Lassan újra lázadhat Montag, a könyvégető tűzőr

ugytudjuk.hu 2021-02-21 10:36:00
1966-ban nagy feltűnést keltett a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon egy brit-francia játékfilm, amely a közeli jövőben játszódott.

A tűzőrök, ha bejelentést kaptak, futurisztikus rohamkocsijukon száguldottak a feljelentő által megadott címre, hogy ott – könyveket égessenek.

A híres sci-fi író, Ray Bradbury talán legfilozofikusabb művét ültette át akkor még celluloidra (Technicolor) a nemkülönben híres francia filmrendező, Francois Truffaut, Fahrenheit 451 címmel. A főszerepeket a kor leghíresebb – és imádott – színészei játszották. Úgy mint Oskar Werner (Montag tűzőr) és kettős szerepben a vékony angol szépség, Julie Christie ( Linda, mint butuska feleség, Clarisse, mint lázadó tanítónő).

A film rendezője és egyik főszereplője.

A történet szerint a nem távoli jövőben egy olyan társadalmi rendszer épül ki Angliában, amely száműzi a kultúrát és üldözi a másként gondolkodókat. A falvak és városok alattvalói sorban élő népe munka után és előtt a lakás interaktív televíziója előtt ül és sikít örömében, ha villog a tévé piros jelzője: őt szólítják, mondjon yes-t, vagy yes-t. Ebben a világban no nincs. Ha mégis, küldik az állam fizette serkentőket/bódítókat és ismét visszatér a felhőtlen boldogság.

Az Állam azonban biztosra akar menni, mint minden diktatúra. Ezért létrehozza a Tűzőrséget, amely mindenható szervezetté válik az idők folyamán. Fő feladta a könyvek felkutatása és elégetése, de minden olyan termék elégetése, amelyen betű van.

Az újságok értelemszerűen csak képekből állnak, a gyerekek az iskolában csak képekből tanulnak. Hogy könyv ne maradjon sehol, az utcákra tűzőrségi Feljelentő pontokat telepítenek, a dobozokba bárki bedobhatja névtelenül a maga feljelentését.  

Montag, a törekvő tűzőr, akinek gyönyörű feleségét, Lindát mindenki irigyli, szorgalmas. Egy bevetés után, amikor az egyik lakótelepi lakásban tíz regényre bukkannak, ő indítja a lángszórót a kivezényelt lakók előtt. Szinte ragyog Cervantes, Thomas Mann, Shakespeare, Hemingway, Picasso, Salvador Dalí, Balzac, Petőfi, amint könyvbe szőtt sorsuk, történetük hamvadni kezd.

Este a tévében Montag a sztár, amint éget és azt is közlik, hogy a rejtegetőt elkapták, sorsa nem kétséges. A nézőknek persze hazudnak, a rejtegető épp időben lépett le és indult el északnak. Oda, ahol az Ellenállók ütöttek tanyát a hideg erdőkben.

Montag eleinte jól elvan ebben a hamis világban, de lassan kiábrándítja felesége üressége, állandósult műboldogsága. Mígnem egy szép nap munkába menet a légvonaton egy rövid hajú, vékony, égőszemű lánnyal kezd el szemezni...

Innentől Montag jelleme alaposan megváltozik. Kiderül, a lány lázadó, könyv rejtegető. Apránként beavatja a férfit a betűk világába, aki amikor csak teheti, olvas, olvas, olvas. Falja a könyveket, lehet az színmű, mosógép használati leírás, vers, regény. Így aztán a rejtegetésről oktató tűzőr lakása valóságos könyvtárrá válik. Linda helyett pedig a lány lesz fontos számára.

A 108 perces, fordulatos film vége üt igazán nagyot, de ezt most nem áruljuk el. Azt viszont igen, hogy a lázadozó Montagnak mit válaszolt a parancsnoka arra a kérdésére, hogy miért kell elégetni a könyveket: „Azért, mert a könyvek szomorúvá teszik az embereket és a szomorú ember nem jó dolgozó. A könyvek aláássák a rendszerünket, mert azt mondják, hogy a világ sokféle. De a mi világunk nem sokféle, hanem egyféle, csak sikeres és boldog lehet. A mi világunk egyszerű, a könyvek meg bonyolultak. Ezért hát el kell égetni őket".

Truffaut ráérzett az író mondandójára és arra, hogy 1966-ban a világ fordulóponthoz érkezett. Nem erőlteti a náci párhuzamot, mint a könyvégetés szinonimáját, bár utal rá. Elkerüli tehát a konkretizálást és jól is teszi. Mert így a filmje maradandó és – sajnos – korokon áthúzódva aktuális érvényűvé válik.  

„Mégis, mikor játszódik a mű?", tette fel a premieren, a Velencei Filmfesztiválon a francia rendezőnek a kérdést egy újságíró. „Nincs ez kidátumozva, de ha akarja... Úgy 2020-30 körül, de remélem, tévedek", jött a ma megdöbbentőnek tűnő válasz. Látva a világ mostani folyását, a populizmusra, a hamis propagandára építő hatalmak 2008 utáni előre törését, Montag lassan ismét lázadhat.   

Szerencsére nálunk még tüzet oltanak a tűzoltók. De nem árt tudni: a 451 fok Fahrenheit a papír gyulladási hőmérséklete. 

Szólj hozzá!

Az osztrák posta környezetkímélő autókra vált

Kétezer hidrogénüzemű teherautó állítanak forgalomba.

Krokodil nyelt le egy nyolcéves kisfiút Indonéziában

Az apja utána ugrott, de nem tudta megmenteni.

Napos idővel kezdődik a hétvége

Az északi, északnyugati szél a déli órákig még nagy területen maradhat élénk, később fokozatosan mérséklődni kezd.

Kásler Miklós felfüggesztette az egynapos műtéteket

A kórházak tehermentesítése érdekében.

Gasper Okorn: Vannak nehéz idők, amikor semmi sem megy úgy, ahogy elképzeled

A Falco edzője nem túl vidám gondolatokat osztott meg.

Felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

A közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti.

Nem értesítették a győri színházigazgatót, hogy nem ő nyerte a pályázatot

Megalázó: még csak nem is szóltak a színházat 12 éve igazgató Forgács Péternek, hogy Bakos-Kiss Gábor nyerte a pályázatot, a Facebookról értesült ő is.

Győrben és környékén is elszaporodtak az „unokázós” csalások

Erről a megyei rendőrfőkapitány beszélt az állománygyűlésen.

Hatalmas, 8,1-es erősségű földrengés rázta meg Új-Zélandot

Egyből kiadták a cunamiriadót a térségre.

Karácsony: Összeomlott a kormány oltási terve

Levélben kéri Orbánt és Káslert, hogy szervezzék meg a gyermekfelügyeletet.

Transzneműek is lehetünk az új Harry Potter-játékban

Eddig sosem látott szabadságot kapnak a játékosok.

Véglegessé vált az idei Forma-1-es versenynaptár

Március végén, Bahreinben lesz az első futam.

Hetvenévesen tojt tojást a világ legöregebb madara

Wisdom negyvenedik fiókája már ki is kelt.

Leváltják Forgács Pétert a győri színház éléről, az egyetlen nem győri jelölt nyerte a pályázatot

A határon túli színházakkal kapcsolatot építeni kívánó Bakos-Kiss Gábor lesz a Győri Nemzeti Színház új igazgatója.

Nemény András gyorsan teszteltette magát, amikor kiderült, hogy Dobrev Klára koronavírusos lett

Az Európai Parlament alelnöke kedden járt Szombathelyen, a polgármesterrel is találkozott.

75 koronavírusos beteg van jelenleg Sárváron

Rajtuk kívül 394 fő áll járványügyi megfigyelés alatt.

Az ellenzék szerint összeomlott a kormány járványkezelése

"Mi a bánat folyik itt? Mit csinál Orbán Viktor?" - többek között ezek a kérdések is elhangzottak.

Sárváron is felborult az oltás menetrendje

AstraZenecával oltottak volna a hétvégén, ez most csúszni fog.

Legjobb rendezés és legjobb mellékszereplő - két díjat is magyar filmek nyertek a Berlinalén

A Természetes fény és a Rengeteg - Mindenhol látlak című film is bekerült a díjazottak közé.

van még itt cikk a témában:

Az időskori demeciáról szól az idei év egyik legjobb horrorfilmje

Ha már ki vagy éhezve egy kis minőségi borzongásra, akkor a Relic pont rád vár.

Őrületes bosszúba kezd a high-tech chippel felturbózott lebénult autószerelő

A 2018-as Upgrade egy rettenetesen alulértékelt, de mégis zseniális film.