciója nyitotta a második félidőt, de a következő helyzetét kihagyta a bedobó, viszont ezt sem tudta kihasználni a DEAC. Perl büntetői beestek, tizenkilencre nőtt a különbség (44-25). Moody passzából Tóth zsákolt üresen, majd Moody lopta a távolságot. Elkapta a ritmust a Debrecen, jól védekeztek Tóthék, amiből egyre jobb ritmusú támadásokat vezethettek, elkezdett felzárkózni a csapat, időt kért Gasper Okorn (44-33). Perl csak az egyik büntetőjét dobta be, de ezzel is hosszú sárga-fekete gólcsendet szakított meg. Bruinsma viszont nem célzott jól, a túloldalon Molnár büntetett, feljött tízre a Debrecen (45-35). Most a Falco esett szét egy kicsit, Molnár újabb közelijével bejött tíz alá a DEAC. Perl vette észre a belépő Bruinsmát, de Moore faulttal együtt is a gyűrűbe tudta juttatni a labdát a túloldalon, ráadásul a plusz egy büntetőt is a helyére küldte (47-40). Barac egy pontjára Polyák triplája érkezett, továbbra is remek formában játszott a Debrecen, ráadásul a Váradi eladta a labdát, amiből Drenovac dobhatott két büntetőt (48-45). Bruinsma vétett egy támadóhibát, az utolsó akciót így Kovács Adriánék vezethették. Drenovac kísérlete lejött, de így is óriásit ment a DEAC ebben a negyedben, teljesen nyílttá vált a mérkőzés. 48-45.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Drenovac szerzett egy labdát a záró felvonás elején, Barac pedig sportszerűtlen hibát vétett. A szabaddobások beestek, de az alapvonali bedobásból nem született kosár, egyre olvadt a szombathelyi előny. Újabb labdát szerzett a Debrecen, Hines pedig gyönyörű kosarat szerzett, fordított a DEAC (48-49). Anderson emberrel együtt tette a gyűrűbe, aztán Váradi triplája hullott a gyűrűbe, ráadásul Drenovac faultolt is közben, bement a büntető is (54-49). Moore hárompontos kísérlete gyakorlatilag már a gyűrűből jött ki, ezúttal a Falco került lélektani fölénybe. Keller óriási zsákolása után Tóth lépett be, felváltva jöttek most a kosarak (56-51). Barac volt erőszakos, 2+1 lett a jutalma, a Szombathelynek sikerült jobban elmozdulnia az egálról (59-51). Extrábbnál extrább egyéni megoldásokat láthattunk, ezúttal Moody szerzett kosarat egy szép megmozdulás után, ő is dobhatott plusz egyet (59-54). Anderson középtávolija behullott, hétpontos sárga-fekete vezetéssel fordultak az utolsó négy és fél percre a felek. Perl és Drenovac volt eredményes, állandósulni látszott az öt pont körüli különbség. Keller Ákos vétett támadóhibát, viszont Moody újabb triplát rontott. Két és fél perc volt vissza, 63-58-nál támadhatott a DEAC. Több kísérlet is kimaradt ebben az időszakban, egy perc negyven másodperccel a vége előtt kért időt Kovács Adrián. Benke védekezett nagyot, ezzel pedig gyakorlatilag megnyerte a mérkőzést a Falco. Egy rendkívül fordulatos meccsen állt fel mínusz tizenkilencről a DEAC, de időben kapcsolt a Szombathely, így története során először megnyerte a Magyar Kupát. 67-64.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – DEAC 67-64 (17-6, 22-19, 9-20, 19-19)

Magyar Kupa, döntő
Budapest, Ludovika Aréna
V.: Földházi T., Benczur T., Söjtöry T. (Faidt M.)

Falco: Anderson 7/3, Váradi 10/3, Benke 6, Bruinsma 4, Keller 7/3. Cserék: Perl 20, Barac 11, Lake 2.

DEAC: Moody 11, Somogyi -, Guyton -, Hines 10, Tóth 12. Cserék: Moore 10, Polyák 10/6, Drenovac 8, Molnár 4.

Címlapfotó: MKOSZ / Girgász Péter

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.