A Magyar Kultúra Napján díjazták a szombathelyi kulturális élet kiemelkedő alakjait

Vágvölgyi Bálint 2021-01-22 11:48:26
Szűk körben zajlott a díjátadó.

Idén a járványhelyzet miatt a szokásos kultúra napi díjátadó gála elmaradt, az elismeréseket szűk körben, a városházán adta át dr. Nemény András Szombathely polgármestere és Horváth Soma alpolgármester a város kulturális életében kiemelkedő munkát végző szakembereknek.

Az ünnepélyes esemény szűk körben zajlott, ahol levetítették a magyar kultúra napjára készített videót, melyben a Himnuszt 32, Szombathely kulturális életének kiemelkedő alakja szavalta el.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj adományozható annak a személynek, aki a kulturális életben több éven át tartó kiemelkedő munkát végzett. A díj kettő fokozatban adományozható, az I. fokozatot évente egy személy kaphatja.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj I. fokozatát 2021-ben Horváthné Kupi Ildikó kapta.

Horváthné Kupi Ildikó a Tanárképző Főiskola elvégzése után, 1985-ben kezdett el dolgozni fiókkönyvtárosként a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A munkáját elismerve először 1997-ben olvasószolgálati műszakvezető, majd 2014-ben olvasószolgálati osztályvezető lett. Feladata a felnőtt- olvasószolgálat, a gyermekkönyvtár a zenemű- és médiatár, valamint a városi fiókhálózatok irányítása. Közreműködik a gyűjteménygyarapítás munkájában. Ötletadója és megvalósítója volt a Reformáció emlékéve alkalmából 2017-ben megrendezett „… szól néked az itt magyarul” – kiállításnak és a könyvtár vallási témájú dokumentumaiból összeállított tárlatnak.

Fotó: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Tevékenyen részt vesz az Ünnepi Könyvhét és az Országos Könyvtári Napok intézményi programsorozatának kidolgozásában, szervezésében.

1988-tól egyik összeállítója az Ajánló bibliográfia az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny témáihoz c. kiadványnak.
Szerzőként jegyzi a Híres szombathelyi Nők c. sorozatban Márkus Emília színésznő életét és pályafutását körültekintő alapossággal összefoglaló, 2012-ben megjelent kötetet. Kiemelendő a könyvtár iránti elkötelezettsége, kollegialitása, türelme a munkatársak szakmai problémáinak megoldásában, körültekintő figyelme a szolgáltatások működtetésében.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát Bögölyné Szakály Magdolna és Mayer Rudolf kapta.

Bögölyné Szakály Magdolna a kezdetek óta a Szombathelyi Képtár dolgozója. A szakmai alapok birtokában kreativitásának és munkaszeretetének köszönhetően egyre magasabb szintre jutott.

Az ügyviteli feladatokat hibátlanul ellátja. A napi feladatok teljesítésén túl nyitottságot tanúsít a kultúra, a művészet irányába, érdekli az intézmény szakmai fejlődése. Ez a nagyfokú érdeklődés az egyik jele annak a többletnek, ami csakis rá jellemző. Alapvető empátiás készségét mind a munkatársak, mind a külső partnerek megtapasztalhatják.  Nem kis szerepe van abban, hogy a vezetés és a munkatársak között hatékony, ösztönző kapcsolat alakult ki. Jó kommunikációs adottsággal rendelkezik, diszkrét, gyors, energikus, ugyanakkor maga körül nyugodt légkört teremt.

Fotó: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Személye, munkája elválaszthatatlan attól, amit a Szombathelyi Képtár elért a kulturális életben.

Mayer Rudolf a szombathelyi mozi- és mozgóképkultúra megkerülhetetlen szervező alakja. 1991-ben végzett a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, ahol filmkultúraterjesztői szakkollégiumi képzésben is részesült.

A főiskolai filmklubok működésének motorja lett, ellátva egyúttal az intézmény Örökmozgó Művészmozijának titkári feladatait is.
2007 óta az Agora – Savaria Filmszínház vezetője. Nemcsak megőrizte az elődje által ráhagyottakat, de vezetésével a mozi egyszerre lett a hazai, európai és nemzetközi művészfilmek otthona, miközben országosan egyedülálló látogatottsági eredményeket produkált.

Fotó: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Mayer Rudolf és az általa irányított szakmai egység folyamatosan magas színvonalon szervez filmbemutatókat, ankétokat, közönségtalálkozókat, filmklubokat, miközben a filmtörténet jeles alkotásainak, valamint az aktuális art és populáris filmeknek is teret biztosít, és biztosított olyan időszakban is, amikor a vidéki önkormányzati fenntartású mozik sorra zártak be. Az Agora – Savaria Filmszínház a filmkultúra terjesztésén túl kulturális centrumként is működik, ahol koncertek, kiállítások, konferenciák, ünnepségek, könyvbemutatóik is várják a látogatókat.

Mayer Rudolf irányítása alatt történt a filmszínház 2010-es felújítása és a vetítőtermek digitalizációja is.
Szakmai elismertségét jelzi, hogy vezetésével jelentősen bővül az AGORA filmszolgáltatói tevékenysége, így mára több mint 10 mozi és vetítőhely filmellátásáért felelős az ország számos területén.

A Kultúra Támogatásáért díjat 2021-ben Gerecs László kapja.

Gerecs László az AGORA 2007-es megalapításától rendszeres támogatója az intézmény rendezvényeinek. Nyári programjaik, nagyrendezvényeik során nagy mennyiségű ásványvízre van szükségük. A Városi Gyermeknapi Forgatag, a Savaria Nemzetközi Táncverseny, a Szentivánéji Vigasságok - csak néhány az elmúlt 12 évből - a cég által támogatott rendezvények közül. Az egyes alkalmak során a szóda és víz automata berendezések és több száz liter ballonos ívóvíz térítésmentes biztosításával segítette a Vizesember Kft. a városi nagyrendezvényeinek zavartalan és komfortos lebonyolítását. Cége ezen felülkiemelten támogatta az elmúlt években a Haladás futsal csapatát, a Falco és a Körmend kosárlabdacsapatát, a Lorigo és a Savaria táncversenyeket és a Savaria Történelmi Karnevált.

Fotó: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Gerecs László kötődése a kultúrához, annak támogatásához nem véletlen. Édesapja a legendás népművelő, Gerecs Laci bácsi, aki 2014-ben hunyt el.

Címlapfotó: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.