Tizennégy májusi könyv, amibe érdemes lesz belenézni

Pintér Bence 2021-05-08 20:10:08
Hogy vernek át minket adatokkal? Hogy győzné le a klímaváltozást Bill Gates? Hogy fest a Dűne képregényben? MI lesz a Hold sorsa Ian McDonald trilógiájában? Na és hogy végződik Karl Ove Knausgård önéletrajzi könyvsorozata? Májusban kiderül!

Felborult idén is a könyvkiadási menetrend: a Könyvfesztivál után a Könyvhét is őszre csúszik.

A május is gazdag lesz azonban jó könyvekben: mutatunk párat!

Tim Harford: Adatdetektív (HVG Könyvek)

Non-fiction. Honnan ​tudhatjuk, mikor hazudnak nekünk a számokkal? Hogyan szolgálja a tudományos adatokkal szembeni kétely a klímaváltozás-tagadókat? Miként mentették meg Florence Nightingale statisztikái több millió angol életét? A statisztikákból nélkülözhetetlen információkhoz jutunk a világról és saját magunkról. Ám az utóbbi években, a médiahackek, a hoaxok és a fake news terjedésével egyre inkább kételkedünk bennük. Ez pedig nagyon veszélyes – inkább meg kellene tanulnunk jól értelmezni az adatokat.

Sir Tim Harford, az oknyomozó közgazdász új kötetében a félretájékoztatás és az összezavarás, a tényeket elferdítő kutatás és a téves motiváció labirintusába kalauzol bennünket. Elgondolkodtató és izgalmas példákkal teli könyvéből megtudjuk többek között, hogy miként ássa alá a demokráciák működését a független és hiteles statisztikák hiánya, és hogyan értékelhetjük a nap mint nap hallott kijelentéseket magabiztosan, kíváncsisággal és némi egészséges kétkedéssel. Ha a józan ész segítségével egy kicsit alaposabban megvizsgáljuk az elénk tárt adatok forrását és csomagolását, akkor teljesen új fényben láthatjuk a világot.

Joe Abercrombie: Némi ​gyűlölet (Könyvmolyképző)

Fantasy. Gyárkémények nőnek Adua fölé, a világ új lehetőségek tárházává változott. Csakhogy a régi viszályok szemernyit sem csillapodtak. Angland véráztatta határainál Leo dan Brock azért küzd, hogy hírnevet szerezzen magának a csatamezőn, és legyőzze Alkony Stour portyázó seregeit. A koronától remél segítséget, Jezal király fia, a semmirekellő Orso herceg azonban mindenkinek csak csalódást okoz.

Savine dan Glokta – úrinő, befektető, az Unió legrettegettebb emberének lánya – célul tűzte ki, hogy a társadalom salakdombjának legtetejére kapaszkodjék. Bármi áron. A külvárosokban azonban tombol a düh, amit a világ minden pénzével sem lehet kordában tartani. Felvirradt a gépek kora, de még él a mágia is. Az őrült domblakó, Isern-i-Phail segítségével Rikke, a Kutyaember lánya mindent megtesz, hogy úrrá legyen a Hosszú Szem képességén, amiről maga sem tudja, hogy áldás vagy átok. A jövőbe látni egy dolog, de amíg az Első Mágus mozgatja a szálakat, megváltoztatni nem lesz könnyű…

Puskás Panni: A ​rezervátum visszafoglalása (Magvető)

Szépirodalom. Milyen lehet egy randevú az önpusztító amerikai íróval, Charles Bukowskival? Mi lesz a sorsa egy négytalálatos lottószelvénynek? Hova indul férje temetése után a gyászoló özvegy? Élettel és halállal játszik novelláiban Puskás Panni; érzékeny és ironikus, kíváncsi és megrendítő.

A rezervátum visszafoglalása elsősorban a szabadságról szól, annak lehetőségeiről vagy lehetetlenségéről.

Ezek a kérdések merülnek fel a kötet legtöbb novellájában egyéni vagy társadalmi szinten, valamint az, hogyan hat e két szint egymásra.

Mark Millar: Jupiter hagyatéka (Fumax)

Képregény. A XX. század derekán Sheldon Sampson egy látomást követően rejtélyes erő tanulmányozásába kezd fivérével, Walterrel. Felfedezésük nyomán nem csak a családjuk esik szét, hanem a világ folyása is mindörökre megváltozik.

Napjainkban Sheldon és Walter már szupererőkkel megáldott, legendás hősök, akik előtt mindenki fejet hajt. Azonban a saját képükre és hasonlatosságukra alakított gyermekeik elbuknak: Chloe és fivére, Brandon szégyent hoznak dicső felmenőikre, botrányt botrányra halmoznak. Amikor pedig a szuperhős-dinasztia egyik ága erőszakkal magához ragadja a hatalmat, a többieknek menekülnie kell. A korrupt zsarnokok bűnei azonban utolérik őket, a világ a szakadék szélén táncol, a rejtőzködőknek pedig fel kell venniük a kesztyűt, hogy visszaszerezzék Jupiter hagyatékát.

