Nemény: "Elegünk volt abból, hogy a városban szabadon lehet olyan épületeket építeni, amelyek nem az adott közegbe valók"

ugytudjuk.hu 2021-03-04 15:46:44
A város vezetése szerint az új településrendezési terv megvédi a családi házas övezeteket.

A március 5-től, azaz péntektől életbe lépő, Szombathely új Településrendezési Tervéről tartott sajtótájékoztatót Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester és Németh Ákos (Éljen Szombathely!), fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnok. 

"Elegünk volt abból, hogy a városban szabadon lehet olyan épületeket építeni, amelyek nem az adott közegbe valók. Családi házas közegben hirtelen soklakásos társasházak épültek, amelyek az ott lakók életminőségét rontják."

– mondta a polgármester, aki hozzátette: az új rendezési tervvel részben sikerült orvosolni a több éve fennálló problémát. Emlékeztetett: választási ígérete is volt ennek a megoldása.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Hozzátette: ellenzékből is látták, hogy a város rendezési terve megengedte azt a lehetőséget, hogy a vállalkozói profitmaximalizálás az életminőség romlásához vezessen egy-egy városrészben, ezen szerettek volna változtatni az első adandó alkalommal.

Mint mondta, a két lépésben történő módosítások szigorításokat jelentenek a korábbihoz képest, ezeket a rendkívüli jogrend nyújtotta jogokkal Nemény András a közgyűlés teljes támogatásával elfogadott.

Kiderült az is, hogy lesz még egy átfogóbb módosítás. Ez már folyamatban van, ehhez április közepéig lehet véleményeket benyújtani.

Németh Ákos szerint egy rendezési tervnél, az kell hogy a legerősebb szempont legyen, hogy hosszútávon fenntartható és élhető környezet jöjjön létre. A módosítás célja a tanácsnok szerint az, hogy a véletlenül se növekedjen az utcán parkoló autók száma, hiszen ez jelenleg sem megoldott kérdés a város egyes részein. Ezentúl minden újonnan épülő lakóépülethez két parkolót kell kialakítani a telken belül - mondta.

Ezen kívül hatnál több lakást tartalmazó épületeknél az autók 30 százalékát garázsban kell elhelyezni, de úgy, hogy közben nem engedik csökkenteni a zöldterületek nagyságát. 

A tanácsnok hangsúlyozta: a város nemet mondott azon befektetői igényeknek, amelyek a kialakult beépítéseket gyakran felrúgva többlakásos társasházak építését tervezték a csendesebb utcákban. Így nem kerültek kertvárosias beépítésű bíró övezetek kisvárosias lakóterületbe átsorolásra.

A szombathely.hu  részletezi, az új előírások alapján kertvárosias építési övezetben 1200 m2-ig egy telken csak 2 lakás építhető egy épületben. 1800 m2 telekterület legalább kell ahhoz, hogy valaki 2 épületben összesen 3 lakást megépíthessen egy telken, és 2400 m2 szükséges újabb lakás elhelyezéséhez.

Részletesen:

  • 1200 m2 vagy azalatti telekterület esetén legfeljebb egy lakóépületben összesen 2 db lakás,
  • 1201-1800 m2 közötti telekterület esetén legfeljebb két lakóépületben összesen 3 db lakás,
  • 1801-2400 m2 közötti telekterület esetén legfeljebb két lakóépületben összesen 4 db lakás,
  • 2401 m2 vagy afeletti telekterület esetén legfeljebb három lakóépületben összesen 5 db lakás

helyezhető el.

A következő nagy lépés az lenne, hogy hatályba léptetnék azt a rendelkezést is, hogy egy régi, elbontott ingatlan helyére maximum eggyel több háztartást befogadó lakóépület építésére kötelezi a beruházót, így elkerülve az emberi életterek szűkítését. Ezt reményeik szerint még idén el tudják fogadni.

"A politikának az egyik alap funkciója, hogy a szerényebb érdekérvényesítő képességű embereket megvédje azoktól, akiknek sokall erősebb érdekérvényesítő képessége van"

– zárta gondolatait a tanácsnok, amihez a polgármester is csatlakozott, aki elmondta, építkezési vállalkozók egy része, ha nem is közvetlen módon, de próbálkozott megkeresni őt, mert nem tetszett nekik a változtatás. Azonban Nemény szerint itt nem volt vitának helye, ebben a témában nem akartak kompromisszumot kötni.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Nemény hozzátette, hogy most még megvan a lehetősége egy városnak, hogy maga alakítson a rendezési tervén, de olyan kormányzati előkészítés van folyamatban, amely elvenné a városok kezéből ezt a jogot. 

A városvezető szerint, ha Budapestről döntenék el, hogy milyen rendezési és szabályozási tervet kell készíteni egy városban,  az önkormányzatiság igazi kiüresítését jelentené.

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.