E karikatúra miatt perelte be a Népszavát Vejkey Imre KDNP-s honatya, de első fokon elbukta

Papp László Tamás 2021-01-20 20:00:00
Társadalmi viták eldöntése nem a bíróság feladata - fogalmazott a Fővárosi Törvényszék közleménye.

A bíróság elutasította első fokon Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő lapunk ellen indított keresetét, amelyet Pápai Gábor Jézus Krisztust és Müller Cecília országos tiszti főorvost ábrázoló karikatúrája miatt nyújtott be. Vejkey Imre az Alaptörvényre hivatkozva a „keresztény közösség jogainak védelme érdekében” indított személyiségi jogi pert a Népszava ellen, de - mint ahogyan a Vasárnap.hu portálnak elmondta - az eljáró Gál Zsófia Lívia bírónő „jópofának” tartotta a karikatúrát – írja a lap.

Fotó: Népszava

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntésével elutasította a Népszava 2020. április 28-i számában megjelent egyik karikatúra kapcsán benyújtott keresetet. A tegnapi tárgyaláson a sajtó képviseletében senki nem volt jelen, az ülésen történtekről újságíró a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályán nem érdeklődött – közli a Fővárosi Törvényszék.

A keresztény közösséghez tartozó katolikus felperes az alábbiak megállapítását kérte a Fővárosi Törvényszéktől. A  bíróság állapítsa meg, hogy az alperes megsértette a teljes keresztény vallási közösség  (a továbbiakban: keresztény közösség) méltóságának jogát és ennek folytán az ő – mint a keresztény közösség római katolikus tagjának – emberi  méltósághoz és a vallásszabadsághoz fűződő személyiségi jogát.  

Kötelezze a törvényszék az alperest megfelelő elégtétel adására, s ennek biztosítson saját költségén megfelelő nyilvánosságot is oly módon, hogy a kiadásában megjelenő Népszava nevű nyomtatott sajtótermékben közlemény formájában kérjen bocsánatot a keresztény közösségtől és annak tagjaitól a jogsértés miatt.

A bíróság kötelezze az alperest sérelemdíjként 600.000 forint, továbbá ezen összeg 2020. április 29-től a kifizetésig járó késedelmi kamatának a megfizetésére. A felperes kérte továbbá azt is, hogy a  bíróság az alperest kötelezze a perrel kapcsolatban felmerülő költségek megtérítésére. – írja a közlemény. 

Az ítélet szóbeli indokolása során elhangzott, hogy bárki számára egyértelműen megállapítható: a perben kifogásolt rajz műfaját tekintve karikatúra, ezért azt annak műfaji besorolását figyelembe véve kellett a bíróságnak megítélnie. Az eljárás során a bíróság azt vizsgálta, hogy az átlagos tájékozottságú olvasó a karikatúra megjelenési idejére és az aktuális közéleti eseményekre tekintettel mire asszociál a képi megjelenítés alapján.  

Az elsőfokú bíróság megítélése szerint a karikatúra készítője a COVID-járvánnyal kapcsolatos aktuális eseményekre reflektál, a karikatúra központi témája nem vallási, hanem közéleti vonatkozású.

A karikatúra tehát nem a keresztény vallás ellen irányult, nem a keresztény közösséget gúnyolta, nem akadályozta a keresztény embereket a szabad vallásgyakorlásban, ezért a keresztény közösséget, így a felperest nem érte olyan súlyú jogsértés, amely a személyiségi jogi szankciók alkalmazását, illetve a vélemény-nyilvánítás szabadsága és a sajtószabadság korlátozását indokolná – szól az ítélet.

A bíróság – mint minden hasonló eljárásban, úgy jelen ügyben is – kizárólag jogkérdés(ek)ben foglal állást, s teszi ezt oly módon, hogy ítélkező tevékenysége során tartózkodik személyes véleménye kinyilvánításától. Az elsőfokú, nem jogerős döntéssel szemben rendes jogorvoslattal élhet az azt kifogásoló peres fél – zárul a bírósági közlemény.

Szólj hozzá!

Kiütéses győzelmet aratott a győri ETO

12:38 lett az eredmény Kisvárda ellen.

Hazugság, hogy nem lehet vakcinához jutni, inkább csak drágálljuk

Miközben a kormány az EU-t szapulja, valójában ismét kettős játékot játszik.

Már nem Ziga Mravljak az Egis Körmend vezetőedzője

Jelenleg több jelölttel is tárgyal a klub.

Giccses, de mégis megindító teaser érkezett Az Igazság Ligája című filmhez

Zack Snyder 4 éve húzódó álmát március közepén láthatjuk az HBO GO-n.

Ungár és Jenei a fideszes honatya Simon Róbert Balázshoz fordultak Rákosfalvy járvány alatt is vígan üzemelő kaszinója miatt

Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője és Győr-Moson-Sopron megyei elnöke nyílt levelet intéztek a kormánypárt helyi politikusához.

Döntöttek az előválasztás menetrendjéről az ellenzéki pártok

Újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés.

Célegyenesben a szombathelyi Jégcsarnok építése

Hamarosan elkezdődik a pályatest hűtési rendszerének a kialakítása is.

Fotókon a félelmetes tűz a berekben

A tűzoltók jelenleg is küzdenek a lángokkal Fonyódon.

Aki születésnapokkal játszik, egy számot sem talált el az ötös lottón

A 32 napos hónapot egyelőre nem találták még fel.

Nem bírt Jászberénnyel az Egis Körmend

A vasiak lemaradtak a hajrában.

Nagylelkűség: a kormány kifizeti az orvosok többletmunkáját

Külön díjazást kapnak azok a háziorvosok, akik hétvégén is oltanak.

Húsz hektáron ég a berek a Balatonnál

Minden tűzoltót odarendeltek, aki csak a környéken állomásozik.

van még itt cikk a témában:

Végleg elhallgathat a Klubrádió

Elbukták a frekvenciájukat a bíróságon.

Belehalt a motoros az ütközésbe Szombathelyen, elítélték a vétkes sofőrt

A Szombathelyi Járásbíróság halált okozó közúti baleset okozásának vétsége miatt a vádlottat 1 év és 3 hónap -2 évre felfüggesztett- szabadságvesztésre és 2 év közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélte.

Kiskorúval folytatott szexuális viszonnyal zsarolták a két szombathelyi férfit

Kompromittáló hangfelvételt is lejátszottak az egyik megzsaroltnak. Vigyázat, felkavaró tartalom!