Megannyi halasztás után ma kivégezték Lisa Montgomery-t

Fehér Buda 2021-01-13 10:11:00
Az 52 éves nőt 2007-ben ítélték el, mert brutális körülmények között meggyilkolt egy terhes nőt.

Ma a reggeli órákban kivégezték az 52 éves Lisa Montgomery-t az Egyesült Államokban, írja a Metro. Lisával méreginjekcióval végeztek, ezzel ő lett 1953 óta az első nő, akin szövetségi börtönben hajtották végre az ítéletet. 

Montgomery-t 2007-ben ítélték el, miután elrabolta, majd megfojtotta a 23 éves Bobbie Jo Stinnett-et, aki éppen nyolc hónapos terhes volt akkoriban. Lisa ezután kivágta a halott nő hasából a gyermekét, aki csodával határos módon túlélte a borzalmakat. Montgomery a gyilkosság után azt akarta elhitetni a környezetével, hogy a kisbaba az ő lánya, ám a rendőrök gyorsan kiderítették, mi is történt valójában.

A nő tehát megkapta a halálítéletet, ám a bíró döntése ellen közel másfél évtizedig harcoltak Montgomery védőügyvédei. Az ügyvédek szerint ugyanis a védencük mentális betegségben szenvedett, így nem igazán tudta felfogni, mi folyik körülötte, vagy hogy miért akarják kivégezni. Az USA alkotmánya szerint pedig csak mentálisan egészséges elítélteket lehet kivégezni.

Montgomery-t már decemberben ki akarták végezni, viszont akkor halasztást kapott. Az ítéletet tegnap majdnem végrehajtották, ám a bíró újabb 24 órás halasztást adott, hogy kivizsgálják a nő mentális állapotát. A döntést végül a legfelső bíróság eltörölte, így ma reggel véget vetettek Lisa Montgomery életének. A kivégzésen jelen volt Stinnett néhány rokona is, akik végignézték, ahogyan végrehajtják az ítéletet.

Ez a kivégzés egyike annak a háromnak, amit Donald Trump utolsó elnökként eltöltött hetén visznek végbe. A két másik elítéltet csütörtökön és pénteken végezték volna ki, ám ők közben elkapták a koronavírust, így a bíró addig halasztást adott nekik, amíg fel nem épülnek a betegséből. A dolog érdekessége, hogy Trump elnöksége előtt 17 éven keresztül senkit sem végeztek ki szövetségi börtönökben. Az ítéleteket végül Trump hajtatta be.

Az USA-ban ritkán ítélnek valakit halálra, az pedig még ritkább, hogy végre is hajtják az ítéletet. A kivégzések többsége az állami börtönökben történik, Trump egyik kampányígérete az volt, hogy ha bekerül a Fehér Házba, akkor folytatni fogja a kivégzéseket.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.