Az Európai Gyógyszerügynökség szerint nem para az AstraZeneca

Pintér Bence 2021-04-08 11:51:00
A szakhatóság szerint a brit-svéd vakcina általános előnyei a COVID-19 megelőzésében túlszárnyalják a nagyon ritka mellékhatások jelentette kockázatot. 34 millió embert oltottak vele, 222 embernek lettek vérrögképződéses problémái.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilancia és Kockázatértékelési Bizottsága (PRAC) megállapította, hogy az alacsony vérlemezkeszámmal társuló szokatlan vérrögképződés-eseteket az AstraZeneca (Vaxzevria) nagyon ritka mellékhatásai közé lehet sorolni. Magyarul: elismerte az ok-okozati kapcsolat erős valószínűségét – foglalta össze az EMA közleményét Dobson Szabolcs gyógyszerész egy oltások szakmai hátterével foglalkozó nyilvános Facebook-csoportban.

Mind az orvosoknak, mind az oltottaknak azt ajánlja az EMA, hogy legyenek tudatában ennek a nagyon ritka mellékhatásnak az oltás utáni két hétben. A legtöbb eset 60 év alatti nőknél fordult elő az oltást követő két héten belül.

Jelenleg specifikus kockázati tényezőt még nem tudnak megállapítani. Egy lehetséges magyarázat immunológiai okot tételez fel, amely hasonló a heparin által kiváltott trombocitopéniához (rövid nevén HIT-hez). A PRAC szerint a vérrögök az agyban (agyi vénás szinusz trombózis avagy CVST), illetve a hasűrben (splanchikus vénatrombózis), valamint az artériákban keletkeznek úgy, hogy alacsony vérlemezkeszám áll fenn, olykor vérzéses eseményekkel.

Amennyiben az alábbi tünetek alakulnak ki, azonnal orvoshoz kell fordulni: légszomj, mellkasi fájdalom, lábduzzanat, tartós hastáji fájdalom, idegrendszeri tünetek, úgymint tartós fejfájás vagy homályos látás, apró bevérzések (pöttyök) a bőr alatt az injekció beadási helyétől távolabb.

Az EMA álláspontja szerint a vakcina általános előnyei a COVID-19 megelőzésében túlszárnyalják a fenti, nagyon ritka mellékhatások jelentette kockázatot.

A PRAC 62 agyi vénás szinusztrombózis- és 24 splanchikus vénatrombózis-esetet vizsgált ki március 22-ig, amelyekből 18 volt halálos – addigra 25 millió embert oltottak be a brit-svéd vakcinával. Tehát az esetek 0,0000034 százalékában jelentkezett a mellékhatás. Április 4-ig összesen 169 agyi vénás szinusztrombózis- és 53 splanchikus vénatrombózis-esetet jelentettek az EudraVigilance adatbázisba. Addig 34 millió oltást végeztek el. A legfrisebb adatok szerint tehát az esetek 0,0007 százalékában jelentkezett a mellékhatás. Ehhez képest ha elkapjuk a koronavírust, akkor az az esetek 14 százalékában az súlyos lefolyású lesz, a betegek 5 százalékánál pedig kifejezetten életveszélyes szövődményeket okozhat.

Szólj hozzá!

Fényoszlopok és a Tejút világították be a zselici Csillagparkot

Aki járt már ott, tudja, milyen, aki nem, az sürgősen menjen el!

4604 új fertőzött, 217 halott

A beoltottak száma 3 213 837 fő, közülük 1 371 702 fő már a második oltását is megkapta.

Elektromos kábelek égtek egy szombathelyi pincében

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói eloltották a tüzet.

Borongós idő, kevés napsütés

Időnkénti erős széllökések is várhatóak.

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb mikroműanyag a légkörbe

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb műanyag a légkörbe - tárták fel egy új modellezéssel a Utahi Állami Egyetem kutatói.

Van, ahol a könyvtáros ült be a háziorvos mellé segíteni

A járvány elleni védekezés során kiváló helyi megoldások születtek.

Elképesztő simán hozta az olaszok elleni vb-selejtező első meccsét a magyar női kéziválogatott

27 gól lett közte, a vasárnapi visszavágó szinte csak formalitás lesz.

Sebastian Kurz: Lehetséges a májusi nyitás

Az osztrák kancellár pénteken bejelentette: Mivel az oltások terén jól halad Ausztria, ezért biztosnak tartja a májusi enyhítést.

Hétfőtől újraindulnak a közlekedési vizsgák

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához, az erről szóló jogszabályokhoz igazodva április 19-én újraindítja vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységeit - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken.

Ha vezetés közben tilos mobilozni, akkor a zebrán gyalogosként miért oké?

Romániában megbüntetnék azokat a gyalogosokat, akik mobiloznak az átkelőhelyen.

Jordán Tamás: a közönség rajongott Törőcsik Mariért

A szombathelyi színház volt igazgatója szerint igazi barátság volt közöttük.

NNK: Mindenkit boncolni kell, aki az oltást követő egy hónapon belül halt meg

Újabb pluszteher az egészségügyi dolgozók számára.

Kezd körvonalazódni, hogy milyen szabályok mentén nyithatnak majd a vendéglátók teraszai és kerthelyiségei

Pontos dátumot azonban még továbbra sem tudni arról, hogy ténylegesen mikor nyithatnak a vendéglátók.

Jelentősen csökkent a magyarok várható élettartama

60 éves negatív rekord dőlt meg a járványhelyzet miatt.

Iránytűt küldött a Momentum Orbán Viktornak

Fekete-Győr András szerint ahol a keleti maffiákkal összenőt korrupt fideszes elit nyer, ott Magyarország csak veszít.

van még itt cikk a témában:

A Momentum, a Jobbik és az MSZP is reagált a kormány oltásellenes vádjára

Miközben a magyar kormány március végére berobbantotta az oltási kampányát, és valóban hihetetlen mértékben felgyorsult itthon a koronavírus elleni vakcinák beadásának folyamata, az utóbbi időben egy újfajta kommunikációt is elkezdett alkalmazni.