Különös szilveszter, gyilkol a Hóember

ugytudjuk.hu 2021-02-14 11:16:00
Norvégiáról olyanok jutnak az eszünkbe, mint hideg, hosszú éjszakák, olaj, gazdagság, magány és hó, hó, hó. Utóbbiból következően nem nagyon meglepő, ha erre felé gyakran hóembereket építenek. Az már inkább, ha a műalkotásnak egy női fej ad nyomatékot.

Ezzel helyben is vagyunk. A híres skandináv krimik földjén, ahol a végtelennek tűnő éjszakákat komor mázzal vonja be a misztikumba hajló pszicho-horror. Ez utóbbinak nagy mestere a magyarokat amúgy kedvelő író, Jo Nesbo. Az általa teremtett nyomozó figurája, Harry Hole, regényről regényre felbukkan. Olyan erős karakterrel bír, hogy sok oslói hisz ma is létezésében.  

Pedig dehogy. Csupán az írói fantázia szüleménye a derék Hole (ejtsd: Hule) főtiszt, aki egyaránt viaskodik démonaival és a gyilkosokkal. Ő a főszereplője az író talán legsikeresebb művének, a Hóembernek (Snomannen), amelyből nemrég hollywoodi stílusú filmet forgattak.

Kár volt a dollárokért, mert a mozi testes bukás lett. Pedig még a világsztár Val Kilmert is megnyerték az ügynek. De hiába: Nesbo regénye annyira sokszálú és rétegű, hogy lehetetlen a filmidőbe pakolni, arcokhoz kötni. A krimi-remekben, mint minden jó könyvben, az egyik fő erény éppen az, hogy a leírt jellemábrázolás alapján az olvasónak kell arcot adni a szereplőknek.

De lássuk a medvét, vagy inkább a fókát, azaz Nesbo 500 oldalas, eseményekben bőséggel fjordozott dolgozatát.

Oslo a könyvben kifejezetten jó, szerethető helyként tűnik fel. Ahol pezseg az élet és erős déli színeket hoznak az esőszürke hétköznapokba a bevándorlók. Az író nincs híján az iróniának sem, amikor megjegyzi: a gazdagabb kerületekben még a Nap is kisüt. Apropó, dél. Ez itt egy sajátos fogalom a hely meghatározására. Mindenki déli, aki utazik, hiszen északon vagyunk...

A könyv meghatározó szereplői a csinos, felső középosztálybeli nők. Rendezett családban élnek, menő férjjel, gyerekkel, nagy házzal, kerttel. Az úszómedence a föld alatt van, bárral, garázsokkal, kényelmi terekkel. Emellé rendszerint nyaraló is dukál délen, többnyire Nizzában, vagy Cannesben. Persze, a tiltott gyümölcsökhöz, mint például a drog, is hozzá lehet jutni.

Aztán egyszer csak eltünedeznek ezek a szép, fiatal nők. Mindig akkor, amikor leesik az első hó. Az eltűntek kertjében valaki hóembert épít. Aztán a nem talált nők egyikének a mobilja megszólal a hóember hasából, sálja pedig színes rongyként hull alá. Harry Hole ekkor már sejti: egy kirakós játék vette kezdetét, amelyben így, vagy úgy, de ő lesz a célpont. Ő, Norvégia egyetlen olyan nyomozója, aki már elkapott egy sorozatgyilkost.

Nesbo értő aggyal rakta össze a szerteágazó, sokszereplős és mélyre merülő történetet. Egy alkalommal azt nyilatkozta, hogy nagyon élvezte az írást és szívesen ugrált az idősíkokban. Utóbbival eléri, hogy az olvasó előtt szinte a könyv végéig nyitva marad a klasszikus kérdés: ki a gyilkos?

Ezt mi sem áruljuk el, de azt igen, hogy Nesbo felrajzolja nekünk a norvég társadalom kevésbé ismert arcát. Azt, hogy a gazdagok világa szívesen épít a látszatra és sokszor erényként kezeli a képmutatást. 

Különösen két témában merül el a főszálat képező krimi mellett. Az egyik a rendőrségi hierarchia  bemutatása, a másik a bulvárújságírás mindenből szenzációt csináló kényszere.

A műben a kettő erősen összefügg. A rendőrparancsnokok ugyan érdekeltek a hatékony nyomozásban, de abban még inkább, hogy leplezzék a kudarcot a sajtó előtt. A sajtó viszont résen van, megszellőzteti a fiaskót, ám ezzel éppen a sikeres nyomozást hátráltatja.  

Ez nem éppen északi sajátosság, de az író siet leszögezni: a híres norvég demokrácia nem véletlenül liberális, hiszen az ebből fakadó, sokféle látásmódon és véleményen keresztül mutatkozik meg a valóság, tárul fel az igazság. 

Ugyanakkor megmutatja e demokrácia korlátait is, egy liberális napilap tulajdonosának életútjával. A csillogó felszín mély üregeket rejt, a szenzációhajhászás embereket, eszméket tesz tönkre, a rengeteg pénz pedig megöli a hitet.  

