A kutatók szerint erős jelek utalnak arra, hogy Izlandon vulkán készül kitörni

Fehér Buda 2021-03-05 07:04:19
Erős mozgásba kezdett a láva.

Izlandi kutatók szerint erős jelei vannak annak, hogy hamarosan vulkán fog kitörni az ország területén. Reykjavíktól nagyjából 35 kilométerre található a Keilir hegy, aminek a közelében az elmúlt napokban szinte folyamatos földmozgást tapasztaltak. Ezután a kutatók arra utaló jeleket is találtak, hogy a vulkánkitörés már el is kezdődött, az izlandi meteorológusok szerint a Keilir hegy közelében olyan értékeket mértek, amelyek megegyeznek más, kitörés előtti vulkánok lábánál mértekkel. 

Az izlandi polgári védelem feje, Víðir Reynisson már azt mondja, hogy órák kérdése lehet, amíg tényleg megtörténik a kitörés. Ennek ellenére a sziget lakóit próbálta megnyugtatni, hogy nem katasztrófa előtt állnak, a mindennapi életet nem fogja befolyásolni a kitörés. Azt azért hozzáfűzte, hogy nem érdemes mostanában a hegy közelébe tervezni kirándulásokat.

A helyi kutatók is ugyanezen a véleményen vannak, Freysteinn Sigmundsson, egy geofizikus szerint már azért sem kell félni a hegytől, mert az adataik szerint nem robbanásszerű kitörésre kell számítani, hanem arra, hogy a magma utat talál magának a hegy valamelyik repedésén keresztül, majd lassan kezd el csordogálni belőle, írja a Guardian. Sigmundsson szerint így nem fog megismétlődni a Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitöréséhez hasonló, amikor az égbe lövellő hamufelhő miatt szinte egész Európa légiközlekedését újra kellett gondolni.

A Keflavík nemzetközi repülőtér életét azonban megbolygathatja a Keilir, hiszen ez nagyjából 20 kilométerre található a rengések epicentrumától. Ez a közelség már elég lehet ahhoz, hogy egy időre felfüggesszék a repülőtér forgalmát. A helyiek szerint arra is kicsi az esély, hogy a láva lakott területeket is elérjen, habár azt egyelőre nem tudni, mennyi magma készül feltörni a mélyből.

Szólj hozzá!

Visszakapjuk a köztereink egy részét: Így ünnepli a Föld napját Budapest

Ingyen utazhatnak az autóval közlekedők április 22-én, csütörtökön, a Föld napján Budapesten a BKK járatain, az ezt követő hétvégén, április 24-25-én pedig a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a pesti rakpart mellett a Kós Károly sétány–Andrássy út–József Attila utca (Széchenyi tér) szakaszt is birtokba vehetik.

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

Vádat emeltek a kőszegi szilveszteri ámokfutó ellen

A sofőr ittasan rodeózott, majd csattant egy házfalnak.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ

Ma ingyen utazhatnak az autósok a fővárosban a BKK járatain

A lehetőséget azok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzéskor Magyarországon kiállított érvényes forgalmi engedélyt mutatnak fel.

Nem kamu: összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc!

Az elmúlt hetekben, hónapokban sok pletyka keringett arról, hogy együtt vannak.

van még itt cikk a témában:

Csak idő kérdése, hogy újra pipáljon a Ság-hegy

Igaz, ez az idő esetünkben elég fontos tényező. Mivel nem mindegy, hogy 5, vagy 500, netán 5 millió év múlva következik be a kitörés a Kemenesalján. De már az is izgalmas, hogy egyáltalán szóba kerülhet egy kitörés.

Fölényes orosz győzelem Gyirmóton

Oroszország 4-1-re legyőzte Izlandot a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában.

Kitört az Etna

Ömlik a láva a vulkánból Olaszországban.