Richard Osman: A ​csütörtöki nyomozóklub (Agave Könyvek)

Krimi. Egy békés nyugdíjasotthonban négy valószínűtlen barát minden csütörtökön összeül, hogy megoldatlan gyilkosságokról beszélgessenek. Amikor kegyetlen gyilkosság történik a saját otthonukban, a csütörtöki nyomozóklub hirtelen egy aktív nyomozás középpontjában találja magát.

S bár Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron már a nyolcvanhoz közelítenek, van még pár trükk a tarsolyukban, amire senki sem számít.

Vajon képes ez a furcsa, de végtelenül imádnivaló csapat elkapni a gyilkost, mielőtt túl késő lenne?

Ian McDonald: Luna – Holdkelte (Gabo SFF)

Sci-fi. Száz évvel a jövőben háború dúl az Öt Sárkány – a Hold vezető ipari vállalatait irányító öt család – között. Mind az öt klán foggal-körömmel igyekszik a tápláléklánc csúcsára jutni, és ehhez bevetnek érdekházasságokat, ipari kémkedést, emberrablást és tömeges merényleteket is.

Lucas Corta, a családfő zseniális politikai machinációi és akaratereje révén a veszteségből győzelmet kovácsol, és magához ragadja a Hold feletti uralmat.

Az egyetlen, aki útjába állhat, páratlan ügyvéd húga, Ariel. Ian McDonald Luna-trilógiájának lélegzetelállító fináléjában a Sárkányok ismét összecsapnak a végső hatalomért.

Pilinszky János: Önéletrajzaim (Magvető)

Memoár. A Beszélgetések Sheryl Suttonnal megjelenése után Pilinszky az önéletrajzát, illetve a „vertikális regény”-ként emlegetett „önéletrajzait” akarta megírni – szinte élete végéig ezzel foglalkozott. A most megjelenő könyv az elkészült és életében publikált részletek és fejezetek mellett közreadja a kapcsolódó töredékeket, befejezetlen részeket és szövegvariánsokat, fakszimiléket is. Pilinszky többször is kitért rá, hogy a tények és a valóság ellentétes egymással. A rekonstruált kötet a szerző születésének 100. és halálának 40. évfordulójára időzítve, filológiai és filozófiai szempontból is feltárja, körbejárja ezt a kérdést.

Zajácz D. Zoltán: Véres ​Balaton (General Press)

Krimi. Magyarország, Kádár-korszak. A zánkai úttörőtáborból egy tihanyi hajókiránduláson titokzatos körülmények között eltűnik a tizennégy éves Marion Morel, a Francia Kommunista Párt párizsi titkárának egyetlen gyermeke. Néhány nappal később pedig az úttörőváros strandján holtan találnak egy huszonegy éves tanárképző főiskolás lányt, aki a gyermekek kísérőjeként vett részt a hajókiránduláson.

A nyomozással Adorján Máté hadnagyot bízzák meg. A tehetséges fiatal nyomozónak segítőtársa is akad: Lendvay Laura, a szomszédos vállalati üdülőben nyaraló orvostanhallgató. A lány pszichiáternek készül, és élénken érdeklődik egy új amerikai módszer, a bűnügyi profilkészítés iránt.

Frank Herbert – Brian Herbert – Kevin J. Anderson: Dűne – Képregény, 1. kötet (Gabo SFF)

Képregény. Frank Herbert klasszikusa, a Dűne Paul Atreides történetét meséli el, ahogy családjával átveszik az ellenőrzést a kozmosz legfontosabb és legértékesebb anyagának egyetlen lelőhelye, az Arrakis sivatagbolygója fölött. A sci-fi egyik leghíresebb történetéből készült nagyszabású film első részét várhatóan idén mutatják majd be a mozikban, a Gabo kiadó pedig a regényfolyam újrakiadása mellett a képregényverziót is kiadja idén májustól kezdve.

Karl Ove Knausgård: Harcok (Magvető)

Szépirodalom. A ​Harcok című hatodik kötettel zárul Karl Ove Knausgard önéletrajzi regényfolyama. A szerző Malmőben él második feleségével, Lindával és három gyerekükkel. Az első Harcom-regény, a Halál megjelenése előtt elküldi a kéziratot a könyvben szereplő néhány ismerősének, és kirobban a családi botrány. Nagybátyja perrel és a kötet publikálásának megakadályozásával fenyegeti, és eléri, hogy Knausgard kételkedni kezdjen, hitelesen ábrázolta-e gyerekkorát és apja halálának körülményeit.

Miközben teljesen elhatalmasodik rajta a bűntudat és a kétségbeesés, nem hanyagolhatja el apai teendőit: néhány napra egyedül marad a gyerekekkel, de szorongását az sem oldja, hogy megérkezik egyetlen igazi barátja, Geir Angell.

A saját és családja életéről szóló szakaszok közé Knausgard hosszú filozófiai értekezést ékel az antiszemitizmus természetéről, Paul Celan Szűkmenet című verséről, Káin és Ábel történetéről, Turnerről, Leonardo da Vinciről, a Harmadik Birodalom nyelvéről, a Mein Kampfról, és arról, hogyan jutott el Adolf Hitler egy vasmarkú apa mellől Németország élére.