A filozofikus, vagy inkább elmélyültebb részletek mellett az író megismertet bennünket az oslói kiskocsmák világával és jellegzetes figuráival. Annyira érzékletesen, hogy már évek óta német és japán turisták keresik fel a regény helyszíneit, mint valóságosat. Sőt, még maguk a kocsmárosok is „elhiszik" a mesét...

Nesbo már-már balzaci tehetséggel írja le a főváros egyes kerületeit, a város fölé magasodó jelképet, a történetben is fontos szerepet játszó síugró sáncot, a Holmenkollent. Érzékletesen mutatja be a vidéki tanyákat, az itteni életet.

És nagyon jó a humora. Hole főtiszt egy ízben az apaság-kutató DNS-intézetbe látogat, ahol a női igazgató fogadja. Akinek irodájában két szép fiatal fényképe látható a falon. - A maga gyerekei? - kérdi a nyomozó. - Azt hiszem - jön a válasz.

A Petrikovics Edit által magyarra ültetett krimi a meglepő fordulatok és bonyodalmak után révbe jut, azaz meglesz a sorozatgyilkos. Vele egy sor tanulság is, amelyből kiderül az olvasó számára, hogy a norvég író igazságérzete és fekete humora szorosan kapcsolódik.  

A könyv norvég kiadása 2007-ben jelent meg. Nesbonak a nyomozóba ültetett aggodalmait sajnálatosan igazolta a történelem. Mégpedig 2011-ben, saját hazájában. Amikor egy neonáci szörny 77 fiatalt gyilkolt le.  

Hiába volt nyár, a Hóember mégis megjelent Utoya szigetén. 

Szólj hozzá!

Napos idővel kezdődik a hétvége

Az északi, északnyugati szél a déli órákig még nagy területen maradhat élénk, később fokozatosan mérséklődni kezd.

Kásler Miklós felfüggesztette az egynapos műtéteket

A kórházak tehermentesítése érdekében.

Gasper Okorn: Vannak nehéz idők, amikor semmi sem megy úgy, ahogy elképzeled

A Falco edzője nem túl vidám gondolatokat osztott meg.

Felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

A közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti.

Nem értesítették a győri színházigazgatót, hogy nem ő nyerte a pályázatot

Megalázó: még csak nem is szóltak a színházat 12 éve igazgató Forgács Péternek, hogy Bakos-Kiss Gábor nyerte a pályázatot, a Facebookról értesült ő is.

Győrben és környékén is elszaporodtak az „unokázós” csalások

Erről a megyei rendőrfőkapitány beszélt az állománygyűlésen.

Hatalmas, 8,1-es erősségű földrengés rázta meg Új-Zélandot

Egyből kiadták a cunamiriadót a térségre.

Karácsony: Összeomlott a kormány oltási terve

Levélben kéri Orbánt és Káslert, hogy szervezzék meg a gyermekfelügyeletet.

Transzneműek is lehetünk az új Harry Potter-játékban

Eddig sosem látott szabadságot kapnak a játékosok.

Véglegessé vált az idei Forma-1-es versenynaptár

Március végén, Bahreinben lesz az első futam.

Hetvenévesen tojt tojást a világ legöregebb madara

Wisdom negyvenedik fiókája már ki is kelt.

Leváltják Forgács Pétert a győri színház éléről, az egyetlen nem győri jelölt nyerte a pályázatot

A határon túli színházakkal kapcsolatot építeni kívánó Bakos-Kiss Gábor lesz a Győri Nemzeti Színház új igazgatója.

Nemény András gyorsan teszteltette magát, amikor kiderült, hogy Dobrev Klára koronavírusos lett

Az Európai Parlament alelnöke kedden járt Szombathelyen, a polgármesterrel is találkozott.

75 koronavírusos beteg van jelenleg Sárváron

Rajtuk kívül 394 fő áll járványügyi megfigyelés alatt.

Az ellenzék szerint összeomlott a kormány járványkezelése

"Mi a bánat folyik itt? Mit csinál Orbán Viktor?" - többek között ezek a kérdések is elhangzottak.

Sárváron is felborult az oltás menetrendje

AstraZenecával oltottak volna a hétvégén, ez most csúszni fog.

Legjobb rendezés és legjobb mellékszereplő - két díjat is magyar filmek nyertek a Berlinalén

A Természetes fény és a Rengeteg - Mindenhol látlak című film is bekerült a díjazottak közé.

Orbán aláírta, de vajon mikor tudjuk meg, hogy mit?

Miközben a fél ország a Magyar Közlöny honlapján kattintgat lelkesen, aközben a magyar kormány és miniszterelnök saját Facebook-oldalával van elfoglalva.

Szó sincs a templomok bezárásáról

Minden nyilvános istentiszteletet megtartanak, de aki kéri, felmentést kaphat a részvétel alól. De mi lesz a húsvéti teendőkkel?

van még itt cikk a témában: