Ma is áll Szombathely első szocialista plázája

ugytudjuk.hu 2021-03-01 14:12:00
Szombathely jelentős, történeti értékkel bíró épületeit bemutató sorozatunkban ezúttal a szombathelyi Domus üzletközpontot vettük szemügyre. Ez volt az első szocialista pláza a városban. Olyan, amelyben tényleg lehetett kurrens termékeket is vásárolni.  

1976. január 13-án adták át ünnepélyesen a Domus üzletközpontot a Derkovits lakótelepen. Azzal a nem titkolt céllal, hogy létrehoznak egy új, a rendszer építészeti koncepciójába illő városközpontot. Ennek szándékát és nyomait megtalálhatjuk az akkori Kelet-Európában, a testvéri szocialista országokban.

Leginkább az NDK-ban és Csehszlovákiában dívott az úgynevezett „szocialista városmagok" tervezése és megépítése. Ezek a többnyire lakótelepi munkásnegyedekhez kötődő üzletközpontok a gyorsabb és egyszerűbb ellátást szolgálták. Csehszlovákiában odáig mentek, hogy a városok régi, klasszikus polgári negyedeiből egyszerűen elköltöztették a lakosságot az új, szocialista városközpontokba. Nem egy helyen a régi negyedeket egyszerűen ledózerolták. 

A Domus építése

 Szerencsére nálunk elmaradtak a nagy pusztítások, az új lakótelepeket többnyire „zöldmezősen" oldották meg. A Domus-hálózat országos létrejöttével nyílt meg a lehetőség egy szombathelyi áruház megépítésére. Tervezését a Podmaniczky-díjas építészre, Rónai Károlyra bízták.

Amint az sorozatunk szakértője, Portschy Tamás okl. építészmérnök, okl. városépítés-városgazdasági szakmérnök megfogalmazta, Rónai Károly kiemelkedő munkásságot tudhat magáénak. Az építész 1964-ben szerzett diplomát, azóta a megyében él és alkot. A közéletben is ismert személyiség, hiszen tagja, majd elnöke hosszú évekig a Szombathelyi Szépítő Egyesületnek.

Rónai Károly átveszi a Podmaniczky-díjat Ráday Mihálytól

 „Károly alapítása óta tagja a Magyar Építész Kamarának, munkái láthatólag a város és a megye építészeti örökségének értékes elemei. Ebbe a sorba illeszkedik a Domus, valamint a szomszédos, úgynevezett órásház is. Mondhatni, minden feltűnés nélkül alkot, mégis mindenütt jelen van, ahol szakmailag fontos dolgok történnek. Igényes és türelmes építőművész és ez nagy erény".

A Domus magán viseli a kor szimbolikáját, masszív betontömbjével szilárdságot, az idővel való dacolást hirdeti. Rónai ahol lehetett, finomított a terveken. Szeretett volna nagyobb közösségi-pihentető tereket létrehozni, de ez csak részben sikerült. A lényeg az üzleti terek gyors megépítése és átadása volt. A Domus Iparcikk Áruház átadásakor éppen olyan korszerű volt, mint budapesti rokona.

1976, a Domus ünnepélyes átadása, háttérben az eladók

 A Domus megépítése után a tervezőnek azonban hiányérzete volt. Mint mondta, a komplexum szinte eltűnt a nagy, „kilencemeletesek" mellett. Úgy fogalmazott, hogy kellett valami, ami kijelöli és egyértelművé teszi: ez ott egy új városközpont.

Ebből a hiányérzetből született aztán meg a köznyelvben csak „órásház" jelzővel illetett, középmagas épület. „Kellett egy jellegzetes épület, amit mindenki messziről megismer. Akkor gondoltam arra, hogy egy toronyóra szerű épület jól jönne. Meg is kérdeztem egy órást, hogy ez kivitelezhető-e, végül pedig el is készült", nyilatkozta korábban.  

Az "órásház" építése

 A Domusban az iparcikk és bútorkereskedelem mellett megvetette lábát a kiskereskedelem és a szolgáltatás is. A postától a zöldségesig, a butiktól az edzőteremig minden megjelent, amire csak igény mutatkozott. A fordulópontot az áruház bezárása hozta el, ezzel az eredeti funkció eltűnt.

Egy időben az is elterjedt, hogy a Domust végleg bezárják. Szerencsére erre nem került. Így a Rónai Károly tervezte komplexum Szombathely építészetének jellegzetes, megőrzésre méltó épülete maradt és remélhetőleg marad még sokáig. 

Szólj hozzá!

Visszakapjuk a köztereink egy részét: Így ünnepli a Föld napját Budapest

Ingyen utazhatnak az autóval közlekedők április 22-én, csütörtökön, a Föld napján Budapesten a BKK járatain, az ezt követő hétvégén, április 24-25-én pedig a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a pesti rakpart mellett a Kós Károly sétány–Andrássy út–József Attila utca (Széchenyi tér) szakaszt is birtokba vehetik.

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

Vádat emeltek a kőszegi szilveszteri ámokfutó ellen

A sofőr ittasan rodeózott, majd csattant egy házfalnak.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ

Ma ingyen utazhatnak az autósok a fővárosban a BKK járatain

A lehetőséget azok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzéskor Magyarországon kiállított érvényes forgalmi engedélyt mutatnak fel.

Nem kamu: összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc!

Az elmúlt hetekben, hónapokban sok pletyka keringett arról, hogy együtt vannak.

53 emberrel a fedélzetén eltűnt egy tengeralattjáró Indonézia partjainál

Helyi idő szerint hajnalban szakadt meg a kapcsolat a legénységgel.

van még itt cikk a témában:

A Fekete sereg

Bemutatjuk a szombathelyi kultúrharc főszereplőit.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