A legtöbb győri vendéglátós az utolsókat rúgja

ugytudjuk.hu 2021-02-26 09:50:02
Várják az enyhítéseket, de addig is mindenki úgy boldogul, ahogyan tud, önerőből.

Az e-mailen érkezett sajtóközleményt változtatás nélkül közzétesszük:

Több mint három hónapja sújtja a vendéglátóipart a koronavírus második hulláma miatt bevezetett korlátozás, miszerint nem fogadhatnak vendégeket. Öt győri vendéglőst kérdeztünk arról, vajon az ő éttermeik hogyan élnek túl, mi forog kockán, mi a stratégiájuk? Valahol a pincérek futárok, a pultosok diszpécserek lettek, és vannak, akik futárcégeket bíznak meg, hogy a kiszállítással felszínen maradjanak. Közös pontjuk, hogy a minőségből semmi pénzért sem adnak lejjebb.

November 11-e óta csak elvitelre és kiszállítással vásárolhatunk a vendéglátóhelyektől. Azóta láthattunk étterembezárást, tüntetést, szabályszegést, és szemtanúi lehettünk sikertörténeteknek, türelemnek, szabálykövetésnek is. A győri vendéglátósok közül hétről hétre egyre többen szálltak fel a kiszállítás-vonatra, már az első hullám idején is.

A fogyasztói igények is változtak

Most a túlélésért küzdünk. 2020 tavaszát könnyebben átvészeltük, hiszen a nyári lakodalmakkal pótolni tudtuk a kieséseinket. A második hullám nálunk egy új szegmens megcélozását hozta el, ami nem más, mint a kiszállítás: a hétvégi ajánlatok, a pizza és az egyszerűbb, olcsóbb ételek kínálata. Látni az átalakulást a fogyasztók oldaláról: nem tudják az emberek, hogy hol spóroljanak, így nem az 5-6000 forintos húsos tálakra van nap, mint nap igényük – fejtette ki Erős Norbert, a gyirmóti Aranyhal Étterem ügyvezetője.

Erős Norbert, az Aranyhal Étterem ügyvezetője

A kiszállítás teljes újítás nálunk, így sokkal mélyebbről kellett megtalálnunk vendégeinket. 15-20 km-re is elvisszük ételeinket. A rendelések teljesítését házon belüli kollégákkal oldjuk meg: a pincérek futárok, a pultosok diszpécserek lettek. A konyhának is alkalmazkodnia kellett – a járványügyi helyzetben nem lehet az à la carte-os vendégeket minden nap kiszolgálni, a családi rendezvényekre, állófogadásokra és a kitelepülésekre készülni. Az alapanyagok minőségén nem változtattunk, ugyanazok a beszállítóink, csak nem 100 kg krumplit veszünk, hanem 25-öt – tette hozzá a 18 éve működő étterem ügyvezetője.

Máshol hömpölyög a tömeg

Pomaranski Márk, a StreatBox Burger és a Mamma Mia egyik tulajdonosa arról beszélt, hogy a tavaszi hullámmal szemben a vendéglátósok azért érzik igazságtalanabbnak a mostani helyzetet, mert akkor az egész világ megállt. A szektor nagy része nem is panaszkodott, nem is lázadt, de most úgy látják, szinte minden megy tovább a saját medrében, kivéve a turizmus-vendéglátást.

Ha egy étteremben leültetek 20 főt, egymástól 1,5 méter távolságra, az mennyivel rosszabb, mint 600 fő egy üzemi étkezdében vagy az egymás hegyén-hátán hömpölygő tömeg a plázákban? Ezt nem is a szórakozóhelyekre szeretném kiélezni, mert azt értem, hogy miért rizikós, ha 200 ember ugrál összepréselve egy tánctéren, de egy kulturált étteremben nem érzek hasonló veszélyforrást – hangsúlyozta Pomaranski Márk, aki fontosnak tartja a vírus elleni védekezést, de a fentieket paradoxonnak érzi.

StreatBox Burger

Mint megtudtuk, a szórakozóhelyen jelenleg nulla forint bevételt bonyolítanak, hiszen nincs olyan termékük, amit kiszállítással lehetne értékesíteni. Sőt, a készleten lévő termékek (üdítők, sörök) közül soknak lejár a szavatossága, így milliós tételt kell kidobni. A 20 éve üzemelő Mamma Mia kollégái bizonytalan időre el lettek bocsátva. Amikor újraindulhatunk, természetesen számítunk a régi csapatra, de ha addig olyan munkahelyet találnak, ahol szintén hétvégén kell dolgozniuk, akkor nem fognak tudni hozzánk jönni – mondta a tulajdonos, aki az érem másik oldalát is megosztotta velünk, miszerint az idén 3 éves StreatBox Burger-nél a tavalyi év elején már működött a kiszállítás, így ez mostanra egy bejáratott, jól menő vonaluk lett és szerencsére nagyon sok az elviteles vásárló. Persze érződik a külföldiek, a sportturizmus és a fesztiválozók hiánya, de a helyiek megtalálják őket.