Kazuo Ishiguro: Klara ​és a Nap (Helikon)

Szépirodalom/sci-fi. Klara, ​a gyermekek számára kifejlesztett Robotbarát az üzlet kirakatában várja leendő tulajdonosát. Addig is az utca épületeit, a járókelők viselkedését és a Nap járását, áldásos tevékenységét szemléli. A humanoid tulajdonságokkal rendelkező robot gyermeki ártatlansággal próbálja megérteni a körülötte zajló eseményeket. Miután otthonra lel, legjobb tudása szerint igyekszik Josie és családja segítségére lenni; naiv világlátásának köszönhető páratlan optimizmusa reményt ad a beteg lány szüleinek. Klara megfigyelései a változó világról és az emberi természetről nem csupán a robot racionalitásáról, hanem érzelmeiről is tanúskodnak. Klara feltétel nélkül hisz az általa mindenhatónak vélt Nap jóságában, amelynek fénye és melege végigkíséri a történetet.

A regény világa – a közeljövő világa? – nem radikálisan más, mint a miénk, de éppen ettől annyira felkavaró lassacskán szembesülni azzal, hogy az ember még magányosabb lett, az emberi kapcsolatok sekélyesebbek, a társadalmi egyenlőtlenségek még nagyobbak. És talán vigasz, talán nem, de mélyen elgondolkodtató, hogy mindez egy olyan robot elbeszélése nyomán tudatosul bennünk, aki megtanul szeretni.

Závada Péter: Gondoskodás (Jelenkor)

Vers. Templombelső, sportpálya, recepcióspult és „vállalkozózöld” kanapék. Ahogy az ember a hangulatok zegzugaiban létezik. Závada Péter új kötetében különös sétát tehetünk az urbánus közegekből és a tág bioszférából felépített költői világban, ahol kafkai szimbólumok elevenednek meg újra, és a történelem romjai, mint fenyegető allegóriák, magasodnak. Elénk kerülnek a hatalom emlékei, a bástyák és az erődök, de az olvasó részt vehet a nyárzáró banketten is.

A természeti, építészeti és technikai objektumok furcsa sokfélesége rendre a „hol vagyunk” kérdését teszi fel; mitől vonzóbb itt, mint ott, mit jelent az „őszintébb pazarlás” eleganciája. Sajátos optikai utazást teszünk Grönlandon, vagy csak sodródunk a folyón a vidrákkal. Olykor pedig jó megállnunk bárhol, mert a fogalmak széttöredezve várakoznak.

Bill Gates: Hogyan ​kerüljük el a klímakatasztrófát? (Libri)

Non-fiction. Bill Gates egy évtizedet töltött azzal, hogy a fizika, a kémia, a biológia, a mérnöki tudományok, a politikatudomány, valamint a közgazdaságtan területén tevékenykedő kutatók és szakértők bevonásával feltárja a klímaváltozás okait és vázolja a lehetséges következményeket. Az ügy ugyanis mostanra halaszthatatlanná vált. Így Gates nemcsak a zéró emisszió fontosságára hívja fel a figyelmet, hanem azt is részletezi, hogy mit kell tennünk e fontos cél elérése érdekében.

A könyv tárgyilagosan és közérthetően szembesíti az olvasót a velünk szemben álló társadalmi, környezeti és tudományos kihívásokkal. Kiderül, milyen forradalmi innovációk szükségesek ahhoz, hogy megújítsuk azokat az ágazatokat, amelyek leginkább felelősek a jelenlegi helyzetért. Gates az egyén szintjén érvényes cselekvést és a karbonsemlegességet érintő, kormányokon átívelő javaslatokat egyaránt fontos szempontnak tekinti, ebben a szellemiségben elemzi a jelenleg tomboló világjárvány, valamint a 2020-as amerikai elnökválasztás lehetséges hatásait is.

Charles Soule: A ​Jedik fénye

Űropera. Kétszáz évvel a Baljós árnyak történései előtt, a Köztársaság Fénykorában, a Jedik hoznak világosságot a galaxis legsötétebb sarkaiba.

Megrendítő katasztrófa történik a hiperűrben: egy hajó darabokra hullik, és a szerencsétlenség nyomán keletkező törmelékzápor egy teljes rendszer létét fenyegeti. A segélykérést hallva, a Jedik azonnal a helyszínre sietnek, ez a csapás azonban még az ő képességeiket is próbára teszi. Az ég meghasad, és odafentről halál záporozik a lovagrend segítségével felépített békés szövetségre, a Jediknek pedig az Erő gondjaira kell bízniuk magukat. Egyetlen apró hiba is életek milliárdjaiba kerülhet.

Miközben a Jedik bátran küzdenek az ártatlanok életéért, a Köztársaság határain túl valami rettenetes indul növekedésnek: a hiperűr-katasztrófa sokkal veszedelmesebbnek bizonyul, mint eddig hitték. Távol a mindent beragyogó fénytől, a sötétség mélyén, halálos fenyegetés lapul, és olyan titkot rejt, amely még a Jediket is aggodalommal tölti el…

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.