Étteremnyitás: két hullám között

Elsőre meglepő lehet, de a győri gasztrotérképen új szereplő is felbukkant a koronavírus idején. 2020 októberében nyitott a Húsevő Bistro & Steak Bar, így a korlátozások miatt alig volt másfél hónapjuk megmutatni a húsra éhező vendégeknek, hogy mit is tudnak. Szamosi László tulajdonos elmondta, koncepciójuk szeptember elején fogalmazódott meg, akkor döntöttek úgy üzlettársával, Huszár Krisztiánnal, hogy belevágnak, és gyakorlatilag egy hónap alatt mindent összeraktak, beleértve a csapatot, az átépítést, a konyhát és az étlapot.

Számítottunk a második hullámra, nem ért minket meglepetés. Az elvárásainknak megfelelően nyitott az étterem, à la carte szempontból megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek, milyen életérzést közvetítünk. Számoltunk azzal, hogy muszáj lesz elindítanunk a kiszállítást. A nyitást követően fent volt a listán, hogy leszerződjünk külsős futárcégekkel. Kicsit előbb ütött be a bezárás, mint ahogy terveztük, de gyorsan reagáltunk a problémára – osztotta meg velünk Szamosi László, aki úgy látja, nemcsak a vendéglősök, hanem a fogyasztók is nagyon várják az éttermek újranyitását, természetesen az egészségügyi előírások betartása mellett.

Huszár Krisztián és Szamosi László, a HÚSEVŐ Bistro & Steak Bar tulajdonosai

Ha steaket jelenleg nem is, de húsban gazdag, bisztrós ételeket tudunk tőlük rendelni. A kínálat mostani helyzethez való igazítása azonban nem okozott fejtörést, hiszen vezetőséfjük, Csonták Gyula több mint 20 éves Bécsben szerzett konyhafőnöki tapasztalattal rendelkezik.

Nem egy projektalapú éttermet nyitottunk, hogy két év alatt felpörgessük, aztán átadjuk valaki másnak, hanem abszolút hosszú távú brandépítésben és célkitűzésekben gondolkodunk. Szerintünk a steak bár piaci rést jelentett Győrben – emelte ki Szamosi László.

A minőségből nem engednek

Suszter Attila, a D'Alíz Pizza & Caffe tulajdonosa, többszörös pizzasütő bajnok közel négy éve nyitott pizzázót, de most leginkább a túlélésért hajt. Többféle értékelés és szavazás alapján is ő süti Győr legjobb pizzáját, a koronavírus viszont olyan akadályokat gördített az étterem elé, hogy januárban majdnem be kellett zárnia.

Az ételek minőségéből semmi esetre sem szeretnék engedni, továbbra is elsőrangú, olasz alapanyagokkal dolgozom. Az euró árfolyam viszont nagyon megugrott, ami az alapanyag-beszerzés miatt a vírushelyzetben még inkább kiéleződik – fogalmazott Suszter Attila, aki a bértámogatás kapcsán megjegyezte: mivel nem rendelkezik alkalmazottal, nem jogosult állami támogatásra.

Suszter Attila, a D'Alíz Pizza & Caffe tulajdonosa

Most azon lavírozom, hogy a költségeket fedezni tudjam. Nem volt könnyű nekifutni az újévnek, mert a decembert komoly mínusszal kellett zárnom. Nagyon várom már, hogy valami alakuljon, ha csak teraszos újranyitási lehetőséggel vagy korlátozott létszámmal, akkor is – fejtette ki Suszter Attila, aki a bevételi visszaesést azzal szemléltette, hogy korábban egy dagasztás épphogy elég volt egy napra, most viszont három nap alatt fogy el ez a mennyiség. Bízik abban, hogy hamarosan újranyithatnak a vendéglátóhelyek, és hogy újra háromszor annyi pizzát süthet.

Kimagasló alkalmazkodó készség kell

Varga Balázs étteremtulajdonos szintén arról számolt be, hogy sosem vennének rosszabb minőségű, olcsóbb alapanyagot vagy alkalmaznának olcsóbb munkaerőt a nagyobb haszon érdekében – ők is a színvonalas ételek erejében hisznek.

1992 óta üzemeltetjük családi vállalkozásként (eleinte cukrászdaként) a Dobost, melegkonyhás étteremként pedig 2000-ben kezdtük el működtetni. Több mint 10 éve foglalkozunk ételkiszállítással, egyre nagyobb területeket lefedve. A győrújbaráti Mákos Guba Étterem & Bisztrót 2019 végén nyitottuk, ott eleinte nem, de a vírushelyzet miatt, tavaly március óta foglalkozunk kiszállítással. A napi menük mellett, à la carte ételeinket is házhoz kérhetik a vendégek – mesélte Varga Balázs, aki úgy véli, áprilisban már esélyes lesz az újranyitás.

Póczik Zsolt, a Mákos Guba Étterem & Bisztró főszakácsa

Alkalmazottaikat mindkét étterem esetében meg tudták tartani, ám átszervezésre nekik is szükségük volt. Nagyon jó a csapat hozzáállása. Ez a helyzet bebizonyította, hogy aki a vendéglátásban szeretne maradni, annak muszáj, hogy kimagasló legyen az alkalmazkodó készsége – fűzte hozzá az egyik tulajdonos, aki az előregondolkodásban hisz: Dobos Burger & Chicken névvel új étterem nyitását tervezzük Győrben, amint feloldják a korlátozásokat. Reméljük, több járványhullám nem csapódik be.

Szólj hozzá!

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb mikroműanyag a légkörbe

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb műanyag a légkörbe - tárták fel egy új modellezéssel a Utahi Állami Egyetem kutatói.

Van, ahol a könyvtáros ült be a háziorvos mellé segíteni

A járvány elleni védekezés során kiváló helyi megoldások születtek.

Elképesztő simán hozta az olaszok elleni vb-selejtező első meccsét a magyar női kéziválogatott

27 gól lett közte, a vasárnapi visszavágó szinte csak formalitás lesz.

Sebastian Kurz: Lehetséges a májusi nyitás

Az osztrák kancellár pénteken bejelentette: Mivel az oltások terén jól halad Ausztria, ezért biztosnak tartja a májusi enyhítést.

Hétfőtől újraindulnak a közlekedési vizsgák

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához, az erről szóló jogszabályokhoz igazodva április 19-én újraindítja vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységeit - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken.

Ha vezetés közben tilos mobilozni, akkor a zebrán gyalogosként miért oké?

Romániában megbüntetnék azokat a gyalogosokat, akik mobiloznak az átkelőhelyen.

Jordán Tamás: a közönség rajongott Törőcsik Mariért

A szombathelyi színház volt igazgatója szerint igazi barátság volt közöttük.

NNK: Mindenkit boncolni kell, aki az oltást követő egy hónapon belül halt meg

Újabb pluszteher az egészségügyi dolgozók számára.

Kezd körvonalazódni, hogy milyen szabályok mentén nyithatnak majd a vendéglátók teraszai és kerthelyiségei

Pontos dátumot azonban még továbbra sem tudni arról, hogy ténylegesen mikor nyithatnak a vendéglátók.

Jelentősen csökkent a magyarok várható élettartama

60 éves negatív rekord dőlt meg a járványhelyzet miatt.

Iránytűt küldött a Momentum Orbán Viktornak

Fekete-Győr András szerint ahol a keleti maffiákkal összenőt korrupt fideszes elit nyer, ott Magyarország csak veszít.

Ellenzéki összefogás: Orbán Viktor a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia!

Az ellenzéki pártok szerint nem teltházas focimeccseket kergető álmok miatt, hanem az aktuális járványadatok alapján kéne dönteni az óvodás és iskolák nyitásáról.

Mégis adhat pénzt az SMA-s gyerekek kezelésére az állam

Nem lesz automatikus, egyedi méltányosság alapján fizetnék ki a Zolgensma nevű génterápiás gyógyszert.

Orbán Viktor: A nyájimmunitás egy ellenszenves vélemény, nem vagyunk mi állatok

A miniszterelnök szerint csak egyéni védelem és felelősség létezik az oltáshajlandóság terén.

van még itt cikk a témában:

Nem teljesít jól Győr az állami források megszerzésében

A civil önkormányzati képviselő összeszedte, hogy sikerült az elmúlt években Győr városának központi forrásokhoz jutnia. Mint kiderült, nem valami fényesen.

Elveszített egy pert a Győr-Szol, több mint 400 millió forintot kell fizetnie

Mélyütést kapott az egyébként sem túl fényes anyagi helyzetben lévő városi szolgáltató cég.